Ανακαλύψαμε… τον θρυλικό Ιμπραήμ της ΑΕΚ!

0

Είναι ο πρώτος ξένος που φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ. Ο θρυλικός Ιμπραήμ που αγωνίστηκε τη σεζόν 1962-1963. Ήταν η χρονιά που ο Γιένε Τσάκναντι οδήγησε την ΑΕΚ στον τίτλο του πρωταθλήματος, με τον Μίμη Παπαϊωάννου για πρώτη χρονιά στα κιτρινόμαυρα…

Όρθιοι από αριστερά: Σεραφείδης, Κανελλόπουλος, Πετρίδης, Παπαποστόλου, Σκευοφύλαξ, Σοφιανίδης. Καθισμένοι από αριστερά: Σταματιάδης, Νεστορίδης, Παπαϊωάννου, Ιμπραήμ, Τσαχουρίδης

Ο Ιμπραήμ Μουγκράμπι που είχε χρεωθεί ως Σύρος, γεννημένος και μεγαλωμένος στο πανέμορφο Χαλέπι, λίγοι γνώριζαν ή γνωρίζουν ακόμη και σήμερα… ότι είναι Παλαιστίνιος! Κανένας δεν χρησιμοποιούσε το επώνυμο του Μουγκράμπι, Όλοι τον φώναζαν νέτο σκέτο… Ιμπραήμ και έτσι έμεινε στην ιστορία. Ο Ιμπραήμ από τη Συρία. Ο πρώτος ξένος παίκτης στην ιστορία της ΑΕΚ. Ο Μουγκράμπι ο Παλαιστίνιος… έτσι για την αλήθεια της ιστορίας.

Έρευνα – κείμενο: Νικόλας Αγγελίδης

Και ξαφνικά χτύπησε το τηλέφωνο. Η οθόνη έδειχνε εισερχόμενη κλήση από την Αίγυπτο! Αρχικά νόμισα ότι είναι οι κλασικοί ενοχλητικοί που πουλάνε διαδικτυακά δάνεια και μετοχές… Το σήκωσα δειλά δειλά. Στην άλλη γραμμή του σύρματος ο Διευθυντής Σύνταξης της τηλεόρασης της Αλ Αχλί, Ομάρ Ελμπανούμπι. “Γειά σου Νικόλα. Σε παίρνω για τον παλιό παίκτη της ΑΕΚ Ιμπραήμ Μουγκράμπι, διάβασα, ένα άρθρο σου για αυτόν και θέλω να ανταλλάξουμε πληροφορίες”.

Αραβική εφημερίδα αναφέρει τον 15χρονο τότε Ιμπραήμ Μουγκράμπι ως μεγάλο ποδοσφαιρικό ταλέντο!

Μέσα από πολύωρες κουβέντες και αναζητήσεις για τον Ιμπραήμ (βούτυρο στο ψωμί… για κάποιον που λατρεύει και ζει για την έρευνα), βάλαμε τα πράγματα σε μια χρονολογική σειρά και το κυριότερο όλων εντοπίσαμε τον παλιό άσο της Ένωσης! Ζει!!! Βρίσκεται στην Ελβετία. Είναι εκεί εδώ και δεκαετίες, μαζί με τη σύντροφο του. Η υγεία του τον ταλαιπωρεί αρκετά, αλλά αυτό δεν του απαγορεύει να έχει τις έντονες θύμισες από την ποδοσφαιρική του καριέρα και το ένδοξο ξεκίνημα του στην Ένωση.

Ο δαιμόνιος επιθετικός (ήταν δεινός γκολτζής), έφτασε στη Νέα Φιλαδέλφεια στα 23 του για να σπουδάσει! Με μια δικλείδα της νομοθεσίας τότε, απέκτησε ελληνικό διαβατήριο και γράφτηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Ήρθε στην Ένωση ως αθλητής της Al Ittihad μιας από τις σημαντικότερες ποδοσφαιρικές δυνάμεις στη Συρία με έδρα το Χαλέπι. Η ερυθρόλευκη… Al Ittihad ιδρύθηκε το 1949 και έχει έδρα το Εθνικό Στάδιο του Χαλεπίου, χωρητικότητας 75.000 θεατών!

Ο Ιμπραήμ στον τελευταίο του ποδοσφαιρικό σταθμό στη Συρία, πριν έρθει στην ΑΕΚ. Τρίτος από αριστερά στην κάτω σειρά

Στην ομάδα του Ιμπραήμ στη Συρία είχε αγωνιστεί και ο Ιμπραήμ Τουρέ, αδερφός του Γιαγιά Τουρέ, ο οποίος θεωρείτο και αυτός μεγάλο ταλέντο, αλλά έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 28 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο.

Στην Al Ittihad αγωνιζόταν και άλλος ένας γνώριμος των ελληνικών γηπέδων – σε πιο σύγχρονους καιρούς – ο Μοχάμεντ Αφάς της Προοδευτικής και του Ιωνικού.

Λατρεία με τα δίκτυα

Στο ντεμπούτο του με την φανέλα της ΑΕΚ, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1962 στην 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς, ο Παλαιστίνιος επιθετικός πέτυχε χατ τρικ, στο σαρωτικό 7-2 της Ένωσης κόντρα στο Αιγάλεω.

15 Οκτωβρίου 1961: Σταματιάδης, Πετρίδης, Νεστορίδης, Ιμπραήμ, Παπαϊωάννου

Συνολικά αγωνίστηκε σε 22 παιχνίδια με την φανέλα της Ένωσης και πέτυχε 7 τέρματα… Αποχώρησε στα μισά της χρονιάς, χωρίς να μπορούσε να φανταστεί τότε ότι θα γινόταν… πρωταθλητής! Μετά την αναχώρηση του από την Ελλάδα χάθηκε εντελώς. Δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά σε οποιοδήποτε επίπεδο στην ΑΕΚ ή στην Ελλάδα…

Δείτε όμως εδώ τη συνέχεια… Ψάξαμε μέχρι το κόκκαλο, μαζί με τον δραστήριο Αιγύπτιο δημοσιογράφο Ομάρ Ελμπανούμπι. Έχουμε και λέμε λοιπόν… Φεύγοντας από την ΑΕΚ ο Ιμπραήμ καταλήγει στην Αλ Αχλί του Καϊρου με επαγγελματικό συμβόλαιο. Είναι το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο που υπογράφτηκε στο ποδόσφαιρο της Αιγύπτου! Ακολούθησε την ίδια χρονιά ο Σαλέχ Σελίμ, προερχόμενος από την Αυστριακή GAK. Στην Αλ Αχλί, ο Ιμπραήμ συναντά τους συμπατριώτες του και παλιούς του συμπαίκτες στη Συρία (με τη φανέλα της Αλ Αχλί Δαμασκού) Μαρουάν Καναφανί (μεγάλος τερματοφύλακας της εποχής) και Φουάντ Αμπουγκινταά.

Σε ότι αφορά στο επαγγελματικό συμβόλαιο του δικού μας Ιμπραήμ, όπως αναφέρει ο αρχηγός της Αλ Αχλί εκείνη την περίοδο, γιατρός σήμερα, Δρ. Ισμαήλ Τάχα, η αμοιβή ήταν 60 Αιγυπτιακές λίρες ετησίως!

Ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ αγωνίστηκε στα μισά της σεζόν 1962-1963 και την επόμενη χρονιά στην Αλ Αχλί και στη συνέχεια εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο για να ασχοληθεί με τη Δικηγορία.

Σύμφωνα με τον συμπαίκτη του Μαρουάν Φουάντ, ο οποίος στην πορεία έγινε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Γιασέρ Αραφάτ, ο Ιμπραήμ έδωσε μεγάλες μάχες για το Παλαιστινιακό

Ο Μαρουάν Φουάντ με τον Γιασέρ Αραφάτ

Κομμάτι της ιστορίας της ΑΕΚ

Ο Ιμπραήμ έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος ξένος της ΑΕΚ. Τα στατιστικά τον καταγράφουν σε πολλές περιπτώσεις και ως πρώτο ξένο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ναι ήταν ο πρώτος που ήρθε από το εξωτερικό. Ωστόσο είχε περάσει από τον ΠΑΟΚ ο Ιταλός Σαλούστο, ο οποίος ξέμεινε μετά τον πόλεμο, επιλέγοντας να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα. Οπότε ως μόνιμος κάτοικος Ελλάδας, αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ, όχι ως μεταγραφή από το εξωτερικό, όπως ήταν αυτή του Ιμπραήμ Μουγκράμπι.

Ο Παλαιστίνιος με το ελληνικό διαβατήριο προηγήθηκε για μια ολόκληρη δεκαετία της επόμενης φουρνιάς ξένων που ήρθαν στην ΑΕΚ, των Αργεντίνων Ερέα, Ζέερ και Βιτσέντε… Και σε αυτή την περίπτωση όμως τόσο ο Ζέερ, όσο και ο Βιτσέντε δεν αγωνίστηκαν ως ξένοι! Πατέντες της χούντας ήταν αυτές…

21 Οκτωβρίου 1962 – Όρθιοι από αριστερά: Σεραφείδης, Κλικόπουλος, Σκευοφύλαξ, Δούκας, Κανελλόπουλος, Σοφιανίδης Καθισμένοι από αριστερά: Γκουβάς, Ιμπραήμ, Νεστορίδης, Παπαϊωάννου, Τσαχουρίδης.

 

 

 


Comments are closed.