Η δράση των ιδρυτών της ΑΕΚ στην Πόλη

0

Οι ιδρυτές της ΑΕΚ είχαν αναπτύξει στην Κωνσταντινούπολη πλούσια αθλητική δράση στα διάφορα ελληνικά αθλητικά σωματεία της Πόλης

Στο βιβλίο των Β. Σουβατζόγλου-Γ. Καλφόπουλου “Αθλητική δράση των Ρωμιών της Πόλης 1896-1976” που εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1979, αναφέρονται αρκετά στοιχεία για τη δράση μερικών από αυτών που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της ΑΕΚ. Ορισμένα από αυτά τα στοιχεία παρατίθενται στη συνέχεια.

Ο Μενέλαος Καροτσιέρης, προερχόμενος από τον “Ηρακλή” Ταταύλων (που αργότερα μετονομάστηκε σε “Αθλητικό Σύλλογο Ταταύλα” και σήμερα συνεχίζει τη δράση του με την ονομασία “Κουρτουλούς”), ήταν αθλητής της Πάλης, της Άρσης Βαρών και της Σφαιροβολίας, ενώ αργότερα ασχολήθηκε παραγοντικά με τον αθλητισμό. Τα αδέλφια Αιμίλιος και Μενέλαος Ιωνάς ήταν αθλητές στίβου του “Μεγάλου Αλεξάνδρου” Βαθυρρύακος.

Ο Κώστας Δημόπουλος ήταν αθλητής στίβου στα Ταταύλα, ενώ στην Αθήνα φόρεσε τη φανέλα της ποδοσφαιρικής και της μπασκετικής ΑΕΚ. Ο Μίλτος Ιερεμιάδης ασχολήθηκε επίσης με το στίβο στο σύλλογο των Ταταύλων και στην Αθήνα έπαιξε στην ποδοσφαιρική ΑΕΚ. Ο Τάγαρης ήταν παράγοντας του αθλητισμού στην Πόλη.

Από τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης, συναντάμε τους Φ. Φλωρίδη (μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του “Συνδέσμου Αθλητικών Σωματείων Κωνσταντινουπόλεως”, μαζί με τους Καροτσιέρη και Τάγαρη), Ι. Σπορίδη (αθλητής στίβου στα Ταταύλα), Π. Γεωργιάδη (αθλητής στίβου στα Ταταύλα), Χ. Ζεμπούλη (αθλητής στίβου στα Ταταύλα), Αλεξ. Στρογγυλό (αθλητής στίβου στα Ταταύλα), Π. Μαζλουμή (αθλητής στίβου, “Ολύμπια” Θεραπείων), Χ. Αλεξανδρίδη (αθλητής στίβου) και Μ. Σισμάνογλου (ποδηλάτης).

Στην “Πέρα Κλουμπ” ήταν ποδοσφαιριστές οι Α. Κεχαγιόγλου (Κεχαγιάς) και Θεμ. Ασδέρης που έπαιξαν στην ΑΕΚ από την πρώτη χρονιά της δημιουργίας της, καθώς και οι Κ. Νεγρεπόντης και Στ. Εμμανουηλίδης που ήρθαν στην Ένωση το 1926, μετά το πέρασμά τους από τη Γαλλία.

Συμμετέχοντες στους ετήσιους αγώνες του Ηρακλή Ταταύλων το 1908

Αθλητική δράση στην Πόλη το 1923

Χάρης Αναστασιάδης


Comments are closed.