ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΡΕΤΡΟ

Εδώ γεννήθηκε η ΑΕΚ!

Ανάμεσα στους αποχωρήσαντες κατοίκους ήταν και πολλοί αθλητές και φίλαθλοι των ελληνικών αθλητικών συλλόγων που δραστηριοποιούνταν στην Πόλη τις πρώτες δύο δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Published

on

magazi1924Η Μικρασιατική Καταστροφή είχε σημαντικές επιπτώσεις και στον ελληνικό πληθυσμό της Κωνσταντινούπολης. Ο πληθυσμός των Ελλήνων κατοίκων της Πόλης ελαττώθηκε σημαντικά τα επόμενα χρόνια μετά την καταστροφή του 1922.

Ανάμεσα στους αποχωρήσαντες κατοίκους ήταν και πολλοί αθλητές και φίλαθλοι των ελληνικών αθλητικών συλλόγων που δραστηριοποιούνταν στην Πόλη τις πρώτες δύο δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Αρκετοί αθλητές από την Κωνσταντινούπολη μόλις ήρθαν στην Ελλάδα εντάχθηκαν σε σωματεία που προϋπήρχαν στον ελλαδικό χώρο. Όμως ένοιωθαν την ανάγκη να δημιουργήσουν μια “πολίτικη” ομάδα, που θα αποτελούσε τη συνέχεια όσων εγκατέλειψαν στην Κωνσταντινούπολη.

Την άνοιξη του 1924 μια παρέα αθλητών και φιλάθλων της Πόλης, μαζεύονταν στο μικρό μαγαζάκι αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κώστα Δημόπουλου, και συζητούσαν τον τρόπο που θα κατάφερναν να ιδρύσουν ένα “δικό τους” σύλλογο. Σε αυτό το μαγαζάκι λοιπόν πήρε σάρκα και οστά η ιδέα της ίδρυσης της Αθλητικής Eνώσεως Κωνσταντινουπόλεως.

veranzerou24

Πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας ήταν οι αδελφοί Αιμίλιος και Μενέλαος Ιωνάς, αμφότεροι αθλητές του Μεγάλου Αλέξανδρου Βαθυρρύακος στην Πόλη, ο Κώστας Δημόπουλος με αθλητική δράση στην Ένωση Ταταύλων, οι ποδοσφαιριστές της Πέρα Κλουμπ Στέφανος Κεχαγιάς και Μίλτος Ιερεμιάδης, ο παράγοντας του Ηρακλή Ταταύλων Μενέλαος Καροτσιέρης, ο παράγοντας Τιμολέων Τάγαρης και ο δημοσιογράφος και πολιτικός Κώστας Σπανούδης.

aimilios_ionas

dimopoulos

Σύμφωνα με διαφήμιση του 1924 του καταστήματος αθλητικών ειδών των Αιμ. Ιωνά και Κ. Δημόπουλου, στον Τύπο της εποχής, το μαγαζάκι που γεννήθηκε η ΑΕΚ βρισκόταν στη στοά Λουξ στην οδό Βερανζέρου 24… Πολύ κοντά στην πλατεία Ομονοίας.

doriforos

Τα τελευταία χρόνια στη Βερανζέρου 24, στο σημείο δηλαδή που έπεσε ο σπόρος της ίδρυσης της ΑΕΚ, στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας.

Χάρης Αναστασιάδης

Continue Reading
Advertisement