25 χρόνια Ορχήστρα των χρωμάτων (pics+vid)

0

14 Νοεμβρίου 1989. Ιδρύεται η «Ορχήστρα των Χρωμάτων» υπό τον Μάνο Χατζιδάκι. Το όραμα του ιδρυτή ήθελε μια ορχήστρα πρότυπο που θα στοχεύει στην εξοικείωση του μέσου κοινού με την μουσική, μέσα από πρωτότυπα προγράμματα. Η πρώτη συναυλία δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1989 στο θέατρο “Παλλάς”. Η ορχήστρα μετά το θάνατο του Χατζιδάκη το 1993, επανιδρύθηκε ως ορχήστρα επιχορηγούμενη από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1994 με αρχιμουσικό τον Μίλτο Λογιάδη..
orxhstra_xrwmatwn
Στους τέσσερις κύκλους συναυλιών που οργανώθηκαν από τον Νοέμβριο του 1989 έως τον Ιούνιο του 1993, ο Χατζιδάκις πρότεινε στους ακροατές εκτός από αφιερώματα στο Μανώλη Καλομοίρη, το Νίκο Σκαλκώτα, το Γιάννη Χρήστου και το Μίκη Θεοδωράκη, πολλά άγνωστα στην Ελλάδα έργα συνθετών του 20ού αιώνα όπως των: Copland, Menotti, Poulenc, Milhaud, Ohana, Hindemith, Nielsen, Ives, Britten, Thomson, Szymanowski, Kurt Weill, Piazzolla, Rota, κ.ά. Έντονη παρουσία είχε και η ελληνική μουσική (Πετρίδης, Βάρβογλης, Παλλάντιος, Ξενάκης, Σισιλιάνος, Μαμαγκάκης, Αντωνίου, Κουρουπός), χωρίς να λείψουν και οι νεώτεροι δημιουργοί (Ανισέγκος, Κριτσωτάκης).
Xatzidakis-Orxhstra-twn-XrwmatwnΒουδαπέστη, Λονδίνο, Λισσαβόνα, καλλιτεχνικά δρώμενα σε μουσικά κέντρα στην Ευρώπη ήταν από το 1997 οι ικανοποιήσεις των συναδέλφων των Χρωμάτων. Ωραίες κριτικές, ζεστό χειροκρότημα και, όσο ζούσε, χαμόγελο ικανοποίησης από τον ιδρυτή..

Η δισκογραφία της ορχήστρας παρουσιάζει κι αυτή ενδιαφέρον: Τα τραγούδια του Αιγαίου, η Κοκκινοσκουφίτσα κι ο καλός λύκος, το Μονόγραμμα, έργα Πιατσόλλα, Γ. Χρήστου, Γ. Κωνσταντινίδη, Φ. Τσαλαχούρη, Γ. Κουμεντάκη, Π. Πετρίδη, Δ. Μητρόπουλου, Ν. Σκαλκώττα κ.α. οι Δραπέτες της Σκακιέρας του Γ.Κουρουπού, συμμετοχές σε δίσκους ελλήνων τραγουδιστών και συνθετών. Εκδόσεις συμπληρώνουν το πάζλ.

Η Ορχήστρα πραγματοποίησε μέχρι σήμερα πάνω από 200 εκτελέσεις έργων περίπου ενενήντα Ελλήνων συνθετών, πολλά από τα οποία είναι παραγγελία της ίδιας της Ορχήστρας ή πρώτες εκτελέσεις.
Xatzidakis-KoyroyposΓια δεκαέξι και μισό χρόνια ο Γιώργος Κουρουπός, συνεργάτης εμπιστοσύνης του Χατζιδάκι και στο Τρίτο πρόγραμμα, ήταν διευθυντής της Ορχήστρας. Τον Ιούλιο του 2010 έβαλε μια τελεία, με τρόπο ευγενικό και καλοπροαίρετο, υπογράμμισε την ανυπαρξία ενδιαφέροντος της πολιτείας και ευχήθηκε στον επόμενο καλή επιτυχία και φρέσκιες ιδέες.

Ακολουθεί το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ (2009) για την ορχήστρα των χρωμάτων:

Πηγή κειμένου: tar.gr
Επιμέλεια άρθρου: Μπέκτας Γιώργος


Comments are closed.