ΔΙΑΦΟΡΑ

Όταν ο Τσόμσκι μίλησε για ΑΕΚ…

Published

on

Σχολιάζαμε σε κείμενο μας (βλέπε εδώ) ένα αντίστοιχο κείμενο του Π. Αλιατά. Στο κείμενο μας «απειλούσαμε» ότι θα επανέλθουμε. Αντί μιάς μακροσκελούς ανάλυσης η οποία θ’ αποδείκνυε «του λόγου το αληθές», εμείς σήμερα σας παραπέμπουμε στη σκέψη του αμερικανο-εβραίου διανοούμενου (γλωσσολόγο) Νόαμ Τσόμσκι.

Το χαρακτηριστικό της σκέψης του Τσόμσκι είναι ότι προάγει την αμφισβήτηση όσων ακούγονται και γράφονται και την διαρκή έρευνα και ενημέρωση του πολίτη. Το πιο ενδιαφέρον για την περίσταση είναι ότι όπως αναφέρεται και στο βιβλίο «Δυό ώρες διαύγειας» εκδόσεις Λιβάνη (το οποίο περιέχει τις απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις με τους Ντενί Ρομπέρ και τη Βερόνικα Ζαράχοβιτς) και ειδικά στο κεφάλαιο με τίτλο «Δημοκρατία» (σελ. 141-170) η αθρόα και ενεργητική συμμετοχή του κόσμου στην κοινωνική ζωή μέσω των θεσμών εκπροσώπησης φόβισε πραγματικά τις ιθύνουσες τάξεις των Η.Π.Α., Ευρώπης και Ιαπωνίας οι οποίες συνέστησαν για τον λόγο αυτό την Τριμερή Επιτροπή για να συντονίζουν τις ενέργειες τους, προκειμένου να κατευθύνουν «τα πράγματα εκεί που θέλουν».

Η Τριμερής Επιτροπή είναι πραγματική και χειροπιαστή και ο λόγος ύπαρξης της εκτός από τον συντονισμό των κοινών επιδιώξεων των μελών της, αποδεικνύει την ανάγκη όλοι εμείς να είμαστε υποχείριο (χειραγωγούμενοι δηλαδή) όσων μας θέλουν «πολίτες για μια μέρα κάθε τέσσερα χρόνια». Αν χρειάστηκε τέτοια και τόση προσπάθεια από τις ιθύνουσες τάξεις των σημαντικότερων οικονομικών περιφερειών της υφηλίου για ν’ αντιμετωπίσουν την αθρόα και ενεργητική μας συμμετοχή στα κοινά, φανταστείτε πόση δύναμη κατέχουμε.

Δεν υπάρχουν «χρυσές συνταγές», ούτε και είναι σίγουρο ότι ακόμη και με μεγάλη και ενεργή συμμετοχή δεν θα «πέσουμε θύματα κάποιων λαοπλάνων» κάποιες φορές. Ακόμα όμως και έτσι τα «λάθη» αυτά (που ενδέχεται να μας απομακρύνουν πρόσκαιρα από τον σκοπό μας) θα είναι τα «δικά μας λάθη».

Εν κατακλείδι όπως γράφει και ο Παναγιώτης δεν πρέπει να «κολλάμε στα μοντέλα διακυβέρνησης και διοίκησης» αφού το αποτέλεσμα είναι πάντα ανάλογο του βαθμού συμμετοχής. Όπως για παράδειγμα σημειώναμε στο άρθρο-ανάλυση μας για την «Ένωση Φίλων Α.Ε.Κ.» (βλέπε εδώ). Το μόνο που έχει πραγματικά σημασία είναι ο βαθμός αλλά και η ποιότητα της συμμετοχής μας στα κοινά.

Παρατηρητήριο aekwatch.gr

ΤΑ 'ΚΑΛΥΤΕΡΑ'

Exit mobile version