ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όταν η ΑΕΚ έχασε τον πατέρα της!

Published

on

Στις 24 Απριλίου 1941, πέθανε ο δημοσιογράφος, συγγραφέας, εκ των ιδρυτών της ΑΕΚ και πρώτος πρόεδρός της, Κωνσταντίνος Σπανούδης.

Konstantinos_Spanoudis

Σαν σήμερα, η ομάδα του Δικέφαλου αετού έχασε τον πατέρα της.

Ποιός όμως ήταν ο Σπανούδης και ποιό το έργο του;

Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης γεννήθηκε στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης το 1871. Ήταν απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Γαλλία και την Ιταλία.

Μετά το πέρας των σπουδών του στην Εσπερία, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και επιδόθηκε στη δημοσιογραφία. Το 1904 εξέδωσε την εφημερίδα Πρόοδος, η οποία κατέστη το πνευματικό κέντρο του Ελληνισμού της Πόλης και το όργανο των εθνικών αγώνων κατά των Νεοτούρκων. Η εθνική αρθρογραφία του Σπανούδη τού στοίχισε διώξεις και δυο απελάσεις.

Το 1910 νυμφεύθηκε τη διακεκριμένη μουσικοκριτικό και λογία Σοφία Σπανούδη, το γένος Ιωαννίδη (1880-1952), τη «μάνα της ελληνικής μουσικής», όπως την ονόμασαν ο Μανώλης Καλομοίρης και ο Δημήτρης Μητρόπουλος. Το ζευγάρι απέκτησε μία κόρη, την Αθηνά Σπανούδη (1921-1998), ραδιοφωνική παραγωγό επί 35τία στην ΕΡΤ.

FotoFlexer_Photo

Αφοσιωμένος φίλος του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο Σπανούδης στάθηκε στο πλευρό του δημοσιογραφικά και πολιτικά. Εργάσθηκε για την ολοκλήρωση των δικαίων του Ελληνισμού ως πρόεδρος της «Κεντρικής Επιτροπής των Αλύτρωτων Ελλήνων», κατά τη σύναψη της συνθήκης των Βερσαλλιών (28 Ιουνίου 1919).

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή κατέφυγε στην Αθήνα, όπου πολιτεύτηκε με το Κόμμα των Φιλελευθέρων και στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου 1932 εξελέγη βουλευτής.

Τρία χρόνια νωρίτερα είχε συντάξει επιστολή προς τον Βενιζέλο, την οποία υπέγραφαν οι Έλληνες βουλευτές της Κωνσταντινούπολης. Σκοπός της ήταν η εκπροσώπηση των προσφύγων από βουλευτές που έχουν καταγωγή απ’τις αλύτρωτες πατρίδες.

Ο Σπανούδης υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της ΑΕΚ. Ήταν παρών στη συνάντηση της 13ης Απριλίου 1924 στο κατάστημα αθλητικών ειδών Λουξ του Αιμίλιου Ιωνά και του Κωνσταντίνου Δημόπουλου στην οδό Βερανζέρου, όπου αποφασίστηκε η ίδρυση της ομάδας με σήμα τον δικέφαλο αετό. Ανέλαβε την προεδρία της ΑΕΚ αμέσως μετά και παρέμεινε στη θέση του έως το 1932, οπότε παραιτήθηκε για να πολιτευθεί.

Επί της προεδρίας του, η ΑΕΚ, με απόφαση του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου (1929), απέκτησε τον χώρο στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου ανεγέρθηκε το γήπεδο της ομάδας. Το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν η έδρα της έως το 2003, οπότε κατεδαφίστηκε. Στις 8 Νοεμβρίου 1931 η ΑΕΚ πανηγύρισε τον πρώτο της τίτλο στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Κατέκτησε το πρώτο κύπελλο Ελλάδος, νικώντας στον τελικό τον Άρη Θεσσαλονίκης με 5-3. Ο Σπανούδης χρημάτισε, επίσης, για πολλά χρόνια αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

Από το συγγραφικό του ξεχωρίζει το βιβλίο του για τον εξέχοντα πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ Γ’ (1902).  

Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης πέθανε στην Αθήνα στις 24 Απριλίου 1941, σε ηλικία 70 ετών, τρεις ημέρες προτού οι Γερμανοί καταλάβουν την ελληνική πρωτεύουσα.

Δεν θα ήταν άδικο να κατατάξουμε τον Σπανούδη ανάμεσα στις σημαντικότερες πνευματικές προσωπικότητες της Ελλάδας και του πολιτισμού που έφεραν οι πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πλήρες βιογραφικό για τον Κωνσταντίνο Σπανούδη υπάρχει στο βιβλίο “Διακριθέντες του ξεριζωμένου Ελληνισμού: Μικράς Ασίας – Πόντου – Αν. Θράκης – Κωνσταντινουπόλεως” του Χρυσόστομου Θεοδωρίδη, Αθήνα 1976.

Τον Οκτώβριο του 2008, ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον πρώτο πρόεδρο της ΑΕΚ, δίνοντας το όνομά του στην πλατεία που βρίσκεται στον σταθμό του ηλεκτρικού στα Κάτω Πατήσια.

Continue Reading
Advertisement