Η ένδοξη ιστορία της Kurtuluş (Ταταύλα)

0

Tatavla_Heraklis

Ο Αθλητικός Σύλλογος Ταταύλα ή Kurtuluş Spor Kulübü τουρκιστί, είναι το παλαιότερο αθλητικό σωματείο της Τουρκίας που υπάρχει ακόμα. Παράλληλα είναι μαζί με τη Beyoğlu SK (Α.Σ. Πέραν) οι μοναδικοί εναπομείναντες ελληνικοί αθλητικοί σύλλογοι της Κωνσταντινούπολης.

Το σωματείο ιδρύθηκε το 1896 με την επωνυμία Ηρακλής Γυμναστικός Σύλλογος. Ιδρυτικό μέλος του Ηρακλή Ταταούλων ήταν ο Μενέλαος Καροτσιέρης (εκ των εμπνευστών και της ίδρυσης της Α.Ε.Κ. το 1924 στην Αθήνα), που ασχολήθηκε με το άθλημα της πάλης.

iraklis-athlites

iraklis-sfragidabasket.50s

O Ηρακλής Ταταούλων καλλιέργησε τον κλασικό αθλητισμό, το ποδόσφαιρο και την πάλη.

Στους Μεσοολυμπιακούς Αγώνες του 1906 που διοργανώθηκαν στην Αθήνα, δύο αθλητές του συλλόγου, οι αδελφοί Γεώργιος και Νικόλαος Αλιμπράντης, κέρδισαν χρυσά μετάλλια στο πένταθλο και στην αναρρίχηση επί κάλω.

grafeia1grafeia2grafeia3aithousa.proponisis

Το έτος-ορόσημο 1922 ο σύλλογος μετονομάστηκε σε Αθλητικό Σύλλογο Ταταύλα. To 1929 αναγκάστηκε να μετονομαστεί σε Kurtuluş SK, παίρνοντας έτσι το νέο όνομα της συνοικίας που εδρεύει.

basket1basket2basket5basket6basket7basket4

Ο σύλλογος από τη δεκαετία του 1930 επέκτεινε τις αθλητικές δραστηριότητές του, δημιουργώντας τμήματα μπάσκετ, βόλεϊ, ποδηλασίας, πινγκ πονγκ, τένις και ενόργανης γυμναστικής.

Το 1964 στην Ολυμπιάδα του Τόκιο ο Προδρ. Ανθόπουλος των Ταταούλων κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην πάλη!

Μέχρι τη δεκαετία του 1960, ο σύλλογος κατείχε αξιόλογη θέση στα αθλητικά δρώμενα της Τουρκίας. Η συρρίκνωση όμως της ομογένειας επέφερε και το σταδιακό μαρασμό του σωματείου.

Δείτε ένα συγκινητικό βίντεο για τα Ταταύλα ΕΔΩ

Χάρης Αναστασιάδης


Comments are closed.