ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

NON AEK

Εξάμηνη μείωση μισθού «για να ζήσουν οι επιχειρήσεις»… πέρασε η κυβέρνηση!

Published

on

Αναλώσιμοι οι εργαζόμενοι για τον υπουργό Εργασίας, την κυβέρνηση και το απάνθρωπο σύστημα που υπηρετούν! Κυνικά ο υπουργός Eργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι «για να ζήσουν οι επιχειρήσεις» μπορούν για έξι μήνες να απασχολούν το μισό προσωπικό, πληρώνοντας τον μισό μισθό, όπως προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με τα μέτρα για τον κορονοϊό

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Εργασίας δήλωσε πως μεταξύ άλλων η κυβέρνηση έδωσε στις επιχειρήσεις που λειτουργούν το «εργαλείο της ευελιξίας», δηλαδή -όπως είπε- μπορούν «να χρησιμοποιούν το 50% του προσωπικού με τις μισές αποδοχές για να ζήσουν οι επιχειρήσεις». Επί της ουσίας παρέχεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να φορτώσει και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων τις επιπτώσεις των μέτρων για τον κορονοϊό, όπως έγινε και στα χρόνια των μνημονίων. Οι δηλώσεις του Γ. Βρούτση περιγράφουν ολοκάθαρα το κυβερνητικό σκεπτικό για το πώς εννοούν την «επανεκκίνηση της οικονομίας» μετά την πανδημία.

Με το ίδιο σκεπτικό ο υπουργός Εργασίας υπερασπίστηκε τη σχετική πρόβλεψη της ΠΝΠ, λέγοντας πως «βρισκόμαστε σε μια έκτακτη περίοδο» και πως «για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας πρέπει να υπάρχουν επιχειρήσεις».

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και στο άρθρο 9 που αφορά τη «λειτουργία επιχειρήσεων, με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας» αναφέρει συγκεκριμένα:
«α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα.
β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.
γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του».
Όπως αναφέρει το άρθρο 9, η χρονική διάρκεια της μείωσης του μισθού «δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη της παρούσας».

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση των απολύσεων, που είναι για ένα μήνα, ο υπουργός απέφυγε να δεσμευθεί για την επέκταση του μέτρου, λέγοντας πως «πάμε σιγά – σιγά. Δεν νομοθετούμε για το σύνολο της περιόδου. Θα δούμε τι θα γίνει όταν τελειώσει ο μήνας».

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement