Κλοπ ή Γκουαρδιόλα… και στο βάθος Νίκος και Ηλίας!

0

Καλημέρα αδέρφια. Σας συναντώ ταξιδευτές σε πελάγη ευτυχίας, με ούριο άνεμο…τριπολιτσώτικο. Σαν βγείς στο πηγαιμό για την… Τρίπολη

Ο Ηλίας Ατματζίδης, σηνεργάτης του Νίκου Κωστένογλου, το απόγευμα της Κυριακής στο λόμπυ του ξενοδοχείου, λίγο πριν την αναχώρηση της ομάδας για το γήπεδο, με ύφος που δεν επιδεχόταν καμιά αμφισβήτηση έλεγε σε φίλο του. “Θα νικήσουμε”.
Χωρίς περιστροφές, πολλά λόγια, ερμαφρόδιτες προσεγγίσεις του στυλ “πρέπει να νικήσουμε γιατί το παιχνίδι είναι κομβικής σημασίας”.

Διαφορετικά… Σκληρός, άκαμπτος, αποφασιστικός ο Ηλίας, με το ύφος και το πνεύμα του νικητή που μια εποχή προκαλούσε αντιπάλους για τιτάνιες μάχες στα “μαρμαρένια αλώνια”, έδινε με τρόπο ανάγλυφα το στίγμα του θετικού κλιματος που κυριαρχούσε στις τάξεις της κιτρινόμαυρης ομάδας.

Μετά απο λίγες ώρες με πνεύμα … “ατματσίδικο” δομημένο με αριστοτεχνικό τρόπο από τον “αρχιτέκτονα” Νίκο Κωστένογλου, μια ΑΕΚ βγαλμένη από τις πιο λαμπρές σελίδες της κιτρινόμαυρης ιστορίας αποδίδοντας ποδόσφαιρο υψηλών ευρωπαϊκών προδιαγραφών, νίκησε 3-2 τον Αστέρα στη Τρίπολη, σκοράροντας μάλιστα στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων με έναν γκολ πολλαπλών συμβολισμών.
Το γκολ με το οποίο ισοφάρισε ο Αστέρας, στη μια και μοναδική του επιθετική προσπάθεια στο β’ μέρος, δεν έκαμψε το αγωνιστικό φρόνημα των παιχτών της Ένωσης. Οι εικόνες συνονθυλεύματος, της βραχείας εποχής (ευτυχώς γιατί λίγο ακόμα και θα άνοιγαν τα τρελάδικα να μπούμε όλοι μέσα) Καρντόσο είχαν διαγραφεί μονομιάς, παραχωρώντας τη θέση τους σε αγωνιστικές παραστάσεις μιας άλλης λατρεμένης εποχής. Είχε προηγηθεί βεβαίως, η “οβιδιακή” μεταμόρφωση του ποδοσφαιρικού “μορφώματος” Καρντόσο, σε ομάδα υψηλών ευρωπαικών προδιαγραφών στην πόλη της Τραπεζούντας (επική νίκη με 2 – 0 αλλά και… πύρρειος λόγω του αποκλεισμού)

Πριν κάνω το επόμενο βήμα δηλώνω απερίφραστα. Στηρίζω για προπονητή της ΑΕΚ το Νίκο Κωστένογλου. Στηρίζω, χωρίς καμιά μα καμία επιφύλαξη το δίδυμο Κωστένογλου-Ατματσίδη. Κι όχι γιατί στο παρελθόν έχω μαζί τους πανηγυρίσει απίστευτες στιγμές θριάμβου της κιτρινόμαυρης στρατιάς αλλά γιατί τι δεδομένη στιγμή το αξίζουν και το δικαιούνται και μάλιστα με το παραπάνω. Γιατί μέσα σε λιγότερο από 10 μέρες πέτυχαν τον…”Ηράκλειο” (άθλος η μεταμόρφωση της ΑΕΚ ) χωρίς να κάνουν χρήση κάποιου μαγικού φίλτρου (ο “δρυίδης” Πανοραμίξ στο γαλατικό χωριό διαθέτει τέτοια αλλά αγνοούν τη ύπαρξη του ο Νίκος και ο Ηλίας) ή να ενισχύσουν το διαιτολόγιο των παιχτών με… σπανάκι.

Με την ταπεινότητα και την μετριοφροσύνη “άγιων πατέρων”, χωρίς ίχνος έπαρσης (η νίκη ήταν τεράστια και οι πειρασμοί αμέτρητοι και θα μπορούσε να υποκύψει) εμφανίστηκε στην αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου του γηπέδου της Τρίπολης ο Νίκος Κωστένογλου. Με “αγιορίτικο” ύφος απέδωσε την τεράστια νίκη στην πίστη αλλά και την ψυχή των παιχτών. Αναμενόμενο αφού αυτή είναι η στάση ζωής του. Σεβαστό. Αναφαίρετο το δικαίωμα του καθενός να πιστεύει σε οποιονδήποτε Θεό επιλέγει. Με μια μικρή ένσταση. Μετά από κάποια χρόνια ενασχόλησης με τον “αγγελικά” πλασμένο χώρο του ποδοσφαίρου είμαι πεπεισμένος ότι η Αγία τριάδα και οι Άγιοι όλων των βαθμίδων δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Αφήστε και το άλλο που με την επίκλυση της βοήθειας της Παναγίας και του Χριστού διαπράττεται “θανάσιμο αμάρτημα”.
Για παράδειγμα ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής, ο κυρ Άγγελος απέδιδε τις επιτυχίες των ομάδων του στη χάρη της Παναγίας. Μες την θρησκευτική παραζάλη του παραβλεπε το γεγονός ότι και οι αντίπαλοι του, ως χριστιανοί, πίστευαν στον ίδιο Θεό,να την ίδια Παναγιά, στους ίδιους αγίους. Λεπτομέρειες θα μου πείτε και συμφωνώ. Γι αυτό λοιπόν και υποστηρίζω ότι ο Κωστένογλου και ο κάθε Κωστένογλου θα κριθεί ως προπονητής και όχι ως πιστός. Με βάση τα πεπραγμένα του και όχι τις όποιες μεταφυσικές ανησυχίες ή δοξασίες του. Για την ώρα, τα προπονητικά δείγματα γραφής του είναι άκρως ικανοποιητικά και γι αυτό κρίνεται  ΑΞΙΟΣ για να συνεχίσει στο τιμόνι της ΑΕΚ. Και δεν το λέω μόνο εγώ. Είναι δεκάδες οι φίλοι της Ένωσης με τους οποίους συζήτησα τα τελευταία εικοσιτετράωρα και όλοι συμφωνούν. Ο “τίγρης” πρέπει να στηρίξει τον Κωστένογλου κλείνοντας τα αυτιά στις “σειρήνες”.

Είναι σίγουρο οτι ο Νικόλας θα αποτελέσει στόχο της… Σκύλλας των “αυλικών” και της… Χάρυβδης του Τύπου. Είναι δεδομένο ότι οι μυστικοσύβουλοι, οι εξ απορρήτων του Δημήτρη Μελισσανίδη, οι κόλακες και… οι “κολασμένοι”, τα σαπρόφυτα που τον τελευταίο καιρό τρέφονταν από το “πτώμα” της ΑΕΚ θα αντιδράσουν. Θα πουλήσουν εκδούλευση στον ηγέτη της ομάδας, πλασσάροντας του φύκια για μεταξωτές κορδέλες για να παραμείνουν αρεστοί και απαραίτητοι. Ο Κωστένογλου, λόγω της ελληνικής καταγωγής του, θα αποδομηθεί (εύκολα με την ξενομανία που κυριαρχεί στους χώρους του ποδοσφαίρου) θα χαρακτηριστεί κόουτς περιορισμένου βεληνεκούς και θα καταβληθεί προσπάθεια να λάβει ημερομηνία λήξης.

Θα προταθεί ο προπονηταράς που όλα τα σφάζει κι όλα τα μαχαιρώνει (ο Καρντόσο το παράκανε) και που θα φέρει την άνοιξη στην κιτρινόμαυρη γειτονιά . Τι είχες Γιάννη, τι χα πάντα. Τυχαία η επιλογή του ονόματος όπως και το γεγονός ότι “ο Γιώργος (και ο Χρήστος) είναι πονηρός ” και κάποιες βραδιές μαζί με συναδέλφους εγκαταλείπουν τη “σκοπιά” και πηγαίνουν για “χοντρό ” στα πέριξ.
Αν υποκύψει ο Δημήτρης Μελισσανίδης θα έχει διαπράξει ολέθριο λάθος. Ή για να είμαι ακριβής …”έγκλημα”. Είναι δεδομένο, ότι αυτήν την εποχή, οι άξιοι προπονητές εργάζονται. Είναι από απίθανο έως αδύνατο να βρεις άξιο προπονητή μέσω… ΟΑΕΔ. Να είστε σίγουροι ότι τα γνωστά κέντρα θα βαφτίσουν προπονηταράδες καποιους άσχετους, άνεργους, αποτυχημένους κόουτς, για να πείσουν το Δημήτρη Μελισσανίδη να πραγματοποιήσει το … απονενοημένο. Όπως οι μοναχοί που βαφτίζουν, τις ημέρες της νηστείας, το κρέας ψάρι για να γευτούν τον απαγορευμένο καρπό.

Στη διακριτική ευχέρεια του Δημήτρη Μελισσανίδη είναι η αποδοχή η απόρριψη των προτάσεων. Θεωρώ ότι θα πρέπει να γράψει στ’ …cojones του τις όποιες προτάσεις και να προχωρήσει στη μοναδική κίνηση που μπορεί να βγάλει την ΑΕΚ απο το αγωνιστικό αδιέξοδο. Να στηρίξει και μάλιστα με όλα τα μέσα και τις όποιες οικονομικές θυσίες απαιτούνται το Νίκο Κωστένογλου και το συνεργάτη του Ηλία Ατματσίδη.
Εκτός και αν προταθούν ο Γιούργκεν Κλόπ ή ο Πέπε Γκουαρδιόλα. Αν είναι να ρθει ένας από τους δυο, κομμάτια να γίνουμε, να τρέξουμε στο Ελευθέριος Βενιζέλος να κλάψουμε από συγκίνηση αντικρίζοντας τους με το κασκόλ της ΑΕΚΑΡΑΣ περασμένο στους ώμους (παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους κλπ) και τον διευθυντή επικοινωνίας της ΠΑΕ, τον παλιόφιλο Αντρέα Δημάτο, στο πλευρό τους. Σ’ αυτή τη περίπτωση είμαι σίγουρος ότι και ο Νικόλας θα υποκλιθεί για να περάσουν οι κορυφαίοι.

Ανατρίχιασα στο άκουσμα δύο τριών ονομάτων, υποψήφιων να αναλάβουν την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Αναρωτιέμαι αν είναι η επιστροφή του Ιλια Ίβιτς στη ΠΑΕ, που έφερε στην επικαιρότητα ξεχασμένους από θεούς και δαίμονες προπονητές ή ζούμε το θέατρο του παραλόγου; Προπονητές που είτε έχουν κλείσει τον κύκλο τους και κολούν τα τελευταία τους ένσημα σε… Εμιράτα είτε κοσμούν τις βιτρίνες εμπορικών καταστημάτων που πουλάνε ” καμηλό” παλτό στην “Οξφορντ στρίτ”. Στα όρια του εγκεφαλικού οδηγήθηκα, βέβαια όταν ακούστηκε το όνομα Μανόλο. Όχι άλλο κάρβουνο, αδέρφια.
Κλείνω με τρόπο… καβαφικό βάζοντας στη θέση της Ιθάκης την Τρίπολη. ” Η Τρίπολη (και η Τραπεζούντα) σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι. Χωρίς αυτήν δεν θα ‘ βγαινες στον δρόμο. Αλλά δεν έχει να σε δώσει πια. Κι αν πτωχική την βρεις, η … Τρίπολη δεν σε γέλασε. Έτσι σοφός που έγινες με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες οι…Τρίπολες τι σημαίνουν. ” Εξαιρετικά αφιερωμένο στον “τίγρη”.

El Profesor
La casa de… AEK


Comments are closed.