Έτσι «μπαίνει» στην ΑΕΚ ο Φιλάρετος Καλτσίδης

0

Από τις κατηγορηματικές, αλλά ανώνυμες, διαψεύσεις στα εναλλακτικά ενδεχόμενα ενεργοποίησης μιας συμφωνίας που θα αλλάξει τα δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Γράφει ο Σωτήρης Γιαννάτος, στο emea.gr

Σε «κομβικό σημείο» φέρεται να βρίσκεται η συμφωνία του βαθύπλουτου Ρωσοπόντιου επιχειρηματία Φιλάρετου Καλτσίδη με την οικογένεια Μελισσανίδη για την εμπλοκή του στην διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ με… ορίζοντα το γήπεδο-κόσμημα της Νέας Φιλαδέλφειας, γνωστό και ως «Αγιά Σοφιά».

Τις τελευταίες ημέρες το θέμα, που δημοσίευσε το EMEA gr, προκάλεσε αίσθηση στον αθλητικό και επιχειρηματικό χώρο, αφού μια τέτοια συμφωνία αλλάζει τελείως τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου, όμως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη διάψευση από καμία εμπλεκόμενη πλευρά, ενώ ούτε η ΠΑΕ ΑΕΚ δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση.

Παρά την έκταση της δημοσιότητας και τον θόρυβο που προκλήθηκε τα πρώτα 24ωρα στο φίλαθλο κοινό, η μοναδική «κατηγορηματική διάψευση» ήταν ανεπίσημη (ως διαρροή) καθώς προήλθε από… «κύκλους της ΠΑΕ», δηλαδή ήταν ανώνυμη, απρόσωπη και άγνωστης προέλευσης.

Μια πρακτική που δεν συνηθίζεται σε προηγμένες αθλητικά χώρες, όπου οι δημόσιες και επίσημες τοποθετήσεις είναι επώνυμες (με ονοματεπώνυμο) και επιπλέον είναι πλήρως αντίθετη με την διαχρονική νοοτροπία του μεγαλομέτοχου της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος πάντοτε ήταν υπέρμαχος της διαφάνειας, της δημοσιότητας και των επώνυμων δηλώσεων των πρωταγωνιστών του ελληνικού αθλητικού, πολιτικού και οικονομικού τομέα ενάντια στο παρασκήνιο και στις ανώνυμες τοποθετήσεις.

Οι πρώτες αντιδράσεις της πλευράς Καλτσίδη
Από την πλευρά του επιχειρηματία Καλτσίδη δεν υπήρξε καμία απολύτως δήλωση, τοποθέτηση ή ανακοίνωση. Και παρά τις συνεχείς πιέσεις για μία επίσημη τοποθέτηση είτε του ιδίου, είτε αρμοδίων στελεχών του ομίλου επιχειρήσεων στην Ρωσία, η απάντηση ήταν ως σήμερα αρνητική. Στα αλλεπάλληλα αιτήματα για την διάψευση της είδησης ή την επίσημη τοποθέτηση, είτε σε προσωπικό επίπεδο, είτε σε εταιρικό επίπεδο, δεν υπήρξε προθυμία άμεσης ανταπόκριση. Αντιθέτως, ακόμα και τα αρμόδια στελέχη της Eurocement Group, όπως ο Διευθυντής Επικοινωνίας και ο εκπρόσωπος Τύπου, αρκέστηκαν στην επιβεβαίωση της ενημέρωσης σχετικά με την δημοσιότητα του θέματος στην Ελλάδα και στην δυσκολία επικοινωνίας, λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του κ. Καλτσίδη στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του emea.gr, ο Φιλάρετος Καλτσίδης είναι όντως «εκτός Ρωσίας» αυτές τις ημέρες, αλλά έχει πλήρη γνώση του θέματος καθώς ενημερώθηκε από συνεργάτες του την ίδια ημέρα με την αρχική αποκάλυψη, κατά την διάρκεια διαλείμματος συνάντησης, που είχε στην Ελβετία όπου βρίσκεται το παγκόσμιο «στρατηγείο» των επιχειρήσεων του. Μάλιστα, σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου υπήρξε φημολογία για την εμπλοκή του στα διοικητικά άλλων ελληνικών ομάδων (Παναθηναϊκός, Άρης), είχε αναλυτική ενημέρωση για την πλήρη εικόνα των ελληνικών δημοσιευμάτων και των περιεχομένων τους αλλά το θέμα συζητήθηκε μόνο με τους πολύ στενούς του συνεργάτες. Ήταν άλλωστε αναμενόμενο πως ως άνθρωπος που αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις και τα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία 30 χρόνια, θα τηρούσε μια πολύ προσεκτική και διακριτική στάση. Χωρίς όμως να υπάρχουν δηλώσεις ή πληροφορίες από …«κύκλους της οικογένειας Καλτσίδη».

Οι αστάθμητοι παράγοντες της τελικής συμφωνίας
Αυτή η στάση των δυο πλευρών δείχνει ότι υπάρχει μια στάση αναμονής και ενδεχομένως ένα παιχνίδι στρατηγικής ανάμεσα στις δυο πλευρές καθώς η ΑΕΚ είναι μια από τις πιο ιστορικές ομάδες στην Ελλάδα με ευρωπαϊκή φήμη και το έργο του νέου γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας ένα από τα πιο σημαντικά στον ελληνικό αθλητισμό μετά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας!

Αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για ένα αμιγώς ιδιωτικό έργο, χωρίς υποστήριξη από κρατικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια – με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής – μέσα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη αξία σε διεθνές επίπεδο.

Γι’ αυτό οποιαδήποτε συμφωνία με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Μελισσανίδη, που θα εξασφαλίζει το μέλλον της ΑΕΚ, δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη υπόθεση καθώς κάθε λεπτομέρεια μπορεί να αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο αν δεν εκπληρωθούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, τόσο διοικητικές όσο και αθλητικές.

Έτσι, το ενδεχόμενο η ενεργοποίηση της συμφωνίας να μην γίνει άμεσα αλλά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, παραμένει ακόμα ανοιχτό.

Κι αν ο πρώτος παράγοντας της επιλογής του χρονικού διαστήματος, είναι σημαντικός για τις εξελίξεις στην ΑΕΚ, ο δεύτερος παράγοντας, εκείνος του τρόπου συνεργασίας των δυο πλευρών, είναι ακόμα πιο περίπλοκος και καθοριστικός.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αν επιλεχθεί ως χρονική στιγμή το τέλος του πρώτου εξαμήνου, τότε είναι πολύ πιθανόν η πλευρά του Φιλάρετου Καλτσίδη να μην εμπλακεί άμεσα, αλλά είτε μέσω κάποιας θυγατρικής, είτε μέσω έμπιστων συνεργατών, με εμπειρία και γνώσεις στον αθλητικό χώρο και τις επιχειρηματικές ιδιαιτερότητες του.

Σε αυτή την περίπτωση, η συνεργασία με τον Δημήτρη Μελισσανίδη ως «παράγοντα διοικητικής σταθερότητας και εγγύησης», θα είναι επιβεβλημένη και άκρως απαραίτητη. Τουλάχιστον για μια μεταβατική περίοδο…

Η αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου
Σε συνέχεια των σχετικών πληροφοριών για την αλλαγή διοικητικού καθεστώτος στην ΑΕΚ, ήρθε και η χθεσινή ανακοίνωση της κατασκευαστικής εταιρείας «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.», που έχει αναλάβει το έργο της ανέγερσης του νέου γηπέδου στην Νέα Φιλαδέλφεια από το 2013. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Δ.Σ. στις 20 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση (Γ.Σ.).στα γραφεία της εταιρείας, με βασικό θέμα την «Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το συνολικό ποσό των ευρώ είκοσι πέντε εκατομμυρίων (€25.000.000) με την έκδοση δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων (2.500.000) νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, με ονομαστική αξία και τιμή διάθεσης 10 ευρώ εκάστη», η οποία «θα καλυφθεί με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων υπέρ των νέων μετόχων μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης από τους νέους μετόχους, με την επιφύλαξη του άρθρου 28 του N. 4548/2018».

Από το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα κριθεί η πορεία των έργων στο γήπεδο της ΑΕΚ και επηρεαστούν όλες οι υπόλοιπες εξελίξεις για την «Ένωση» μέσα στο 2020….

 


Comments are closed.