EDITORIALS
Δούλεψε και μη μιλάς, εκμεταλλεύσου να ‘χεις
Εξαρχής, τι εννοεί ο ποιητής ας ξεκαθαρίσουμε! Στους εργαζόμενους το πρώτο μέρος του τίτλου απευθύνεται και τα αφεντικά τους το δεύτερο παροτρύνει
Γιατί μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου Χατζηδάκη περί τα «εργασιακά», έτσι πρέπει οι εργαζόμενοι πλέον να αντιδρούν και τα αφεντικά τους επιτέλους να λειτουργούν. Δεν κάνω πλάκα! Ακριβώς το ίδιο τούτη η «μεταρρύθμιση» σε παραπάνω από τα μισά της άρθρα (120 στο σύνολο) λέει, ξεκαθαρίζει και προστάζει…
Με τον φανατικό νεοφιλελεύθερο εμπνευστή της Χατζηβλάκα για δήθεν ρεπό και μπόλικο ελεύθερο χρόνο των «δούλων» να κοκορεύεται! Με τον πανίβλακα ομοϊδεάτη Αρχηγό και ΠΘ του στην αστρολογία να το ρίχνει και ευθυγράμμιση των άστρων με την ελληνική πορεία προς την ανάπτυξη να βλέπει! Με τις 158 μαριονέττες του ΣΕΒ «ναι» σε όλα να ψηφίζουν! Και τελικά το Νομοσχέδιο έκτρωμα να περνάει…
Ένας Νόμος του Κράτους που τον εργαζόμενο εξαντλεί, για πολλές ώρες όλες τις εργάσιμες ημέρες τον εκμεταλλεύεται και παράλληλα τον φιμώνει, χωρίς να δίνει σε αυτόν την δυνατότητα να αντιδράσει, να διεκδικήσει, να απεργήσει, αφού οι διατάξεις του, το όποιο Σωματείο του, με τρόπους ωμούς, σκληρούς και αστυνομικούς φακελώνουν. Δεν αποτελεί καθόλου υπερβολή λοιπόν να πούμε, ότι τούτο το νομοθέτημα σε πρότερες μακρινές εποχές τα εργασιακά δικαιώματα γυρίζει και όσους τα δικαιούνται κατάφωρα αδικεί. Επειδή οι περισσότεροι από εσάς χαμπάρι ακόμη δεν έχετε πάρει, με κάποιους μάλιστα σωστό το έκτρωμα τούτο να θεωρούν, τις διατάξεις του σε γενικές γραμμές θα αναπτύξω και τα συμπεράσματα μόνοι σας βγάλτε…
Ο υποκατώτατος, ο κατώτατος και ο όποιος μισθός παύει πλέον να κατοχυρώνεται. Αντίθετα, το δικαίωμα του εργοδότη να μην πληρώνει όλες τις εργάσιμες ώρες τώρα νομιμοποιείται, έχοντας μάλιστα αυτός την δυνατότητα να απολύει ελεύθερα και την όποια αποζημίωση, μετά από τέσσερις μήνες να καταβάλει. Η εργασία τις Κυριακές σε όλους σχεδόν τους κλάδους καθιερώνεται και το διάλειμμα εκτός εργασιακού χρόνου πια τίθεται, το ωράριο σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους κατά περίπου 45΄επεκτείνοντας. Αυτά, εκμοντερνισμό της εργασίας οι εμπνευστές του νόμου τα αποκαλούν και καθόλου οι άθλιοι δεν κοκκινίζουν. Δεν τελειώσαμε όμως…
Ο συγκεκριμένος Νόμος, τα Σωματεία φακελώνει και την απεργία σχεδόν αποκλείει. Γιατί, αν το Σωματείο δεν δώσει στο Σύστημα Εργάνη τα προσωπικά δεδομένα των μελών του, το δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες συλλογικής σύμβασης χάνει, να διεκδικήσει απεργία αδυνατεί και από τις συζητήσεις για σοβαρά εργασιακά θέματα αποκλείεται. Από την άλλη, την απεργοσπασία τούτος ο Νόμος προστατεύει και ως προστάτες της τα Σωματεία δείχνει. Για να δουλέψουν δηλαδή καλύτερα και με την ησυχία τους οι απεργοσπάστες, τα εργατικά συνδικάτα πρέπει αυτό να το φροντίσουν και να το εξασφαλίσουν. Συγνώμη για την παρεκτροπή αλλά δεν μπορώ να μην πω «έλα μ@νί στον τόπο σου»! Πάμε παρακάτω…
Η ελεγχόμενη από το Κράτος Επιθεώρηση Εργασίας καταργείται και σε Ανεξάρτητη Αρχή μετατρέπεται. Αυτό σημαίνει ότι, η Κυβέρνηση την πολιτική και συνταγματική της ευθύνη, για τήρηση της όποιας εργατικής νομοθεσίας, αποποιείται και «νίπτει τας χείρας της» για οποιαδήποτε εργασιακή εμπλοκή στο μέλλον προκύψει. Όχι θα κάτσουν να σκάσουν και με τους παρακατιανούς, για να μην πω σκλάβους, συνέχεια θα ασχολούνται. Η εργοδοσία να είναι καλά, οι χορηγοί καλύτερα και όλοι οι άλλοι να πάνε να γα……! Ελόγου μου αυτό κατάλαβα. Εσύ δεν ξέρω! Αν όμως στον ιδιωτικό τομέα εργάζεσαι, «δούλεψε και μη μιλάς» κι αν εργοδότης είσαι, «εκμεταλλεύσου να ΄χεις». Για όσο καιρό αυτός ο εκτρωματικός και οπισθοδρομικός Νόμος ισχύει…