ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΟΓΙΑΝΝΟΣ

Aς προστατέψουμε την διαφορετικότητα της ΑΕΚ!

Published

on

Μεγάλη Τετάρτη, 7 Απριλίου 1999. Η ΑΕΚ γράφει την πιο ένδοξη σελίδα στην ιστορία της. Την πιο περήφανη. Την πιο μάγκικη. Δεν ήταν κάποιο τρόποιο, κάποια νίκη ή κάποιο τέρμα.

Ήταν για ένα φιλικό παιχνίδι, αλλά αυτό ήταν το λιγότερο. Η «κιτρινόμαυρη» αποστολή έφτανε στο Βελιγράδι εν μέσω βομβαρδισμών και  γινόταν η πρώτη ομάδα παγκοσμίως που «έσπαγε» το εμπάργκο του πολέμου το ’99 εναντίον της Σερβίας. Ήταν η έμπρακτη συμπαράσταση των Ελλήνων προς τον αγωνιζόμενο και δοκιμαζόμενο Σέρβικο λαό.

Ήταν μοναδικές στιγμές αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους Γιουγκοσλάβους που δέχονται την απάνθρωπη επίθεση του ΝΑΤΟ. Οι παίκτες των δύο ομάδων φορούσαν φανέλες με ζωγραφισμένους στόχους σε ένα ματς που οι φίλαθλοι έγιναν ένα και «έκλεψαν» την παράσταση με την συμπεριφορά τους.

Αυτός όμως που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ο Ντέμης Νικολαΐδης. «Οι Ελληνες και οι Σέρβοι είναι οι μοναδικοί λαοί στα Βαλκάνια που πολέμησαν τους ναζί. Το μήνυμα είναι το εξής: Ειρήνη, κουράγιο και ελπίδα σε όσους ταλαιπωρούνται. Θέλω να καταδείξω την απέχθεια των Ελλήνων στον πόλεμο»

Σήμερα ανακοινώθηκε πώς το Μουσείο προσφυγικού Ελληνισμού που θα στεγαστεί στην Αγιά Σοφιά θα υπάρχει το φύλλο πορείας ενός φαντάρου του 34ου  Συντάγματος Πεζικού για την εκστρατεία της Κριμαίας ή Εκστρατεία της Ουκρανίας.

Τι ήταν η εκστρατεία της Κριμαίας;

Το 1919 η Ελλάδα απόλυτα εξαρτημένη απο την Γαλλία και την Αγγλία ,ανέλαβε το βάρος της συμμετοχής στην στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία,στην προσπάθεια ανατροπής της νεαρής σοβιετικής εξουσίας.

Στις 21 Ιανουαρίου 1919,ένα χρόνο μετά την απόφαση της σοβιετικής εξουσίας να χαρίσει τα χρέη της Ελλάδας, οι πρώτοι έλληνες στρατιώτες (34ο Σύνταγμα Πεζικού) αποβιβάστηκαν στην Οδησσό και τέθηκαν υπό γαλλική διοίκηση. Η ελληνική εκστρατεία στην Ουκρανία είχε οικτρό τέλος. Κράτησε μόνο δυό μήνες και αν δεν υπήρχε ο γαλλικός στόλος όλοι οι Γάλλοι και Έλληνες στρατιώτες θα αιχμαλωτίζονταν.

Όπως είναι λογικό η ιδιαιτερότητα του εκθέματος προκάλεσε αντίδραση από τον κόσμο που εύλογα αναρωτιέται τι σχέση έχει το φύλλο πορείας ενός Έλληνα φαντάρου που συμμετείχε σε στρατιωτική επέμβαση εντάνια σε μια άλλη, με την προσφυγιά και την ΑΕΚ;

Continue Reading
Advertisement