Ένα ταξίδι που ξεκίνησε από εκεί που ήμασταν

0

 

Αυτοί που λένε ότι δε θα μείνει κανένα μεγάλο συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό αν αποχωρήσει από την Ευρωλίγκα, καθώς κανείς μπασκετμπολίστας υψηλού επιπέδου δεν θα έρθει να αγωνιστεί σε μια ομάδα που θα παίζει στο Τσου Λου του μπάσκετ, είναι οι ίδιοι «αντικειμενικοί», που για να πουλήσουν εκδούλευση παντού παραμυθιάζουν τον κόσμο της ΑΕΚ ότι χωρίς τα οικονομικά δεδομένα της Ευρωλίγκας αλλά με οράματα και σχέδια θα μπει ανάμεσα στους αιώνιους οικονομικούς δυνάστες του ελληνικού μπάσκετ.

 

Θυμίζω – επισημαίνω ότι: Οι οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού ασκούν κριτική με την πρώτη ευκαιρία στις διοικήσεις των ομάδων τους στο μπάσκετ και καλά κάνουν και απαιτούν ακόμα περισσότερα από τα 15-20 εκατομμύρια μπάτζετ, αλλά σύμφωνα με τους παραπάνω περιγραφόμενους «αντικειμενικούς» οι οπαδοί της ΑΕΚ θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι έως υποχρεωμένοι, να μη μιλάνε καθόλου και να γεμίζουν το γήπεδο παρέχοντας χωρίς δεύτερες σκέψεις τυφλή ευγνωμοσύνη στην διοίκηση της ΚΑΕ των 2-3 εκατομμυρίων μπάτζετ.

 

Το πρόβλημα είναι συστημικό και μη στέκεστε σε πρόσωπα. Στο βαθιά ταξικό οικονομικό περιβάλλον του επαγγελματικού μπάσκετ, με την ως τώρα ταξινόμηση των μπασκετικών εταιρειών, η ΚΑΕ ΑΕΚ θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει σε επίπεδο διεκδίκησης του πρωταθλήματος μόνο αν οι ομάδες – εταιρείες των αδελφών της Χαλυβουργίας και του φαρμακοτρίφτη αποφασίσουν να κινηθούν σε κατεύθυνσης ενός πανευρωπαϊκού «ΝΒΑ» απαξιώνοντας τα εθνικά πρωταθλήματα. Και αυτό δεν είναι σίγουρο γιατί οι τεράστιες οικονομικές διαφορές δεν αποκλείουν να έχουμε και στην Ελλάδα τίποτα φαινόμενα Μακάμπι που τη νέα αγωνιστική σεζόν θα εμφανιστεί με δύο ξεχωριστά ρόστερ στην Ευρωλίγκα και στο εγχώριο πρωτάθλημα.

 

Μια άλλη περίπτωση είναι κάποιος από τους δυο να κρίνουν ότι δεν έχουν να κερδίσουν κάτι περισσότερο από την ενασχόληση τους με το μπάσκετ και να «την κάνουν». Υποψίες για μια τέτοια προοπτική φέρνουν οι λεονταρισμοί του φαρμακοτρίφτη με την Ευρωλίγκα.

 

Και τι μπορεί να κάνει η ΑΕΚ; θα αναρωτηθούν πολλοί. Για την ΑΕΚ έχω πολλές ιδέες, η ΚΑΕ ΑΕΚ όμως είναι αλήθεια ότι δε μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα. Τα εμπόδια είναι μικρά ή μεγάλα, ανάλογα με το δικό σου μέγεθος και αν η ΑΕΚ είναι κάτι το τεράστιο, η όποια εταιρεία απλά διαχειρίζεται το όνομα της, δεν είναι παρά το μερίδιο της αγοράς που της ανήκει.

 

Φυσικά σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να απαξιώνουμε τις επιτυχίες της ομάδας μας. Και η φετινή χρονιά ήταν ένα ταξίδι που ξεκίνησε από εκεί που ήμασταν, όχι από εκεί που θα θέλαμε να είμαστε. Οι απαιτήσεις και η πίεση μας αφορούν την διοικητική εξουσία της εταιρείας. Για το αγωνιστικό τμήμα επιτυχία είναι να κάνεις ότι μπορείς, με ότι έχεις, εκεί που βρίσκεσαι. Οι αθλητές της ΑΕΚ πρέπει να πασχίζουν να φτάσουν στην κορυφή των δυνατοτήτων τους και όχι στην κορυφή ενός επιχειρηματικού συνεταιρισμού. Το έχουν κάνει με το παραπάνω και με την κατάκτηση του κυπέλλου και με την είσοδο τους στο final4 του μπασκετικό Τσάμπιονς Λινγκ.

 

 

 

 

ΥΓ. Δεν θα βρεις την ΑΕΚ πουθενά, αν δεν κουβαλάς λίγη μαζί σου.

 

Σαββάτο, 21 Απριλίου 2018

 

Παναγιώτης Αλιατάς

 

Mail: [email protected]

 

twitter

 

facebook

 

Αν σας εκφράζει η διαφορετική οπτική στα θέματα του αθλητισμού. Αν αισθάνεσαι την ανάγκη να εκφράσετε την διαφωνία σας. Μπορείτε να μας βρείτε και στη σελίδα της στήλης στο Facebook


Comments are closed.