Συνέντευξη-ποταμός με ένα από τα “παιδιά” του Φάντροκ! Ανέκδοτες ιστορίες από την εποχή Μπάρλου αλλά και από τα “πέτρινα” χρόνια που ακολούθησαν…
Ήταν αρχές της σεζόν 1977-78 όταν ο μεγάλος Φάντροκ αποχώρησε από τον πάγκο της πρώτης ομάδας της ΑΕΚ και τη θέση του πήρε ο Τσαϊκόφσκι. Ο Φάντροκ στα τρία χρόνια που προπόνησε την Ένωση έφερε το “Total football” (ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο) στην Ελλάδα και ο δικέφαλος φτερούγισε μέχρι τους “4” της Ευρώπης… Ο πρόεδρος Λουκάς Μπάρλος τότε ανέθεσε στο Φάντροκ την ακαδημία και ο τελευταίος έκανε θαύματα… Μέσα σε 1.5 χρόνο έβγαλε 13 παίκτες που έγιναν επαγγελματίες! Στέλιος Μανωλάς, Σπύρος Οικονομόπουλος, Λύσανδρος Γεωργαμλής, Βαγγέλης Βλάχος, Παναγιώτης Στυλιανόπουλος και αρκετοί ακόμα… Αναμεσά τους και ο τερματοφύλακας Δημήτρης Αλαφογιάννης.
Ο Αλαφογιάννης γεννήθηκε στη Ρώμη το 1960 και έγινε μέλος των ακαδημιών της Ρόμα. Από μικρή ηλικία πήρε σημαντικά εφόδια καθώς οι ακαδημίες στην Ιταλία βρίσκονταν σε άλλο επίπεδο. Από τα γήπεδα με χλοοτάπητα βρέθηκε το 1976 στην Ελλάδα να προπονείται σε ξερό γήπεδο… Πάντως με την άφιξή του στην Αθήνα και την ΑΕΚ είχε τους καλύτερους δασκάλους, αρχικά το θρυλικό Σεραφείδη και στη συνέχεια τον Φάντροκ.
Το 1979-80 έγινε επαγγελματίας και μαζί με τον Σπύρο Οικονομόπουλο περίμεναν την ευκαιρία τους, σε μια εποχή που μεσουρανούσαν στην ΑΕΚ ο Λάκης Στεργιούδας και ο Νίκος Χρηστίδης. Ο Αλαφογιάννης αγωνίστηκε με την Εθνική Νέων και Ελπίδων και ήταν από τους πλέον ελπιδοφόρους τερματοφύλακες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με την ΑΕΚ αγωνίστηκε σε φιλικά ματς, αλλά και δύο φορές σε αγώνες πρωταθλήματος (τη σεζόν 1980-81 με Γιάννενα και ΟΦΗ) που εκ παραδρομής δεν καταγράφηκαν στο φύλλο αγώνα!
Στη συνέχεια με την άδεια της ΑΕΚ μετακόμισε στον Ατρόμητο για να “ψηθεί”. Όμως συμμετείχε στην προετοιμασία της Ένωσης τα καλοκαίρια του 1982 και 1983, αλλά η ευκαιρία που περίμενε δεν του δόθηκε ποτέ… Η αξιοκρατία της εποχής Μπάρλου δεν υπήρχε τα χρόνια που ακολούθησαν… Η διοίκηση της ομάδας προχώρησε στην απόκτηση του Αρβανίτη και του Κοφινά και δεν προτίμησε να αξιοποιήσει το παιδί των ακαδημιών της που είχε δείξει ήδη τις ικανότητές του.
Μετά τον Ατρόμητο παρέμεινε κάτοικος Δυτικών Προαστίων πηγαίνοντας στο γειτονικό Αιγάλεω. Ο Αλαφογιάννης, ανέκαθεν πολιτικοποιημένο άτομο, ασχολήθηκε ενεργά με τον ΠΣΑΠ και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών, πληρώνοντας το αντίστοιχο τίμημα… Τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από το ελληνικό πρωτάθλημα (ανεστάλη η ισχύς του συμβολαίου του) και αναγκάστηκε να μεταναστεύσει για να παίξει ποδόσφαιρο! Αρχικά στην ομογενειακή ομάδα Greek American της Νέας Υόρκης και έπειτα στον ΑΠΟΠ Πάφου. Ένα διάστημα αγωνίστηκε και με τα χρώματα της Ηλιούπολης.
Ποτέ δεν έπαψε να ονειρεύεται την καριέρα με την κιτρινόμαυρη φανέλα… Το 1988 ο Μπάγεβιτς αναλαμβάνει την ΑΕΚ και επιθυμεί την επιστροφή του Αλαφογιάννη, τον οποίο γνώριζε καλά από τη θητεία του ως ποδοσφαιριστής επί Μπάρλου. Όμως δεν εισακούστηκε από το Γιδόπουλο, ο οποίος έφερε τον Μήνου… Ο Αλαφογιάννης φόρεσε τη φανέλα της Κορίνθου και στη συνέχεια μεταπήδησε στον Εθνικό.
Τελευταία φορά που ανακινήθηκε θέμα επιστροφής του Αλαφογιάννη ήταν το 1991. Ήταν τόσο μεγάλη η επιθυμία του να φορέσει πάλι την φανέλα με το δικέφαλο, που απέρριψε πρόταση του Ολυμπιακού! Όμως ούτε τότε δεν έγινε η πολυπόθητη επιστροφή… δεν ήταν γραφτό… Μετά τον Εθνικό αγωνίστηκε με τη φανέλα της Προοδευτικής και αποχώρησε από τα γήπεδα.
Ο ένας εκ των δύο αδελφών του, ο Γιώργος, διαπρέπει στο τεχνικό επιτελείο της Ουντινέζε, έχοντας σημαντικό ρόλο στην ενσωμάτωση των νέων ξένων ποδοσφαιριστών στην ομάδα. Είχε περάσει και αυτός από την ακαδημία της Ένωσης υπό την καθοδήγηση του Φάντροκ…
Ο Αλαφογιάννης σήμερα ταξιδεύει συνέχεια λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων που δεν σχετίζονται με το χώρο του ποδοσφαίρου. Έχει δύο παιδιά, τη Βαλεντίνα και τον Αλέξανδρο.
Νίκος Αγγελίδης
Χάρης Αναστασιάδης