ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Εκεί μπαίνει… τελεία!

Published

on

Χθες το ρολόι «παγώνει» στις 21.45 ώρα Ελλάδος και η αναμέτρηση μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στην Τούμπα λαμβάνει τέλος στο 89ο λεπτό. Ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο, απειλώντας παίκτες, παράγοντες (της ΑΕΚ) και διαιτητές. Πάνω του έφερε ένα περίστροφο. Εκεί μπαίνει τελεία στην αφήγηση.

Πόσο σπάνια ένα σημείο στίξης μπορεί να «ακούγεται» -εν προκειμένω να διαβάζεται-, έχοντας τόσο έντονη συναισθηματική φόρτιση; «Τελεία» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, «τελεία» στην αγνή πλευρά του αθλητισμού, «τελεία» στην πιο ρομαντική παιδική μας ανάμνηση.

Γιατί όμως «τελεία»; Όχι φυσικά γιατί πρόκειται η κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) να τηρήσει τις εξαγγελίες της και όπως ειπώθηκε δια στόματος Βασιλειάδη να «πάμε σε μια επ’ αόριστον διακοπή». Όχι φυσικά γιατί πρόκειται να εξαλειφθούν οι παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου «με ένα νόμο και ένα άρθρο» όπως κάποτε ακούγαμε για σοβαρότερα εθνικά ζητήματα.

«Τελεία» γιατί οι πρώτες τρεις προτάσεις του άρθρου περιγράφουν συνοπτικά την εξέλιξη ενός αθλητικού γεγονότος στην χώρα μας. Και όταν οι λέξεις: «διακοπή», «απειλές», «εισβολή», «περίστροφο» αποδίδουν επακριβώς όσα συνέβησαν την Κυριακή (11/03/2018) σε αγώνα της πρώτης κατηγορίας του Ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ξεκάθαρο, ότι μπήκε ταφόπλακα στον Βασιλιά των σπορ.

Όχι δεν ζούσαμε σε κάποιο ροζ συννεφάκι. Όχι δεν τσακίστηκε ο αρμονικά πλασμένος κόσμος μας μέσα στον οποίο ονειροβατούμε. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες -τουλάχιστον ο συγγραφέας του εν λόγω άρθρου-. Ωστόσο, χθες κατέρρευσαν τα «σκηνικά» και δεν σώθηκαν ούτε τα προσχήματα. Ακόμα και αυτοί που τόσα χρόνια έκλειναν τα μάτια ή από αγάπη για το άθλημα και έστρεφαν το βλέμμα αλλού μπροστά στην αηδιαστική και γυμνή αλήθεια την Κυριακή… είδαν. Ήθελαν δεν ήθελαν να κρατήσουν ανοιχτά τα μάτια τους. Η τελευταία ρανίδα αγνότητας χύθηκε στο μαύρο χώμα της κυνικότητας.

Ίσως σήμερα ο κύριος Σαββίδης να αναλογίζεται μετανιωμένος -έτσι τουλάχιστον ελπίζω- την απόφασή του να εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο αρματωμένος. Ίσως να αντιλαμβάνεται ότι εν βρασμώ ψυχής ενδεχομένως να έχασε και το δίκιο του. Εξάλλου, ο παππούς μου πάντα μου έλεγε, πως «όταν σηκώνεις το χέρι σου χάνεις το δίκιο σου» και ήταν απόλυτα σωστός. Είτε ακυρώθηκε κακώς το γκολ του ΠΑΟΚ στο 89′ ως οφσάιντ, είτε καλώς ο διαιτητής πήρε αυτήν την απόφαση σε πρώτη φάση, το μόνο σίγουρο ότι ο ΠΑΟΚ και ο Σαββίδης δεν πρόκειται να βρουν δικαίωση μετά από όσα συνέβησαν. Και δεν πρέπει να δικαιωθούν! Για το καλό του ποδοσφαίρου είναι ζωτικής σημασία να επιβληθούν βαριές κυρώσεις -στο πλαίσιο του νόμου- στον «Δικέφαλο του Βορρά» και τον πρόεδρό του.

Το αύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου φαντάζει δυσοίωνο και ακόμα πιο… ζοφερό. Ωστόσο, είναι υποχρέωση όσων αγαπάμε το άθλημα και ονειρευόμαστε ένα ποδόσφαιρο λίγο πιο καθαρό και λίγο πιο τίμιο να αντισταθούμε. Όχι μόνο στον κύριο Σαββίδη και τον κάθε Σαββίδη, γιατί -ας μην γελιόμαστε- δεν ήταν η πρώτη φορά, που η σήψη του αθλητισμού στην χώρα μας βγαίνει στο προσκήνιο. Πολύ περισσότερο πρέπει να αντισταθούμε στους εαυτούς μας και τον οπαδό, που κρύβουμε μέσα μας. Οφείλουμε να έχουμε το σθένος να καταδικάζουμε την ομάδα μας και τους παράγοντες της, όταν διασαλεύουν το άθλημα, το οποίο ταυτίστηκε με την πιο αγνή και όμορφη πλευρά του εαυτού μας… με τα παιδικά μας χρόνια.

Continue Reading
Advertisement