ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΒΙΝΤΕΟ

Ελπίδα Στεβή: Η ιστορία της ΑΕΚ αφηγείται! (vid)

Η Ελπίδα της ΑΕΚ… Αποκαλύψεις και ιστορίες 35 ολόκληρων χρόνων

Published

on

Η Ελπίδα της ΑΕΚ… Αποκαλύψεις και ανέκδοτες ιστορίες που τις έζησε από πρώτο χέρι για 35 ολόκληρα χρόνια!

Η Ελπίδα Στεβή ανοίγει την καρδιά της και μιλάει για πρόσωπα που άφησαν το στίγμα τους, θετικό ή αρνητικό, στην ΑΕΚ που αγαπήσαμε από μικρά παιδιά…

Αναμνήσεις από την ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου, του Ντούσαν Μπαγεβιτς, του Δημήτρη Μελισσανίδη, του Ντέμη Νικολαΐδη… αλλά και του Μάκη Ψωμιάδη και πολλών άλλων.

Ζωντανή ιστορία της ΑΕΚ… από τα τέλη του 1979 μέχρι το 2014 στα γραφεία της ερασιτεχνικής ΑΕΚ αλλά και της ΚΑΕ επί Γιάννη Φιλίππου, γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις όσο κανένας άλλος.

Γεννήθηκε στη Χίο και όταν έφτασε στην ηλικία των 12 ετών, η οικογένειά της μετακόμισε στην Αθήνα. Ενωσίτισσα από μικρή, στην ηλικία των 17 ετών τα έφερε έτσι η τύχη να ενταχθεί στην οικογένεια της ΑΕΚ. Στην περίπτωσή της ισχύει το “ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”. Aνέλαβε τη γραμματειακή υποστήριξη της ΑΕΚ αρχικά για 2 μήνες και τελικά έμεινε στο σύλλογο για 35 χρόνια και ταυτίστηκε με αυτόν.

Όταν πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι των γραφείων της ΑΕΚ στην πλατεία Αμερικής, γνώρισε το Λουκά Μπάρλο, τον οποίο θεωρεί ως το μεγαλύτερο παράγοντα της ιστορίας της ομάδας. “Μου δίδαξε ήθος, αξιοπρέπεια και αγάπη για την ΑΕΚ” αναφέρει χαρακτηριστικά. Δεν έλειπαν βέβαια και οι διάφοροι αυλοκόλακες από γύρω του…

Με τη δημιουργία της ΠΑΕ, ο Μπάρλος ανέλαβε την προεδρία της ποδοσφαιρικής ομάδας και ο Μάκης Χατζηχαραλάμπους την προεδρία της ερασιτεχνικής. Διετέλεσε αρκετά χρόνια πρόεδρος ο Χατζηχαραλάμπους και η Ελπίδα τον μνημονεύει ως νοικοκύρη. Την ίδια περίοδο διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στην ΑΕΚ παράγοντες όπως ο ιστορικός έφορος της ποδηλασίας Γιώργος Τρανόπουλος και ο Βάσος Χατζηιωάννου.

Ακολουθεί η αναφορά στους Δημήτρη Ρουσσάκη και Τάκη Δημητρακόπουλο που κάθισαν στην προεδρική καρέκλα μετά το Χατζηχαραλάμπους, μέχρι το 1988 που ξεκίνησε η εποχή Μάκη Ψωμιάδη… Ένα χρόνο παρέμεινε ο τελευταίος στην ηγεσία του συλλόγου και οι ιστορίες που τον ακολουθούν πολλές… Μερικές μάλιστα θυμίζουν κινηματογραφική ταινία.

Ακολούθησε το χάος τα επόμενα χρόνια για την ερασιτεχνική με συνεχείς αλλαγές διοικήσεων. Είχε λάβει χώρα μέχρι και τοποθέτηση βόμβας σε σπίτι υποψηφίου πριν από κάποιες εκλογές του σωματείου. Επί Κώστα Βουτσόπουλου έντονο ήταν το παρασκήνιο για τη μετακίνηση του Νάσου Γαλακτερού στον ΠΑΟΚ.

Το 1993 επανήλθε ο Μάκης Ψωμιάδης στον προεδρικό θώκο, μετά από μια γενική συνέλευση με ποικίλα ευτράπελα, δέντρα και …χαρτοπετσέτες! Στη συνέχεια τα γραφεία της ΑΕΚ μεταφέρθηκαν από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας στην οδό Αμερικής στην Αθήνα. Παράλληλα με τη μετακόμιση έκαναν “φτερά” τα βιβλία πρακτικών του συλλόγου (από τη δεκαετία του 1920 και μετά…), καθώς και κύπελλα… Γλίτωσε τελευταία στιγμή το ευρωπαϊκό τρόπαιο του 1968 από την Ελπίδα Στεβή.

Πολύ σύντομο ήταν πάλι το πέρασμα του “Big Mac”. Οι αλλεπάλληλες διοικητικές ανακατατάξεις συνεχίστηκαν για ακόμα δύο χρόνια, έως ότου επήλθε η σταθερότητα με την εποχή Φιλίππου-Γρανίτσα. Μια εποχή αμφιλεγόμενη για αρκετούς λόγω κυρίως της κατεδάφισης των γηπέδων της ομάδας, όμως σύμφωνα με την Ελπίδα Στεβή αποτελεί χρυσή εποχή για το σύλλογο.

Οι διοικήσεις που ακολούθησαν, σε γενικές γραμμές, δεν είχαν συνολικά θετικό πρόσημο σύμφωνα με την Ελπίδα Στεβή, παρά το γεγονός ότι πέρασαν και εντιμότατοι άνθρωποι από το διοικητικό συμβούλιο. Η τελευταία γεύση από την παρουσία της στην ΑΕΚ ήταν πολύ πικρή για αυτήν. Όπως αναφέρει στη συνέντευξη, το Σεπτέμβριο του 2014 οι εργαζόμενοι του συλλόγου ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων για μακρό χρονικό διάστημα και ακολούθησαν δικαστικές διαμάχες.

* Όλες οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο της Ελπίδας Στεβή

Continue Reading
Advertisement