1962: Η πρώτη ομάδα Πόλο της ΑΕΚ!

0

Το πρώτο τμήμα υδατοσφαίρισης της ΑΕΚ ξεκίνησε από τον Πειραιά στην οδό Υψηλάντου και με μόλις έναν ΑΕΚτζή και συμμετείχε στο πρωτάθλημα Γ’ Εθνκής του 1962! Είχε ως προπονητή τον Τάκη Παναγάκο.

Η πρώτη ομάδα της ΑΕΚ σε αποστολή με φόρμες: Από αριστερά: Μιχάλης Εγγλέζος, Αντώνης Κοντόπουλος, Σελάς, Θοδωρής Μπεκιαρίδης, Λευτέρης Κωνσταντινίδης, Τιμολέων Εμμανουήλ, Νίκος Ματραλής, Νίκος Περατινός, Κωνσταντίνος Γιωργάς, Τάκης Παναγάκος (προπονητής).

«Ήμασταν μια παρέα που παίζαμε πόλο στη θάλασσα. Τότε δεν υπήρχαν πολλά κολυμβητήρια, παρά μόνο εκείνο της σχολής δοκίμων και το Ολυμπιακό κολυμβητήριο. Πήγαμε στο τελευταίο και γραφτήκαμε. Είχαμε μία διαδρομή για 20-25 παιδιά, η ΑΕΚ και ο Φοίνικας μαζί» λέει ο Νίκος Ματραλής, ψυχή της ομάδας, ο οποίος διαθέτει αρχείο με ιστορικές φωτογραφίες και θυμάται τις στιγμές που έζησε με την ομάδα του δικεφάλου.

Η παρακάτω φωτογραφία, (όπως και όλες οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται) είναι από το προσωπικό αρχείο του κ. Ματραλή και είναι η πρώτη ιστορικά της ΑΕΚ.

Όρθιοι (από αριστερά προς δεξιά): Δημήτρης Ηλιάδης, Λευτέρης Κωνσταντινίδης, Τιμολέων Εμμανουήλ, Τάκης Παναγάκος (προπονητής), Νίκος Περατινός, Νίκος Ματραλής Καθιστοί (από αριστερά προς τα δεξιά): Θοδωρής Μπεκιαρίδης, Κωνσταντίνος Γιωργάς, Αντώνης Κοντόπουλος, Σελάς.

Η ΑΕΚ εκείνη τη δεκαετία κατάφερε να κατακτήσει δύο φορές το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας όπως μας διηγείται ο κ. Ματραλής. Μάλιστα την πρώτη φορά που ανέβηκε στην Β’ Εθνική, υποβιβάστηκε λόγω αντικανονικής συμμετοχής του προπονητή της Τάκη Παναγάκου σε παιχνίδι και λόγω του ασυμβίβαστου που υπήρχε.

Στη συνέχεια την ομάδα ανέλαβε ο Πέτρος Καλφαμανώλης και την οδήγησε και πάλι στο πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής. Στην ομάδα αγωνίστηκαν ακόμη αθλητές όπως ο Μιχάλης Εγγλέζος και Μανώλης Τσιράκης με το τμήμα να διαλύεται στις αρχές της δεκαετίας του 70.

Πρώτη σειρά: Ηλιάδης, Κοντόπουλος, Περατινός, Σελάς, Κωνσταντινίδης, Δεύτερη σειρά Μαρινάκης,Ματραλής,Μπεκιαρίδης,
Εμμανουήλ.

 

Δημοσίευμα από εφημερίδα της εποχής για το κολυμβητικό και το τμήμα πόλο της ΑΕΚ.

Πηγή: waterpolonews.gr


Comments are closed.