Η άλλη ιστορία… του ομορφότερου σημείου του πλανήτη

0

Το γήπεδο της ΑΕΚ το έχτισαν πρόσφυγες με τα ίδια τους τα χέρια. Οι κυνηγημένοι, με σκληρή δουλειά, μετέτρεψαν το χωράφι στο ομορφότερο γήπεδο της εποχής…

Έρευνα – κείμενο: Λυγερή Γιαννουλάκη

Ένα γήπεδο στο οποίο μεγαλούργησε η μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου…

Ωστόσο, το Ιστορικό «Νίκος Γκούμας», είχε και εξω-ποδοσφαιρική Ιστορία, από μια μεγάλη συναυλία το Μίκη Θεοδωράκη το 1966, λίγο πριν τη στρατιωτική δικτατορία, μέχρι τους… Iron Maiden!

«Φέρναν τη ζωή στα δυο στεγνά τους χέρια/σαν ποτάμι»

Λίγο πριν την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1967, ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε μια μεγάλη συναυλία στο γήπεδο της ΑΕΚ, όπου συμμετείχαν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ενώ στην παρουσίαση  ήταν  η ηθοποιός Ελένη Ροδά.

 

Η πρώτη μέρα της στρατιωτικής δικτατορίας

Η στρατιωτική χούντα του 1967, την πρώτη μέρα, μετέτρεψε γήπεδα και στάδια σε χώρους συγκέντρωσης  αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων. Τα γήπεδα της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού, του Απόλλωνα και ο Ιππόδρομος ήταν κάποιοι από τους χώρους συγκέντρωσης.

Όταν η Φιλαδέλφεια «χόρεψε»… ροκ!

Στις 12 Σεπτεμβρίου 1981, η  Φιλαδέλφεια «γνώρισε» από κοντά τον Ιρλανδό Rorry Gallagher! Η συναυλία ήταν επεισοδιακή μιας και έλαβαν χώρα μεγάλα επεισόδια ανάμεσα στους θεατές και την αστυνομία, με τον θρυλικό κιθαρίστα να δηλώνει: «Δεν ήξερα από πού έπρεπε να προφυλαχτώ. Μέσα στα παρασκήνια κυκλοφορούσαν κάποια άτομα με αστυνομική στολή που έδειχναν απειλητικοί. Μπήκαμε, λοιπόν, στα γρήγορα μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε να πάμε στο ξενοδοχείο.Στην πορεία, όμως, μείναμε από βενζίνη κι έτσι βρεθήκαμε μέσα στη δίνη των επεισοδίων, με τα δακρυγόνα να μας έχουν τσακίσει και να είμαστε υποχρεωμένοι να γυρίσουμε με τα πόδια. Η συναυλία από μόνης της ήταν εκπληκτική, αλλά και επικίνδυνη. Απλά δεν ήθελα να αφήσω τα κόκκαλά μου σ’ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρω καν τι συνέβαινε».

Η «Λούφα και Παραλλαγή» αγωνίστηκε… στη Σκεπαστή!

Είμαστε στο 1984, αλλά ταξιδεύουμε στο 1967 και παρακολουθούμε τις περιπέτειες φαντάρων που υπηρετούν στην Τηλεόραση του στρατού.  Εκεί, μας συστήθηκε ο δικός μας Στέλιος Μάινας, ως ΚΨΜιτζής, λέγοντας πως… «Α, ρε ΑΕΚάρα, θα σκίσουμε!». Στην ταινία παίζουν και οι «κιτρινόμαυροι» Γιώργος Κιμούλης και Παύλος Χαϊκάλης.

Στην ταινία παρακολουθούμε και αγώνα ΑΕΚ-Παναθηναϊκού, όπου κερδίζει η «Ένωση» και τον οποίο οι φαντάροι έχουν πάει να… μαγνητοσκοπήσουν, ωστόσο, αντί για αυτό μεταδίδουν… διαφημίσεις!

Απολαύστε υπεύθυνα

 

IRON MAIDEN… δίσκοι!

Ένα σύνθημα μια… συναυλία!

Στις 13 Aυγούστου 1988, ο μυθικό συγκρότημα εμφανίστηκε στην Ελλάδα και… στο γήπεδο της ΑΕΚ, μπροστά σε περισσότερα από 20.000 άτομα! Έτσι βγήκε και το γνωστό σύνθημα «ΑΕΚ-ουίσκι και IRON MAIDEN ΔΊΣΚΟΙ»

Tίνα Τένερ, Simply Red, Στινγκ και… Έλτον Τζον!

Οι αρχές της όμορφης δεκαετία ου 1990 είχαν και καλλιτεχνική-εκτός από πρωταθληματική- χροιά για την ΑΕΚ!

Η Tίνα Τένερ το 1990, οι  Simply Red το 1992, ο Στινγκ, και… ο Έλτον Τζον  το 1993, έγραψαν ένα κομμάτι της τεράστιας ιστορίας τους και στο γήπεδο της «Ένωσης»!

Ο Ιππότης του… γηπέδου!

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Ντέιβιντ Χέισελχοφ έδωσε συναυλία μαζί  με τον ΚΙΤΤ  στη «Σκεπαστή» για τη ν σειρά… «Ο ιππότης της ασφάλτου»…

 


Comments are closed.