ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΟΠΑΔΙΚΑ

Έρωτας για την ΑΕΚ: Στάσις Λάρνακα

Published

on

Αφήσαμε πίσω μας τη Λεμεσό με εμφανή σημάδια κόπωσης, αλλά έντονα ζωγραφισμένη στα πρόσωπα μας, την ανυπομονησία να δούμε από κοντά τα αδέρφια μας της Λάρνακας.

Με ταξί φτάσαμε νωρίς στη Λάρνακα, όπου στις 11 το πρωί του Σαββάτου, ήταν προγραμματισμένη η δεύτερη παρουσίαση.
Το ραντεβού με τον Κώστα και τον Θοδωρή δόθηκε έξω από ένα παραδοσιακό καφενείο του οποίου ο ιδιοκτήτης είναι καλαμαράς… Με ρώτησε από που είμαι του έδειξα το μπλουζάκι, μου είπε ότι είναι από τα Καμίνια, δεν τον έψαξα καν για οπαδικά συναισθήματα, τον χαιρέτησα απλά κραδαίνοντας το λάβαρο της Ένωσης.

Γράφει ο Νίκος Αγγελίδης

Ο Κώστας Χατζηκώστας έφτασε την ώρα που ψάχναμε για το κινητό το οποίο είχε «εξαφανιστεί» κάπου στο ταξί… Ήπια βιαστικά μια γουλιά καφέ, χαιρέτησα τον πατριώτη και άρχισα το φόρτωμα στο πορτ παγκάζ… Πράξις δεύτερη. Παρουσίαση ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ – Λάρνακα.

Με τον Κώστα γνωριζόμαστε καμιά 25αριά χρόνια… Περνώντας το κατώφλι του φανταστικού Συνδέσμου, μου έδειξε μια πινακίδα. «Θυμάσαι που την κρατάγαμε μαζί, τη δεκαετία του ’90;» μου είπε… Τότε πριν καν φτιαχτεί πανό, τριγυρνάγαμε με την ταμπέλα του Συνδέσμου ανά χείρας για να τονώνουμε το ηθικό των Ενωσιτών της περιοχής. Όλα αυτά μου φαίνονται τόσο μακρινά, μα τόσο κοντινά…

Ο Θοδωρής Ζάκκας είναι ένα παλικάρι από Θεσσαλονίκη με ρίζες από την Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης έχει βρεθεί στο νησί. Είναι το δεξί χέρι του Κώστα. Μαζί με τον Τάκη και τα άλλα παιδιά κρατούν ζωντανό το όνειρο της ΑΕΚ στη Λάρνακα. Μια πόλη που έχει τη δική της ΑΕΚ, η οποία μάλιστα πάει φουλ για πρωτάθλημα… Δεν έχει δικέφαλο, λέγεται ΑΕΚ όμως και μας ενώνει μαζί της ο θρυλικός Τάσος που ξεκίνησε την καριέρα του από την ΕΠΑ, ένα από τα δυο σωματεία που συνενώθηκαν για να δημιουργηθεί η σημερινή ΑΕΚ. Η ΕΠΑ φορούσε μάλιστα κιτρινόμαυρα.

Ο Σύνδεσμος της Λάρνακας είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Σε όροφο με δυο δωμάτια. Το ένα για τους «χουλιγκάνους» και το άλλο για τους VIP όπως αναγράφει και η χαρακτηριστική πινακίδα με χιούμορ. Παντού κιτρινόμαυρα. Παντού παλιές αφίσες από τη μεγάλη ΑΕΚ. Αποκόμματα από τον ιστορικό Δικέφαλο, το Ευαγγέλιο μας που τόσο νοσταλγούμε. Ένα συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο του δάσκαλου Φ.Κ. με σκίτσο του αθάνατου Λουκά Μπάρλου κοσμεί τον διάδρομο πριν την είσοδο στο δεύτερο και μεγαλύτερο γραφείο, εκεί που κάναμε την παρουσίαση.

Παρά το πρωινό της ώρας ο κόσμος μαζεύτηκε νωρίς νωρίς γεμίζοντας τη μεγάλη αίθουσα. «Αν ήταν βράδυ θα το τιγκάραμε παντού» μου είπε με νόημα ο Κώστας, ένας ακούραστος εργάτης της ΑΕΚ, από αυτούς που πρέπει να έχουν σημαία οι νέες γενιές για να μαθαίνουν τι είναι πραγματικά η ΑΕΚ.
Την ώρα που έφτασε ο Βάσος Βάσου, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πολίτης» βάλαμε μπρος για να ξεκινήσουμε… Στο άκρο του ματιού μου έκοβα συνέχεια έναν ψηλό γιατρό όπως μου τον συνέστησαν, που μου θύμιζε έντονα κάτι..

Ο Βάσος είναι ΑΕΚάρα συνειδητοποιημένος κι αυτός, παιδί με εξαιρετικές γνώσεις… Ξεκίνησε τον πρόλογο, δίνοντας το στίγμα όλων αυτών που θα επακολουθούσαν με επίκεντρο το ομορφότερο σύμβολο του κόσμου.
Δίπλα στο τραπέζι και ο Κώστας Χατζηκώστας. Η παρουσίαση κύλησε ρολόι, με πολύ ζεστασιά καθώς οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν υπό τη μορφή κουβέντας στην όλη διαδικασία. Όταν φτάσαμε στην παρουσίαση των ομάδων από την Κύπρο, ξεπρόβαλλε πρώτη και καλύτερη η ιστορική ΑΕΚ Αμμοχώστου. Αμέσως σηκώθηκε ένα παλικάρι που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον την εκδήλωση και μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης μας έδειξε τον πατέρα του με την φανέλα της ομάδας, σε μια φωτογραφία που μας αποκάλυψε πως δεν είχε ο ίδιος…
Οι στιγμές μοναδικές. Η συγκίνηση άγγιζε κάθε γωνιά του χώρου και χάιδευε σαν σειρήνα κάθε φωτογραφία της ΑΕΚ, κάθε έμβλημα που βρισκόταν απλωμένο στους τοίχους του Συνδέσμου.

Σειρά είχε η ΑΕΚ Κελλιών, άλλη μια ιστορική ομάδα της περιοχής. Έτσι μου ερχόταν να βγάλω τη φόρμα που φορούσε ο καλεσμένος και να την πάρω σπίτι. Ζήτησα οπωσδήποτε μια μπλούζα, ένα οτιδήποτε που να έχει σχέση με την ομάδα. Ο δικέφαλος αετός είναι πραγματικά εκπληκτικός.

Μεγάλη υπόθεση για την εκδήλωση, ήταν η παρουσία του υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου της ΑΕΚ Λάρνακας. Ο Κυριάκος Δημητρίου χαιρέτησε με ενθουσιασμό την έκδοση, και δηλώνοντας φίλος ενός άλλου δικεφάλου, υποσχέθηκε η ομάδα του θα κάνει φέτος τα αδύνατα δυνατά για να πάρει τον τίτλο. ΑΕΚ Πρωταθλήτρια και στην Κύπρο! Η παρουσία του ανθρώπου της ΑΕΚ Λάρνακας αναδεικνύει την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η έκδοση του βιβλίου ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ στην Κύπρο.

Με αυτά και με αυτά κύλησε όμορφα η εκδήλωση, τα είπαμε για την ΑΕΚάρα, λίγο πριν το στραπάτσο με τον Απόλλωνα, ευχηθήκαμε η αγωνιστική χρονιά να μας βρει επιτέλους στη φυσική μας θέση, στην κορυφή.
Υπογράφοντας τα βιβλία, ήρθε και ο γιατρός ο οποίος μου αποκάλυψε ότι είναι αδερφός του πολύ καλού φίλου και ιστορικού αναλυτή… στο AEK LIVE, επίσης γιατρού Χάρη Αναστασιάδη… Τρέλα με την ιστορία της ΑΕΚ κι αυτός. Μεγάλη! Ο Χάρης ήταν από τους πρώτους που πήραν το βιβλίο, μαζί με τον Αλέξανδρο Μαργαρίτη, σε ένα από εκείνα τα πιστά ραντεβού στης Φιλαδέλφειας τα μέρη, πριν την πρώτη παρουσίαση στα Άγια χώματα…

Πενηντάρισα και μυαλό δεν έβαλα. Με διαβάζω, διαβάζω τώρα αυτά που γράφω και βλέπω τον 15χρονο να τρέχει ακόμη με νοσταλγία και αγάπη κοντά της… Έτσι νιώθω. Και έτσι θα νιώθω για πάντα για εκείνη…
Κλείσαμε, μαζέψαμε, κουβαλήσαμε και πήραμε το δρόμο για τη Λεμεσό με τον Κώστα και τον Τάκη, αφού πρώτα καθίσαμε στο μαγαζί ενός δικού μας στη Λάρνακα για σεφταλιές και όλα τα συναφή… Εκεί λοιπόν ο Τάκης μας περιέγραψε την υποδοχή που έγινε στην ΑΕΚ την δεκαετία του ’60 στην Κύπρο, όταν είχε προσκληθεί από την Ανόρθωση για φιλικό παιχνίδι. Πολλοί ερωτεύτηκαν τότε την ΑΕΚ παράφορα, ένας από αυτούς και ο Τάκης. Κύριος πραγματικός… «Με λουλούδια έραιναν τον δρόμο για να περάσει η ΑΕΚ τότε» μου είπε με συγκίνηση, περιγράφοντας στιγμές μοναδικές, ανεξίτηλες μέσα από το πέρασμα των χρόνων…

Στο αμάξι κατά την επιστροφή ξαφνικά μας εγκλώβισε στην αγκαλιά του ο Μορφέας, μέχρι που είδαμε την είσοδο του ξενοδοχείου στη Λεμεσό, στη βάση μας… Χαιρετήσαμε τα αδέρφια και ανανεώσαμε το ραντεβού μας πολύ σύντομα… Φλεβάρη στην Αθήνα για το Ευρωπαϊκό, κόντρα στους Ουκρανούς…

Το βράδυ είχε Σκουρουβίννου… στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού, υπάρχει ομάδα και εκεί… ΑΕΝ ΣΕΚ Αγίου Αθανασίου με έμβλημα τον δικέφαλο αετό και μεγάλη ιστορία που φτάνει μέχρι τις εθνικές κατηγορίες.
Ο Σκουρουβίννος είναι ένα υπέροχο εστιατόριο όπου συναντηθήκαμε με τον Ηρόδοτο, τον Αντρέα και την Κυρία του (με Κ κεφαλαίο) Κάλια, τον Γιάννο και την γλυκύτατη σύζυγο του Άντρη και την σημαία της ΑΕΚ στην Κύπρο Κώστα Σολομώντος… Μια αξέχαστη βραδιά από αυτές που σου μένουν για πάντα αποτυπωμένες στο νου…
Το βράδυ είχε λίγο ύπνο και ραντεβού με το ταξί στις 6 το πρωί… Λευκωσία ερχόμαστε. ΑΕΚάρα μου… Συνεχίζεται αύριο…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement