ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΔΙΑΦΟΡΑ

Η ιστορία του χωριού που έχει τη δική του ΑΕΚ!

Published

on

Το χωριό Κούκλια, είναι κτισμένο στην περιοχή που βρισκόταν η έδρα του Βασιλείου της Πάφου, η Παλαίπαφος, ενός από τα πιο σημαντικά αρχαία βασίλεια της Κύπρου.

14021658_529749450561728_1448998514681462197_nΑς δούμε όμως πως προέκυψε η ονομασία «Κούκλια». Το χωριό υπήρχε κατά τα Βυζαντινά χρόνια και πρέπει να αποτελούσε ιδιοκτησία Βυζαντινού αξιωματούχου κουβικουλαρίου.

Η λέξη «κουβούκλιον» σήμαινε νεκρικό θάλαμο, αλλά και τον κοιτώνα των Βυζαντινών αυτοκρατόρων. Οι σωματοφύλακες των Βυζαντινών αυτοκρατόρων που φρουρούσαν τον αυτοκρατορικό κοιτώνα ονομάζονταν κουβικουλάριοι και συχνά τους παραχωρούσαν τεμάχια γης στις επαρχίες ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν.

Τέτοιος κουβικουλάριος πιθανότατα έγινε κύριος του χωριού και ονομάστηκε Κου(βού)κλια. Το χωριό εξακολουθούσε, μέχρι και την περίοδο της Φραγκοκρατίας, να ονομάζεται Κουβούκλια, για να φτάσει στις μέρες μας στο συντομευμένο Κούκλια.

Σημ: Η ΑΕΚ Κουκλιών έφτασε μέχρι τη μεγάλη κατηγορία του κυπριακού πρωταθλήματος… Συγχωνεύτηκε με την Πάφο όμως και τώρα αγωνίζεται στο αγροτικό πρωτάθλημα…

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement