Η ΑΕΚ αμφισβητεί την εξουσία του χρήματος

0

 

Ας μην αφήσουμε ανεκμετάλλευτο το παράδειγμα του Ολυμπιακού. Είναι κοινά τα συμφέροντα μιας Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας με αυτά της ποδοσφαιρικής ομάδας σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο; Γιατί το συμφέρον της ποδοσφαιρικής εταιρείας του κ. Μαρινάκη έλεγε πάση θυσία είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, με βάση αυτό έγινε η πρόσληψη του Μπέσνικ Χάσι και αυτό είναι που ζητήθηκε από τον Αλβανό προπονητή. Τα αποτελέσματα αυτής της εξαιρετικής εξέλιξης για την εταιρεία τα βλέπουμε κάθε εβδομάδα από τότε.

 

Το συμφέρον της Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας του κ. Μαρινάκη προτάσσει τις εξαιρετικές σχέσεις με τους μάνατζερ του ποδοσφαίρου που εξασφαλίζουν χρυσοφόρες πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Από τον Παναγιώτη Ρέτσο των 22 εκατ. ευρώ , τον Λούκα Μιλιβόγεβιτς των 15 και τον Μπράουν Ιντέγε των 12, μέχρι το 1,2 εκατ. ευρώ για την παραχωρήσει του βασικού δεξιού μπακ της ομάδας Ντιόγκο Φιγκέιρας την τελευταία μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Έτσι κάνουν τα σύγχρονα κλαμπ, μας έλεγαν οι απολογητές του ποδοσφαίρου της αγοράς. Έτσι χτίζονται οι μεγάλες ομάδες. Μάγκας ο Βαγγέλας μας έλεγαν: ξέρει πως παίζεται το παιχνίδι. Τα αποτελέσματα γνωστά.

 

Το συμφέρον της Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας του κ. Μαρινάκη στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουάριου και με δεδομένο τις αντιδράσεις και τον αναβρασμό που προκάλεσε σε μια αρκετά μεγάλη μερίδα οπαδών η απομάκρυνση του Τάκη Λεμονή, προσανατολίστηκε στην μεταγραφή του Κέβιν Μιραλάς, καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους. Αν αυτά τα ποσά που δαπανήθηκαν για τη μεταγραφή του βέλγου ποδοσφαιριστή είχαν χρησιμοποιηθεί με κριτήριο να καλυφθούν οι ανάγκες της ομάδας με καθαρά ποδοσφαιρικά κριτήρια τότε ενδεχομένως να είχαν έρθει πάνω από 2-3 ποδοσφαιριστές ουσιαστικής προσφοράς για το ποδοσφαιρικό τμήμα.

 

Νομίζετε ότι είναι τυχαία η αναφορά του εκλεκτού στελέχους της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιάννη Βρέντζου στη διαφορά μπάτζετ ανάμεσα στην ΠΑΕ ΑΕΚ και την ΠΑΕ Ολυμπιακός; Το χρήμα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι η υλοποίηση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Κάθε ποδοσφαιριστής – εμπόρευμα αντιπροσωπεύει υλοποιημένη ανθρώπινη δράση με ειδική μορφή, ενώ το χρήμα αποτελεί τη γενική μορφή υλοποίησης της ανθρώπινης δραστηριότητας. Με το χρήμα μπορούμε ν’ αγοράσουμε οποιοδήποτε ποδοσφαιριστή -εμπόρευμα. Στο χρήμα βρίσκεται συγκεντρωμένη η εξουσία πάνω στο σύνολο της εμπορευματικής παραγωγής στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου. Με αυτή την έννοια, το χρήμα είναι η απόλυτη μορφή πλούτου στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο.

 

Μαζί με την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στο ποδόσφαιρο μεγαλώνει η εξουσία του χρήματος. Καταλάβατε τώρα πόσο τεράστια νίκη είναι η επικράτηση της αρμάδας του Μανόλο Χιμένεθ απέναντι στην οικονομική χούντα του Μαρινάκη; Το αγωνιστικό τμήμα της ΑΕΚ αμφισβητεί την εξουσία του χρήματος με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι η απόλυτη έκφραση αυτών που μπορούν να συσσωρεύουν χρήμα, να συσσωρεύουν δύναμη πάνω στα προϊόντα της ανθρώπινης εργασίας. Μια μορφή ανθρώπινης εργασίας είναι και η παραγωγή ποδοσφαιρικού θεάματος. Έτσι αυτοί που έχουν συσσωρευμένο χρήμα ασκούν εξουσία πάνω στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου, γιατί με το χρήμα μπορούν ν’ αγοράσουν όχι μόνο τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, αλλά και την ίδια την παραγωγή, εκπαίδευση και εξέλιξη της παραγωγής επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Την ανθρώπινη δύναμη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Έτσι, όπως σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους παρουσιάζεται από τη μία η εργοδοσία και από την άλλη η εργασία που την εκμεταλλεύεται η εργοδοσία.

 

Οι πλέον ξεκάθαρες καπιταλιστικές σχέσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται, είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου της αγοράς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το κορυφαίο στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι ο μετρ στα οικονομικά ζητήματα Ιωάννης Βρέτζος. Άρα, σε ένα τέτοιο ποδοσφαιρικό περιβάλλον είναι αναπόφευκτη η συνάντηση με το σπέρμα όχι μόνο του χρήματος, αλλά και όλων των άλλων περαιτέρω αναπτυγμένων μορφών της παραγωγής και της αγοραπωλησίας εμπορευμάτων… Γιατί στο ποδόσφαιρο της αγοράς ο ποδοσφαιριστής δεν λογίζεται ως αθλητής αλλά ως εμπόρευμα. Κάποτε ένας ποδοσφαιριστής αποχωρούσε από μια ομάδα, όταν για μια σειρά από λόγους δεν είχε να προσφέρει κάτι, στο σύγχρονο επαγγελματικό ποδόσφαιρο ένας ποδοσφαιριστής πρέπει να φύγει από μια ομάδα όταν πιάσει την υψηλότερη τιμή που θα μπορούσε στην αγορά. Και η «αυτοκριτική» που κατάφεραν να κάνουν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού καταλήγει στο ότι δεν πούλησαν τον Φορτούνη όταν έπρεπε. Εδώ λοιπόν πλέον έχουμε σε πλήρη μορφή ολόκληρη την καπιταλιστική εξάρτηση της παραγωγής, την αντίθεση καπιταλιστών με τους εκμεταλλευόμενους και τις γνωστές στον κόσμο του καπιταλιστικού συστήματος οικονομικές κρίσεις.

 

Από τη στιγμή που η κοινωνία του ποδοσφαίρου μπήκε στο δρόμο της εμπορευματικής παραγωγής, από τη στιγμή που το ποδοσφαιρικό θέαμα δεν είναι αποτέλεσμα αθλητικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ανάγκης του παιχνιδιού, αλλά υπάρχει με τη μορφή της εμπορικής αξίας, τα συμπτώματα και οι παθογένειες του καπιταλισμού είναι αναπόφευκτο να κάνουν και εδώ την εμφάνιση τους, την ώρα που η ανάπτυξη του θα επιφέρει την όξυνση των αντιθέσεων του και την αναπόφευκτη αντίδραση των λαϊκών οπαδικών δυνάμεων.

 

Η εμπορική αξία είναι ο μοναδικός δρόμος ανάπτυξης ή ο νόμος της κίνησης της εμπορευματικής παραγωγής του κερδοσκοπικού ποδοσφαίρου, κάτι που νομοτελειακά έρχεται σε σύγκρουση με ιδέες, αγάπες και έρωτες. Ας τα έχουμε αυτά υπόψην μας, όποια και να είναι η εξέλιξη του φετινού πρωταθλήματος.

 

 

 

ΥΓ. Δεν θα βρεις την ΑΕΚ πουθενά, αν δεν κουβαλάς λίγη μαζί σου.

 

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

 

Παναγιώτης Αλιατάς

 

Mail: [email protected]

 

twitter

 

facebook

 

Αν σας εκφράζει η διαφορετική οπτική στα θέματα του αθλητισμού. Αν αισθάνεσαι την ανάγκη να εκφράσετε την διαφωνία σας. Μπορείτε να μας βρείτε και στη σελίδα της στήλης στο Facebook


Comments are closed.