EDITORIALS

Είναι ακριβό το τίμημα για να στέκεσαι όρθιος

Published

on

«Είναι εύκολο να τα χώνεις στο ποδόσφαιρο των αφεντικών» μου γράφει ένας αγαπημένος φίλος – σύντροφος και αδελφός, πιστός αναγνώστης των πονημάτων μου… «…αλλά πώς θα μπορέσουμε να φτιάξουμε μια ισχυρή ΑΕΚ χωρίς ισχυρό αφεντικό;»

Καθαρά και ξάστερα: Ένα ποδόσφαιρο χωρίς αφεντικά προϋποθέτει μια κοινωνία χωρίς αφεντικά. Οποιαδήποτε κίνηση από την «ανάποδη», δηλαδή αφήνουμε στην άκρη την κοινωνία των αφεντικών και προσπαθούμε να διώξουμε το αφεντικό από την ομάδα μας, παραπέμπει στην άκρως επικίνδυνη πολίτικη ασθένεια του αριστερισμού. Στο σημείο αυτό δε μπαίνω καν στη διαδικασία να σχολιάσω οπαδικές στάσεις που προωθούν απλά την αλλαγή του αφεντικού: Φύγε εσύ γιατί δεν είσαι καλό αφεντικό, είσαι τσιγκούνης, κάβουρας ή δεν έχεις αρκετά λεφτά, για να έρθει ο άλλος ή οι άλλοι που θα είναι καλοί εκμεταλλευτές της ομάδας μας.

 

Από εκεί και πέρα είναι ιστορικά τεκμηριωμένο ότι τίποτα δεν κερδήθηκε από τον άνθρωπο χωρίς αγώνα, θυσίες και οδύνες. Ακόμα και για το γεγονός ότι είμαστε όρθιοι έχουμε πληρώσει ακριβό τίμημα.

 

Ο σκελετός των πρωτόγονων προγόνων μας είχε εξελιχτεί επί εκατομμύρια χρόνια έτσι ώστε να μπορεί να στηρίζει ένα πλάσμα που περπατούσε με τα τέσσερα και είχε σχετικά μικρό κεφάλι. Η προσαρμογή στην όρθια στάση ήταν μεγάλη πρόκληση, ιδίως όταν η κατασκευή έπρεπε να στηρίζει ένα πολύ ευμέγεθες κρανίο. Η ανθρωπότητα πλήρωσε για την αφ’ υψηλού όραση της και τα εργατικά της χέρια με δισκοπάθειες και αυχενικά.

 

Και η προσαρμογή σε μια κοινωνία χωρίς αφεντικά ήταν και εξακολουθεί να είναι μεγάλη πρόκληση. Δεν θα είναι όμως καθόλου ανώδυνη διαδικασία. Ούτε εύκολη καθώς δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό το ζήτημα, ούτε στην αντίληψη για τη λειτουργία μιας κοινωνίας χωρίς εκμεταλλευτές που «πουλάνε» προστασία. Όμως όσοι είμαστε στην από εδώ πλευρά είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε στο λαό της ΑΕΚ, ποιο είναι αυτό το οικονομικό σύστημα που έχει οδηγήσει την ΑΕΚ στον υποβιβασμό για λόγους εταιρικής εκκαθάρισης που έγιναν με υποσχέσεις παντοδυναμίας για να καταλήξουμε αρκετά χρόνια μετά σε ρόλο κομπάρσου πολυτελείας στο ποδόσφαιρο και στα όρια μιας νέας χρεοκοπίας στο μπάσκετ. Και φυσικά έχουμε υποχρέωση να επικοινωνήσουμε στο λαό της ΑΕΚ, ποια κοινωνία πρέπει να διεκδικήσει αν θέλει αυτός να είναι υπεύθυνος για την αγωνιστική πορεία της ομάδας και όχι τα επιχειρηματικά σχέδια των επίδοξων σωτήρων και προστατών.

 

Είναι αυτές ανώδυνες διαδικασίες; Όχι βέβαια! Αλλά μήπως ήταν ανώδυνο το γεγονός ότι δε περπατάμε ακόμα στα τέσσερα; Η μήπως νομίζετε ότι όλοι υπέφεραν το ίδιο; Οι γυναίκες από τότε υπέφεραν αρκετά παραπάνω στην προσπάθεια του ανθρώπινου είδους για εξέλιξη. Το βάδισμα σε όρθια στάση απαιτούσε στενότερους γοφούς, περιορίζοντας έτσι τη δίοδο του τοκετού, την ίδια στιγμή που το κεφάλι των μωρών γινόταν όλο και μεγαλύτερο. Ο θάνατος στη γέννα έγινε σοβαρός κίνδυνος για τις γυναίκες. Όσες γεννούσαν πιο νωρίς, όταν ο εγκέφαλος και το κεφάλι του μωρού ήταν ακόμα σχετικά μικρά και εύκαμπτα, τα πήγαιναν καλύτερα και επιβίωναν, κι έτσι έκαναν περισσότερα παιδιά. Κατά συνέπεια, η φυσική επιλογή ευνόησε τις πρώιμες γέννες. Και πράγματι, σε σύγκριση με άλλα ζώα, οι άνθρωποι γεννιούνται πρόωρα, όταν πολλά από τα ζωτικά τους συστήματα δεν είναι ακόμα επαρκώς ανεπτυγμένα. Ένα πουλάρι μπορεί να τρέξει λίγο μετά τη γέννα, ένα γατάκι αφήνει τη μητέρα του για να ψάξει μόνο του για τροφή όταν είναι μερικών εβδομάδων, τα ανθρώπινα μωρά είναι ανήμπορα και μένουν για πολλά χρόνια εξαρτημένα από τους μεγαλύτερους τους για τροφή, προστασία και μάθηση.

 

Η γυναίκα, πάντα υποφέρει λίγο παραπάνω. Η Μάνα που μέσα από τον πόνο γεννάει τη ζωή. Για εμάς τους οπαδούς της ΑΕΚ η λέξη «Μάνα» και όσα συμβολίζει είναι πολύ σημαντική. Η Μάνα ΑΕΚ, η Ερασιτεχνική ΑΕΚ, το μητρικό σωματείο ήταν πάντα πολύ σημαντικό για την καθημερινότητα μας. Η ΑΕΚ σαν μάνα όλων των προσφύγων είναι μια συμβολική διακήρυξη του λάου της ΑΕΚ απέναντι σε Θεούς και δαίμονες που την έχουν κάνει αποδεκτή θέλοντας και μη. Πολλές γυναίκες ξέρουν από την εμπειρία τους ότι το σπρώξιμο ενός παιδιού, για να γεννηθεί δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι το τίμημα που πληρώνουμε για το μεγάλο εγκέφαλο και τη νοημοσύνη μας. Μοιάζει λίγο με αυτό το τίμημα που πληρώνουμε σαν κοινωνία της ΑΕΚ για τη διαφορετικότητα στον τρόπο σκέψης και στην στάση ζωής μας.

 

Απολιθώματα που βρέθηκαν δείχνουν ότι όχι μόνο η κοινωνική μας συμπεριφορά, αλλά και η ίδια η ανατομία ανάγκασαν τις μητέρες του είδους μας, σε αντίθεση με τα θηλυκά των άλλων πρωτευόντων θηλαστικών, αλλά και σχεδόν όλα τα άλλα θηλαστικά, να ζητούν βοήθεια κατά τη γέννα. Από εκείνα τα χρόνια η διαδικασία της ζωής δίδασκε την κοινωνικότητα, την ανθρώπινη αλληλεγγύη, την βοήθεια στον συνάνθρωπο.

 

Οι οπαδοί της ΑΕΚ είναι πρωτοπόροι στην ανθρώπινη, ανιδιοτελή, αγνή, λαϊκή αλληλεγγύη, με μια σειρά από παραδείγματα που για να τα καταγράψω θα χρειαστώ ένα καινούργιο άρθρο. Η ΑΕΚ είναι η μάνα όλων των προσφύγων και η προσφυγιά είναι η μάνα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Πριν από πενήντα έως εξήντα χιλιάδες χρόνια, μια μικρή ομάδα Αφρικανών διέσχισε τη στενή θαλάσσια λωρίδα που χωρίζει την Αφρική με την αραβική χερσόνησο χρησιμοποιώντας μικρές πρωτόγονες βάρκες, κάνοντας ένα ταξίδι δίχως γυρισμό. Ο λόγος που εγκατέλειψαν τη γη όπου γεννήθηκαν δεν είναι γνωστός. Ίσως να άλλαξε το κλίμα, ίσως η τροφή να μην έφτανε. Εκείνο που είναι γνωστό με βεβαιότητα είναι ότι αυτοί οι πρώτοι ταξιδευτές που βγήκαν από την Αφρική κουβάλησαν μαζί τους τα φυσικά χαρακτηριστικά και τις ικανότητες που διέθεταν και βρίσκονται στη βάση των χαρακτηριστικών των σύγχρονων ανθρώπων, δηλαδή μεγάλους εγκεφάλους και δυνατότητα για ανάπτυξη γλώσσας.

 

Ξεκινώντας από τον πρόχειρο καταυλισμό τους στην ασιατική ήπειρο, στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Υεμένη, ξεκίνησαν ένα ταξίδι διάρκειας δεκάδων χιλιάδων ετών, στο τέλος του οποίου οι απόγονοί τους είχαν επεκταθεί σε ολόκληρη την Ασία και την Ευρώπη και μέσω φυσικών γεφυρών που σχηματίζονται το χειμώνα είχαν περάσει στην Αμερική, φτάνοντας ως το νοτιότερο άκρο της, τη Γη του Πυρός. Κάπως έτσι ξεκίνησε ο κόσμος.

 

Απ’ όπου και να το πιάσεις λοιπόν, από τη γέννηση της ζωής, μέχρι τη γέννηση της κοινωνίας των ανθρώπων βλέπουμε ότι το πρώτο που πρέπει να σπάσεις είναι την ατομικότητα σου. Αυτό το καταραμένο: «κοίτα την πάρτη σου». Το δεύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συνειδητοποιήσεις σε απόλυτο βαθμό τη λαϊκή σοφία που μας διαβεβαιώνει ότι «Δεν μπορείς να φτιάξεις ομελέτα, χωρίς να σπάσεις αυγά». Πρόοδος, εξέλιξη, «πηγαίνουμε τον κόσμο μπροστά» σημαίνει αντιπαράθεση. Το λόγο μας τον έχει πει ο Μπρεχτ: «Αυτοί που αρπάζουν το φαΐ απ’ το τραπέζι κηρύσσουν τη λιτότητα». Αυτοί που αρπάζουν τον πλούτο που παράγουν οι ποδοσφαιριστές και προσφέρουν οι οπαδοί του αθλητισμού. Αυτοί που εκμεταλλεύονται το κοινωνικό ξέπλυμα που τους προσφέρει η αιμοφιλία του χώρου. Αυτοί εκμεταλλεύονται την αγαθή φύση της πλειοψηφίας των οπαδών και σε συνεργασία με εντεταλμένα τάγματα εφόδου τους μετατρέπουν σε ιδιωτικό στρατό εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων… όταν έρχεται η ώρα, κηρύσσουν τη λιτότητα, προβάλουν τη συνετή και χρηστή οικονομική πολιτική «για να μη πάθουμε ότι στο παρελθόν». Λες και δεν είναι αυτή η ίδια πολιτική και οικονομική εξουσία υπεύθυνη για τις χρεοκοπίες, τους υποβιβασμούς, της σμίκρυνσης μεγάλο ομάδων, ακόμα και την εξαφάνιση από το χάρτη ιστορικών αθλητικών συλλόγων.

 

 

Και κάπου εδώ εμφανίζονται τα «παπαγαλάκια» του συστήματος να μας πουν ότι όλη αυτή η αηδιαστική κατάσταση που έχει επιβληθεί στο χώρο του κερδοσκοπικού αθλητισμού είναι πρόοδος.

 

Το ερώτημα «τι είναι πρόοδος στον αθλητισμό» μοιάζει ηλίθιο και μόνο όταν τίθεται. Κι όμως, τίθεται ξανά και ξανά. Όχι από όσους ψάχνουν το επόμενο βήμα μπροστά, αλλά από αυτούς που θέλουν να ορίσουν το χτες ως αύριο. Πρόοδος είναι γι’ αυτούς να παίζεται ποδόσφαιρο 365 μέρες το χρόνο μετατρέποντας τους ποδοσφαιριστές σε ένα αναλώσιμο είδος σκλάβων. Πρόοδος γι’ αυτούς είναι να αγωνίζονται παράλληλα Εθνικές ευρωπαϊκές ομάδες μπάσκετ και οι ομάδες που συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα. Πρόοδος γι’ αυτούς είναι να κάνουν το Μουντιάλ και το Γιούρο κάθε χρόνο. Πρόοδος γι’ αυτούς είναι η επιβολή αγώνων Ευρωλίγκας την Παρασκευή, με αποτέλεσμα οι αγώνες των εθνικών πρωταθλημάτων μπάσκετ να μεταφέρονται Δευτέρα που δε μπορεί να τους δει κανείς. Πρόοδος γι’ αυτούς είναι να κάνουν το Μουντιάλ χειμώνα για να το δώσουν στο Κατάρ. Πρόοδος γι’ αυτούς είναι τα κλειστά συμβόλαια που δίνουν τη δυνατότητα συμμετοχής στην Ευρωλίγκα στις οικονομικά ισχυρές ομάδες – ανώνυμες εταιρείες, με υψηλούς προϋπολογισμούς, και όχι σε ομάδες που προκύπτουν με αγωνιστικά κριτήρια, αφού οι θέσεις είναι καλυμμένες. Πρόοδος γι’ αυτούς είναι να προσελκύσουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, όλους αυτούς δηλαδή που ευθύνονται για την επιδείνωση της ζωής μας και εκτός αθλητισμού. Πρόοδος γι’ αυτούς είναι να γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι καλύτερος μπορεί να είναι ο οικονομικά ισχυρότερος. Πρόοδος γι’ αυτούς είναι να δημιουργούν οπαδούς – πελάτες που ταυτίζουν το καλό της ομάδας τους με το συμφέρον και τις επιδιώξεις του κάθε επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται την ομάδα και τους φιλάθλους.

 

Αυτά που συμβαίνουν στο χώρο του αθλητισμού των αφεντικών, αυτά που βιώνει κάθε οπαδός στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο κι αναλαμβάνουν να τα νομιμοποιήσουν «διανοούμενοι» του συστήματος, δεν είναι «επιστροφή στον Μεσαίωνα», όπως έχει καθιερωθεί σα λεκτικό σχήμα. Είναι μια καθαρή επιθετική ενέργεια σε όλο το μέτωπο, έτσι που οι καπιταλιστές να κατοχυρώσουν σε βάθος χρόνου τη δυνατότητά τους να αυξάνουν το ποσοστό κέρδους τους, όπως ακριβώς κάνουν και σε κάθε άλλη εξωαθλητική τους δραστηριότητα.

 

Κι επειδή δεν είναι ώρα πια για πολλά λόγια, ας είναι καθαρό ένα: Κάθε λύση από τη σκοπιά των συμφερόντων των συλλόγων και των οπαδών τους, δεν μπορεί παρά να κινείται μετωπικά ενάντια στους καπιταλιστές που εκμεταλλεύονται τις ομάδες τους και τις κυβερνήσεις που τους στηρίζουν, όπου Γης.

 

Στο σημείο αυτό κλείνοντας, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μη ξεχνάτε αυτούς που προπαγάνδιζαν ότι ο αγωνιστικός υποβιβασμός της ΑΕΚ σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ ήταν ένα «αναγκαίο σοκ» για τη δημιουργία μιας πανίσχυρης ΑΕΚ πάνω σε υγιείς βάσεις. Παραμύθια! Καθάρισαν από τα χρέη και την «έβγαλαν καθαρή» όλοι αυτοί που τα δημιούργησαν. Ξεκίνησαν έναν νέο κύκλο δράσης με μηδαμινό κόστος. Με την ομάδα σε αγωνιστικό επίπεδο να είναι σε τραγική κατάσταση. Ειδικά στο μπάσκετ δεν αργή η ώρα που θα βγουν οι γνωστοί πραιτοριανοί της εξουσίας να μας πουν ότι μοναδική λύση είναι ένας νέος υποβιβασμός για να απαλλαγούμε από αυτά τα παλιοBAN και να βρεθεί ένας ενός επιχειρηματίας που θα αναλάβει ή θα ενισχύσει τους υπάρχοντες για να δημιουργήσουν μια πανίσχυρη ΑΕΚ. Αυτή τη φορά μπορούν να βάλουν και νέα δεδομένα λέγοντας μας πως θα είναι μεγάλη ευκαιρία τώρα που ο «παρκαρισμένος» Παναθηναϊκός του Γιαννακόπουλου βρίσκεται σε αποσύνθεση, να πάρουμε εμείς τη θέση του.

 

ΥΓ. «Ακούστε. Εγώ είμαι ο γκρεμιστής, γιατί είμ’ εγώ κι ο κτίστης, ο διαλεχτός της άρνησης κι ο ακριβογιός της πίστης». Κωστής Παλαμάς

 

Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2022

Παναγιώτης Αλιατάς

Mail: aliatas74@gmail.com

twitter

facebook

Αν σας εκφράζει η διαφορετική οπτική στα θέματα του αθλητισμού. Αν αισθάνεσαι την ανάγκη να εκφράσετε την διαφωνία σας. Μπορείτε να μας βρείτε και στη σελίδα της στήλης στο Facebook

 

 

ΤΑ 'ΚΑΛΥΤΕΡΑ'

Exit mobile version