Η όμορφη ιστορία του ιδρυτή της ΑΕΚ Π. Καραγιάννη

0

Αναδημοσιεύουμε το αφιέρωμα από το “εφημεριδάκι” της Original 21 (φύλλο 74 – 1998) για το ιδρυτικό μέλος της ΑΕΚ Παντελή Καραγιάννη, μέσα από τις διηγήσεις της κόρης του Βασιλικής

O Καραγιάννης ήταν ο τελευταίος που απεβίωσε από την παρέα του 1924 που ξεκίνησε το γλυκό παραμύθι της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως. Γεννήθηκε στο χωριό Θεραπειά της Πόλης το 1900 και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια γεμάτα στερήσεις και φτώχεια.

Από μικρός αγάπησε το ποδόσφαιρο και ως έφηβος φόρεσε τη φανέλα της Πέρα Κλουμπ. Το 1919 έφυγε κρυφά από την Πόλη για να μην υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό και ήρθε στην Αθήνα. Σπούδασε τη μαγειρική τέχνη και μέχρι τα 68 του χρόνια δούλεψε ως μάγειρας για λογαριασμό πολλών επωνύμων. Στα πλαίσια της δουλειάς του έκανε πολλά ταξίδια στην Ευρώπη και μιλούσε εκτός από Ελληνικά ακόμα 6 γλώσσες!

Κατά τη διάρκεια της κατοχής ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Εργαζόταν ως αχθοφόρος και με το καρότσι του μετέφερε ασύρματους σε στέκια της Αντίστασης. Επίσης μετά τον εμφύλιο βοηθούσε φίλους του αριστερούς που διώκονταν, διακινδυνεύοντας την προσωπική του ελευθερία.

Ο Καραγιάννης είδε από κοντά τη μεγάλη του αγάπη για τελευταία φορά το 1997. Παρακολούθησε τον αγώνα ΑΕΚ-Ξάνθη μετά από ενέργειες φίλων της ομάδας. Πέθανε λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, σε ηλικία 97 ετών. Τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής του τα πέρασε ξεχασμένος και με προβλήματα υγείας στο Γηροκομείο Αθηνών…

Χάρης Αναστασιάδης
aek-history.blogspot.com


Comments are closed.