Αναζητώντας τις ρίζες μας

0

Με αξίωσε ο μεγαλοδύναμος να ζήσω μία από τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής μου, να βρεθώ στην ωραιότερη για πολλούς λόγους για μένα πόλη του κόσμου, την Κωνσταντινούπολη!

Πατώντας τα χώματα της Πόλης νιώθεις ένα δέος, λες και ανήκεις εκεί, λες και ήσουν για πάντα εκεί και ένα κομμάτι του εαυτού σου ξαναγεννιέται…

 

Όταν πατάς σε αυτό το μέρος όπου για χιλιάδες χρόνια οι πρόγονοί μας μεγαλούργησαν σε όλα τα επίπεδα αναρωτιέσαι αν υπάρχει μεγαλύτερη αγαλλίαση. Τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του κάθε Ενωσίτης πρέπει να επισκεφτεί την Πόλη για να δει το μέρος που γεννήθηκε και ανήκει η ΑΕΚ, ο τρόπος ζωής μας.

Μέσα σε μια από τις μεγαλύτερες συνοικίες της Πόλης, εκεί που άνθισε το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνισμού υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός που έκανε το ταξίδι μου ίσως το σημαντικότερο και ωραιότερο που έχω κάνει μέχρι τώρα. O Αθλητικός Σύλλογος Πέραν ή Πέρα Κλουμπ αποτελεί έναν από τους 2 αθλητικούς συλλόγους της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία αλλά παράλληλα είναι και ο πρόγονος του συλλόγου μας, της ομάδας της καρδιάς μας, της Α.Ε.Κ μας. Πολύ σημαντικοί ποδοσφαιριστές του συλλόγου που φόρεσαν μετέπειτα και τη φανέλα της Α.Ε.Κ είναι ο εμβληματικός Κώστας Νεγρεπόντης, ο Αλέκος Σοφιανίδης αλλά και ο Αλέκος Ιορδάνου.

Το 1877 ιδρύθηκε ο Αθλητικός Σύλλογος Ερμής στο Πέραν με σημαντική δραστηριότητα μέχρι το 1922, που αναγκάσθηκε να διακόψει τη λειτουργία του από τις τουρκικές αρχές. Ο Αθλητικός Σύλλογος Πέραν ιδρύθηκε το 1914, με το όνομα “Ελληνική Ομάδα Ποδοσφαίρου” και σύντομα ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα. Με την εγκαθίδρυση της κεμαλικής Τουρκίας το 1922, αναγκάστηκε να αλλάξει την επίσημη ονομασία του σε Πέρα Σπορ Κουλουμπού (Pera Spor Kulübü) και αργότερα σε Μπέγιογλουσπορ (Beyoğluspor). Η επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου δίνει ως έτος ίδρυσης το 1886, συνδέοντας τον με τον Ερμή, από τον οποίο αναφέρει ότι προήλθε κατόπιν μετονομασίας το 1914. Ο σύλλογος συντηρούσε αρχικά δύο τμήματα, ποδοσφαίρου και γυμναστικής. Αργότερα δημιουργήθηκαν τμήματα πάλης και πυγμαχίας, ενώ από το 1926 και έπειτα οργανώθηκαν τμήματα καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης. Κορυφαίες στιγμές του τμήματος βόλεϊ αποτελούν η κατάκτηση του πρωταθλήματος Τουρκίας το 1940 και του κυπέλλου, πενήντα χρόνια αργότερα,  το 1990.

Μπαίνοντας στα γραφεία της ομάδας σε κατακλύζει μια τόσο μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια. Εμφανίζεται μπροστά σου ακόμη ένας λόγος για το πόσο διαφορετικό είναι να είσαι Α.Ε.Κ και πόσο ξεχωριστές είναι οι ιδέες και τα ήθη που πρεσβεύει αυτός ο σύλλογος. Η Πόλη της Α.Ε.Κ είναι ένα μέρος που σε κάνει να ταξιδεύεις διαρκώς με το μυαλό… Σου φέρνει θύμισες μιας άλλης εποχής, πιο ρομαντικής όπου τα ιδανικά και η περηφάνεια  ξεχώριζαν στις ζωές των ανθρώπων. Η Α.Ε.Κ γεννήθηκε εκεί μέσα στους διωγμούς, στις κακουχίες και μέσα στο ρατσισμό αλλά επέζησε βιώνοντας την προσφυγιά και κάνοντας παράλληλα τη φλόγα πιο δυνατή. Οι άνθρωποι που μας μεταλαμπαδεύσανε αυτή τη φλόγα παραμένουν αθάνατοι. Για πάντα!

Το μόνο που μπορούσα να κάνω εγώ σαν χρέος ήταν να κρατήσω τη σημαία μας ψηλά στα μέρη των προγόνων μας ως ελάχιστο φόρο τιμής.

Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου

Υ.Γ: Είναι διαφορετικό να είσαι Α.Ε.Κ!!


Comments are closed.