ΒΙΝΤΕΟ

Η κόρη του Μαρόπουλου μιλάει για τον Ξανθό Αετό (vid)

Επισκεφτήκαμε την κόρη του αλησμόνητου “Ξανθού Αετού”… η συγκίνηση μεγάλη…

Published

on

Επισκεφτήκαμε την κόρη του αλησμόνητου “Ξανθού Αετού” στο σπίτι της στο Χολαργό, εκεί που έζησε ο θρυλικός Κλεάνθης Μαρόπουλος τα τελευταία χρόνια της ζωής του!

Η Γωγώ Παπακώστα-Μαροπούλου, μοναχοπαίδι του μεγάλου άσου της ΑΕΚ, καθώς και η αγαπημένη γειτόνισσα της οικογένειας, μας ταξίδεψαν πολλές δεκαετίες πίσω, τότε που ο Κλεάνθης μεσουρανούσε με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Στην εποχή της πλήρους εμπορευματοποίησης, επιμένουμε γνήσια και ρομαντικά να ασχολούμαστε με τους ανθρώπους και την ιστορία του συλλόγου…

Ο Κλεάνθης Μαρόπουλος είναι ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν ποτέ στα ελληνικά γήπεδα. Γεννήθηκε το 1919 στην Τούζλα, προάστιο της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης. Στην ηλικία των 3 ετών, το 1922, η οικογένειά του ξεριζώθηκε λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής και εγκαταστάθηκε στην Καλαμάτα.

Εκεί, το 1931, ξεκίνησε την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο στα “Πράσινα Πουλιά”. Το 1933 μετακόμισαν οικογενειακά στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην προσφυγομάνα Καλογρέζα. Ο Μαρόπουλος γράφτηκε αρχικά στον τοπικό Εθνικό και ένα χρόνο μετά εντάχθηκε στα “τσικό” της ΑΕΚ. Φόρεσε τη φανέλα με το δικέφαλο αετό στο στήθος για 18 ολόκληρα χρόνια, έως το 1952 που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Αγωνιζόταν στην επίθεση της Ένωσης και από τη σεζόν 1935-36 που έκανε το ντεπούτο του με την πρώτη ομάδα, αποτελούσε το φόβο και τον τρόμο των αντιπάλων τερματοφυλάκων με το τρομερό του σουτ. Iστορικό έμεινε το σύνθημα “Δεν μπορείς Μαρόπουλε!” που του φώναζαν οι φίλαθλοι για να τον πικάρουν ή να τον πεισμώσουν. Στη συνέχεια αυτός έσκιζε τα αντίπαλα δίχτυα…

Την περίοδο της Κατοχής συμμετείχε ενεργά στην Ένωση Ελλήνων Αθλητών. Οι στόχοι της ΕΕΑ ήταν η διατήρηση της αθλητικής δραστηριότητας (έστω και υποτυπώδους) και η ενίσχυση των αθλητών που βρίσκονταν σε δυσχερή κατάσταση λόγω ασθένειας ή πείνας.

Κέρδισε με την ΑΕΚ 2 Πρωταθλήματα Ελλάδας (1939, 1940), 3 Κύπελλα (1939-νταμπλ, 1949, 1950) και 4 Πρωταθλήματα Αθηνών (1940, 1946, 1947, 1950). Συμμετείχε με την ΑΕΚ σε 196 επίσημους αγώνες σημειώνοντας 116 γκολ (Πρωτάθλημα Ελλάδας 53/31, Πρωτάθλημα Αθηνών 112/58, Κύπελλο 31/27). Υπήρξε 10 φορές διεθνής (τις 6 φορές ως αρχηγός) με την Εθνική Ελλάδας και έβαλε 1 γκολ.

Ο Μαρόπουλος αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την ΑΕΚ το 1952. Ίσως να συνέχιζε τη δράση του για λίγο καιρό ακόμα, αλλά ασθένησε πολύ σοβαρά και καθηλώθηκε στο κρεββάτι για πολλούς μήνες. Μετά την αποχώρησή του από τους αγωνιστικούς χώρους, διετέλεσε για πολλά χρόνια παράγοντας της ΑΕΚ και εκλέκτορας της Εθνικής. Επίσης εκλέγηκε δημοτικός σύμβουλος της Νέας Ιωνίας. Με το συμπαίκτη του Τρύφωνα Τζανετή τους ένωσε δυνατή φιλία και συνεργάστηκαν επαγγελματικά διατηρώντας από κοινού κατάστημα αθλητικών ειδών στο κέντρο της Αθήνας. Απεβίωσε το 1991 σε ηλικία 72 ετών.




Σακούλα του καταστήματος αθλητικών ειδών Τζανετή-Μαρόπουλου

Φανέλα της ΑΕΚ αγορασμένη από το κατάστημα Τζανετή-Μαρόπουλου τη δεκαετία του 1970 από το Νίκο Αγγελίδη







Νίκος Αγγελίδης
Χάρης Αναστασιάδης
Νικόλας Κολυτάς

ΤΑ 'ΚΑΛΥΤΕΡΑ'

Exit mobile version