Η ΑΕΚ παίζει μπάσκετ στο Περιστέρι!

0

Η ΑΕΚ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ είναι καλαθοσφαιρική ομάδα που γεννήθηκε από τα σπλάχνα του ιστορικού Σ.Φ. ΑΕΚ Περιστερίου-Δυτικών Προαστίων.

Ας δούμε λοιπόν αρχικά κάποια στοιχεία από τη διαδρομή του συνδέσμου που αποτέλεσε για δεκαετίες φωλιά για τους ΑΕΚτζήδες των δυτικών συνοικιών της Αθήνας.

Γράφει ο Χάρης Αναστασιάδης

Το 1958 οπαδοί της ΑΕΚ από το Αιγάλεω, το Χαϊδάρι και το Περιστέρι πήραν την απόφαση να ιδρύσουν το Σύνδεσμο Φιλάθλων ΑΕΚ Δυτικών Προαστίων. Η πρώτη συγκέντρωση έγινε στο υποδηματοποιείο του Ι. Παντελιάδη. Εκεί έγινε η εκλογή της πρώτης επιτροπής του συνδέσμου, που απαρτιζόταν από τον πρόεδρο Δ. Χρονά και μέλη τους Η. Αβραμίδη, Μ. Χωριανόπουλο, Α. Προδρόμου, Β. Βλάχο, Θ. Μπεϊόγλου, Ν. Βελισαράκο, Ε. Βελισαράκο και Α. Μάρκο.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1964, ιδρύθηκε από Περιστεριώτες φίλους της ΑΕΚ ο Σύνδεσμος Φιλάθλων ΑΕΚ Περιστερίου. Η διοίκηση του κιτρινόμαυρου συνδέσμου απαρτιζόταν από τους Δ. Ζορμπά (πρόεδρος), Α. Ιωάννου (αντιπρόεδρος), Δ. Βεΐζης (γενικός γραμματέας) και μέλη τους Ι. Δουλγερίδη, Σ. Παναγόπουλο, Γ. Σιακαβέλη, Σ. Σύρρο και στη συνέχεια προστέθηκε ο πρώην αντιδήμαρχος Περιστερίου Γ. Ιωάννου.

Σύντομα όμως άρχισαν συζητήσεις για την ένωση των δύο “ενωσίτικων” συνδέσμων. Τελικά το 1965 έγινε κατορθωτή η …Ένωση (άλλωστε το δεύτερο γράμμα της ΑΕΚ το επιβάλλει…) και οι σύνδεσμοι ενοποιήθηκαν με την επωνυμία Σύνδεσμος Φιλάθλων ΑΕΚ Περιστερίου-Δυτικών Προαστίων.

Έγινε προσωρινή διοίκηση με πρόεδρο τον Δ. Χρονά και στεγάστηκε ο σύνδεσμος στη Θηβών. Ο νεοσύστατος σύνδεσμος ναύλωνε πούλμαν κάθε Κυριακή για να πηγαίνουν ομαδικά οι φίλαθλοι στο γήπεδο που έπαιζε η ΑΕΚ.

Την ημέρα του πραξικοπήματος, την 21η Απριλίου 1967, οι υπεύθυνοι του συνδέσμου έλαβαν εντολή από την αστυνομία να παραδώσουν τη σφραγίδα και να κλείσουν τα γραφεία.

Δυστυχώς δεν υπήρχαν περιθώρια επιλογών και ο σύνδεσμος αδράνησε τα επόμενα χρόνια. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος Δ. Χρονάς που δεν ήθελε με τίποτα να πάψει να υφίσταται το μετερίζι της ΑΕΚ, πλήρωνε μόνος του το ενοίκιο του χώρου που στεγαζόταν η κιτρινόμαυρη φωλιά και παρέμεινε η πινακίδα του συνδέσμου, χωρίς αυτός να λειτουργεί!

Τελικά το 1972 δόθηκε η άδεια από το καθεστώς για να επαναλειτουργήσουν οι σύλλογοι. Τότε με πρωτοβουλία των Β. Σταυρόπουλου, Γ. Παπαγεωργίου, Δ. Τσίκα, Χ. Μαυροκέφαλου, Α. Μάρκου και Δ. Χρονά, άρχισε και πάλι η λειτουργία του συνδέσμου. Τα γραφεία στεγάστηκαν επί της οδού Αγ. Τριάδος 122, όπου θα παρέμεναν για 27 ολόκληρα χρόνια μέχρι το 1999. Από τότε μέχρι και σήμερα τα γραφεία βρίσκονται επί της οδού Παρθενίου 89 στο Περιστέρι.

Oι άνθρωποι λοιπόν του συνδέσμου, θέλοντας να καλλιεργήσουν τον αθλητισμό και το μπάσκετ, πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν καλαθοσφαιρική ομάδα.

Η ΑΕΚ Περιστερίου διαθέτει τμήματα μπάσκετ ανδρών-γυναικών και τα αντίστοιχα τμήματα υποδομών, στα οποία αθλούνται εκατοντάδες παιδιά.

Το τμήμα Ανδρών νίκησε την ομάδα της Θύρας 7 με σκορ 250-25 το 1998, πετυχαίνοντας παγκόσμιο ρεκόρ! Tο τμήμα Μίνι Αγοριών συμμετείχε σε διεθνές τουρνουά στο Βέλγιο το 1997.

Ο σύλλογος συμμετέχει στα πρωταθλήματα Γυναικών της ΕΣΚΑ από τη σεζόν 1994-95. Την πρώτη της χρονιά έλαβε μέρος στη Γ’ Κατηγορία κερδίζοντας την άνοδο στη Β’. Την επόμενη σεζόν κατάφερε δεύτερη συνεχόμενη άνοδο. Από την περίοδο 1996-97 αγωνίζεται σταθερά στην Α’ Κατηγορία της ΕΣΚΑ. Κορυφαία στιγμή του τμήματος αποτελεί η πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ΕΣΚΑ Γυναικών το 1999-2000. Το τμήμα Νεανίδων κατέκτησε δύο φορές το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΚ Περιστερίου σήμερα είναι το εξής:
Παπαθάνος Αθανάσιος (Πρόεδρος)
Σεραφείδης Στέλιος (Α΄ Αντιπρόεδρος)
Λιάκος Σωκράτης (Β΄ Αντιπρόεδρος)
Μάρκος Ανδρέας (Γενικός Γραμματέας)
Λέντζης Λεωνίδας (Ταμίας)
Αρτόπουλος Μιχαήλ (Ειδικός Γραμματέας)
Κάτσενος Ιωάννης (Γενικός Αρχηγός)
Τσιαφούτης Νικόλαος (Πρόεδρος Oικ. Υπηρεσιών)
Κυπριώτη Αντωνία (Αναπλ.Ταμίας & Έφορος Κορασίδων Α’)
Αραμπατζάκης Χρήστος (Υπεύθυνος Γυναικείων Τμημάτων)
Λάσκου Μαίρη (Έφορος Εφήβων)
Ευαγγελάτος Ηλίας (Έφορος Κορασίδων Α’)
Μήτρος Λεωνίδας (Έφορος Κορασίδων Α’)
Παπαδόπουλος Θέμης (Έφορος Παμπαιδικού)
Σκορδάς Ηλίας (Συνέφορος Παμπαιδικού)

Aναπληρωματικά μέλη είναι οι Δημητριάδης Γιώργος (Έφορος Μίνι Αγοριών), Καραγκούνης Χρήστος (Έφορος Εφηβικού) και Αρμενιάκος Χαράλαμπος (Έφορος Παμπαιδικού).

Εξωδιοικητικά στελέχη είναι οι Θεοδώρου Κώστας (Έφορος Παιδικού), Πλατάκος Δημήτρης (Έφορος Παιδικού), Μπλέτσος Γέωργιος (Έφορος Ακαδημιών), Καμπούρης Θωμάς (Έφορος Προμίνι Αγοριών), Δαραμούσκας Διαμάντης (Έφορος Γυναικών), Κολοβός Κων/νος (Έφορος Κορασίδων Β’), Μαλαπάνης Κων/νος (Έφορος Κορασίδων Β’).

agonas

Τα τμήματα Ανδρών και Γυναικών αγωνίζονται στα Κλειστά Γυμναστήρια (Δίδυμα) στο συγκρότημα Χωράφα. Τα αναπτυξιακά τμήματα του σωματείου χρησιμοποιούν άλλους αθλητικούς χώρους στο Περιστέρι.

Το τμήμα Ανδρών συμμετέχει φέτος στη Γ’ Κατηγορία της ΕΣΚΑ (2ος ‘Ομιλος) και το τμήμα Γυναικών στην Α’ ΕΣΚΑ.


Comments are closed.