Η ιστορία του γηπέδου της ΑΕΚ… σε μια άλλη προσφυγιά!

0

O1 (1)

Ένα από τα ιστορικά σωματεία της Κύπρου είναι η ΑΕΚ Κυθρέας. Ιδρύθηκε το 1950 και ανήκει στην δύναμη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ωστόσο πέρυσι ήταν η τελευταία φορά που αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα αφού λόγω οικονομικών προβλημάτων ανεστάλη επ΄ αόριστον η λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Έρευνα – επιμέλεια: Νίκος Αγγελίδης

Ομάδα με μεγάλη ιστορία, ομάδα προσφυγική που αναγκάστηκε να ξεριζωθεί από την πατρίδα της, την Κυθρέα η οποία βρίσκεται πλέον σε κατεχόμενα εδάφη.

Η ΑΕΚ Κυθρέας εντάχθηκε για πρώτη φορά στην δύναμη της ΚΟΠ το 1970 και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Γ’ Κατηγορίας. Η ομάδα στέγασε τα όνειρα της και τα όνειρα των υποστηρικτών της στον δρόμο Λευκωσίας – Κερύνειας. Εκεί χτίστηκε το γήπεδο της ομάδας με τρόπο που θυμίζει κάτι από ΑΕΚ. Μαζεύτηκαν οι πρόσφυγες και ΜΟΝΟΙ τους έχτισαν το γήπεδο ρίχνοντας μπετά και βάζοντας τούβλα νυχθημερόν..

Η ιστορία του σωματείου είναι μεγάλη και αποκαλύπτεται μέσα από το πλούσιο υλικό που σας παρουσιάζουμε. Αυτές είναι οι πρώτες ομάδες με χρονολογική σειρά της ΑΕΚ Κυθρέας…

Η αγωνιστική ιστορία
Το 1972-73 η ΑΕΚ Κυθρέας πραγματοποίησε την καλύτερη της εμφάνιση, τερματίζοντας στην 2η θέση της Γ΄κατηγορίας και φτάνοντας στους “16” του Κυπέλλου όπου αποκλείστηκε από την Ανόρθωση (0-0 στην Κυθρέα, 0-5 στην Αμμόχωστο).

Από το 1975 μέχρι το 1987 η ομάδα συμμετείχε ανελλιπώς στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγροίας, συνολικά 16 χρόνια, αν υπολογιστούν και τα χρόνια πριν την εισβολή. Το 1987 η ΑΕΚ Κυθρέας έπεσε στην Δ’ Κατηγορίας και είχε πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο με κορύφωση της κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1989 στον Όμιλο της Λευκωσίας. Όμως η ομάδα δεν πήρε την άνοδο στα μπαράζ μπαράζ.

Η δεκαετία του ’90 ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τους κιτρινόμαυρους της Αγλαντζιάς (πλέον…) Ο θάνατος του πρωταγωνιστή (σε όλα…) προέδρου του σωματείου Γεώργιου Κολιού έφερε την ομάδα σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Οι μόνοι τίτλοι σε αυτή την δεκαετία ήταν δυο τίτλοι ήθους το 1993 και το 1996).

Νέος αιώνας…
Στις αρχές του νέου αιώνα και της νέας χιλιετίας η ΑΕΚ Κυθρέας βάλθηκε να επανέλθει αγωνιστικά. Το 2003 επέστρεψε στην Γ’ Κατηγορία μετά από 16 χρόνια. Παρέμεινε στην κατηγορία τρία χρόνια παρά τα δυσβάστακτα οικονομικά προβλήματα…

Η ομάδα χρησιμοποίησε ως έδρα της το γήπεδο του Κύκκου στην Έγκωμη μέχρι το 2010-11 οπότε και επανέρχεται στο Δημοτικό Στάδιο της Αγλαντζιάς για δυο χρονιές μέχρι την “διάλυση” του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Έτσι για την ιστορία να αναφέρουμε το έμψυχο δυναμικό της τελευταίας ομάδας της ΑΕΚ Κυθρέας:

1. Λαδάς Κωνσταντίνος
2. Λαδάς Φίλιππος
3. Σαουρής Πανίκος
4. Μιχάλης Σπύρου
5. Borisov Cvetelin
6. Αριστοδήμου Δημήτρης
7. Βουτουρής Ανδρέας
8. Χαραλάμπους Ερμής
9. Χριστοδούλου Δημήτρης
10. Ευαγόρου Πανίκος
11. Ευαγόρου Ευαγόρας
12. Αντωνίου Αντώνης
13. Ηλία Αλέξανδρος
14. Αδάμου Ιωάννης
15. Παπαλαζάρου Λάζαρος
16. Κέστορας Σοφοκλής
17. Καμηλάρης Ανδρέας
18. Aυξεντίου Λένος
19. Χατζηπαναγιώτου Δώρος
20. Οικονομίδης Ανδροκλής
21. Χαραλάμπους Χαράλαμπος (Jimmys)
22. Ζαχαριάδης Σίμος
23. Μιτσίδης Ανδρέας
24. Παουλής Πέτρος
25. Νικοδήμου Μάμας
26. Χριστοφή Γεώργιος (Τόφιας)
27. Κουσσής Γεώργιος

Προπονητής ήταν ο Ανδρέας Ελευθερίου και πρώτος σκόρερ της ομάδας ο Πέτρος Παουλής με 5 γκολ. Και ακολούθησαν:

4 γκολ: Χριστοφή Γεώργιος (Τόφιας)
3 γκολ: Ζαχαριάδης Σίμος
2 γκολ: Αυξεντίου Λένος, Παπαλαζάρου Λάζαρος, Σπύρου Μιχάλης,
Χαραλάμπους Χαράλαμπος (Jimmys)
1 γκολ: Ευαγόρου Παναγιώτης, Χαραλάμπους Ερμής

Η ομάδα υποβιβάστηκε στο Αγροτικό Πρωτάθλημα και παρότι δεν συμμετέχει φέτος σε καμία κατηγορία διατηρεί το δικαίωμα επαναδραστηριοποίησης λόγω του ότι είναι προσφυγικό σωματείο.

Πρόεδρος της ομάδας είναι ο Ζαχαρίας Βασιλειάδης…

Το γήπεδο της ΑΕΚ Κυθρέας ήταν το καμάρι του σωματείου. Όπως είπαμε χτίστηκε με αίμα και ιδρώτα. Και ιδού η απόδειξη… Οι φωτογραφίες είναι από το 1970. Για τέσσερα χρόνια μόνο το χάρηκαν τα αδέρφια μας.
Τέσσερις σεζόν στην Γ’ Κατηγορία μέχρι το μαύρο καλοκαίρι του ’74.
Το γήπεδο σήμερα βρίσκεται σε στρατιωτική περιοχή και χρησιμοποιείται από Τουρκοκυπριακή ομάδα.

O3 O4 O5 reb1 reb2


Comments are closed.