Η κόντρα ΑΕΚ – Ολυμπιακού για Καζαντζίδη – Περπινιάδη

0

Ανοίγω μια πολύ σημαντική συζήτηση έστω και αν δεν μας αρέσει… Αφορμή η δημοσίευση της λίστας των επωνύμων που είναι ΑΕΚ… και έχουν καταγραφεί για αυτό στην ιστορία

Γράφει ο Νίκος Αγγελίδης

Υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για τις οπαδικές προτιμήσεις ορισμένων ηθοποιών και τραγουδιστών. Και αυτές θα συζητήσουμε εδώ θέλοντας να βγάλουμε άκρη με στοιχεία και πληροφορίες. Μου θύμισε κάποια ονόματα που μας έχουν απασχολήσει στο παρελθόν η καλή φίλη και μεγάλη Ενωσίτισσα Σοφία Μανωλάκου.

Έχει γραφτεί για τον Ντίνο Ηλιόπουλο λόγω μια περίφημης ατάκας του για την ΑΕΚ σε ταινία… Ωστόσο η αίσθηση είναι – απ΄όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα – ότι ο μοναδικός κωμικός ήταν Ολυμπιακών αποχρώσεων…

Το ίδιο ισχύει και για τον Σωτήρη Μουστάκα. Κάπου ακούστηκε ότι αγαπούσε την ΑΕΚ και λόγω καταγωγής, μιας και στην Κύπρο η ΑΕΚ λατρεύεται με ξεχωριστό τρόπο. Όμως και εδώ παίζει… το σενάριο του Ολυμπιακού.

Ο τρίτος της παρέας πριν καταλήξουμε στα βαριά (θέματα) είναι ο Σταμάτης Κόκοτας. Κάπου είχε γραφτεί παλιότερα ότι είναι ΑΕΚ, όπως και ο γιός του Δημήτρης. Έχει υπερισχύσει όμως ότι το φίλαθλο συναίσθημα του μεγάλου λαϊκού βάρδου, γράφει Παναθηναϊκός…

Όσοι ξέρετε, έχετε ακούσει, έχετε διαβάσει κάτι συγκεκριμένο μπορείτε να το καταθέσετε στο [email protected] και στο [email protected] για να συνεχίστει η προσπάθεια αποσαφήνισης κάποιων “μπλεγμένων” καταστάσεων.

Ο ύμνος για τον Νέστορα και ο προπομπός του σημερινού ύμνου του Ολυμπιακού
Και πάμε στα βαριά… Υπάρχει σοβαρή αντιδικία για δυο τραγουδιστές που έχουν γράψει ύμνους για την ΑΕΚ… Θα ξεκινήσω από τον Βαγγέλη Περπινιάδη που τραγούδησε τον περίφημο ύμνο της ΑΕΚ με πρωταγωνιστή τον Κώστα Νεστορίδη και τα κατορθώματα του κυρίως σε βάρος του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού Σάββα Θεοδωρίδη.

Σε Ολυμπιακά sites κυρίως… και το τονίζω αυτό, έχουν γραφτεί κατά καιρούς διάφορα για τον Περπινιάδη… Υπάρχουν και συνεντεύξεις, αλλά ξέρετε εκείνη την εποχή και αυτές είχαν πολλή σάλτσα από τους “δημοσιογράφους”.

Υπάρχει αυτή η συνέντευξη – παρουσίαση του ύμνου του Ολυμπιακού που έγραψε ο ίδιος… στην Αθλητική Ηχώ του 1963… με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου.

 

Και να ο ύμνος που πολλοί από εμάς  τους Ενωσίτες δεν γνωρίζαμε καν την ύπαρξη του…

Στις 7 Αυγούστου 2002 δημοσιεύεται στα “Νέα” συνέντευξη του Βαγγέλη Περπινιάδη, στον εκ των κορυφαίων ερευνητών του ελληνικού τραγουδιού, Πάνο Γεραμάνη, ο οποίος ήταν γνωστός Ολυμπιακάκιας… ΕΔΩ ανατρέπονται τα πάντα… Ο ίδιος ο Περπινιάδης ΔΕΝ αρνείται ότι είναι οπαδός της ΑΕΚ σε σχετική ερώτηση και προσπερνάει με μαεστρία τα περί ύμνου του Ολυμπιακού… ως επαγγελματίας τραγουδιστής.

Διαβάστε ΟΛΗ τη συνέντευξη ΕΔΩ

Οι φήμες για τον Στέλιο

Μεγάλη κουβέντα έχει γίνει κατά καιρούς και για τον Στέλιο Καζαντζίδη. Χθες με το που ανέβασα την έρευνα για τους επώνυμους Ενωσίτες, με πήρε επώνυμος… φίλος Ενωσίτης και  μου είπε “για τον Καζαντζίδη, κράτα μικρό καλάθι”…

Είναι αλήθεια ότι οι Ολυμπιακοί που ψοφάνε για τέτοιες αναστατώσεις και βαπτίζουν τους πάντες Ολυμπιακούς, έχουν και επιδεικνύουν μια συνέντευξη του 1963 στο “Φως”… Θυμίζουμε είναι εποχές που οι δημοσιογράφοι σαλτσάρουν πάρα πολύ – όχι ότι αυτό δεν ισχύει αυτό και σήμερα… Όμως στη θέση του “ανακριτή” κάθεται και τότε ο Πάνος Γεραμάνης. Νέος βέβαια, άπειρος και φανατικός Ολυμπιακός… Τα συμπεράσματα δικά σας…

Και να το ακριβές δημοσίευμα της εποχής… που προκαλεί ταραχή με βάση τα δεδομένα που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα…

Βέβαια ύμνος του Ολυμπιακού δεν γράφτηκε και δεν τραγουδήθηκε ποτέ από τον Στέλιο Καζαντζίδη. Και έρχεται ο ίδιος ο Στελλάρας να βάλει τα πράγματα στη σειρά τους με συνέντευξη του στην Αθλητική Ηχώ τον Σεπτέμβριο του 1967.

Υπάρχει βέβαια και αυτή η μαρτυρία του μεγάλου Κώστα Νεστορίδη, για το πως έγινε ΑΕΚ ο Στέλιος Καζαντζίδης

Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2014 η σύζυγος του Στελλάρα, Βάσω δίνει συνέντευξη στο pontos-news.gr και ξεδιαλύνει τα πάντα… Διαβάστε ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία.

Ήταν και ΑΕΚτζής…
“Ναιιιιιι! (γέλια). Πάντα. Παλαιότερα πήγαινε και στο γήπεδο. Παρακολουθούσε τους αγώνες. Μετά μεγάλωσε και σταμάτησε. Αλλά πάντα προσπαθούσε να στρέψει και τα εγγόνια μας προς τα εκεί. Μόνον ΑΕΚ, τίποτα άλλο δεν ήθελε να γίνουν. Και πολλά χρόνια πριν, είχε γράψει και τη μουσική για τον πρώτο ύμνο της ΑΕΚ, που τον τραγούδησε ο Μίμης Παπαϊωάννου.”

Κάποια στιγμή, όταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης κάνει το μουσείο η βάρκα του Στέλιου μου θα πάει εκεί. Έχουμε ήδη μιλήσει και τα πράγματα του Στέλιου θα πάνε όλα εκεί. Στο γήπεδο της ΑΕΚ.

θέλω να ευχαριστήσω τον Γιώργο Αποστολόπουλο (τον πρόεδρο του Ιατρικού Κέντρου) που μου είπε ότι το νοσοκομείο ήταν δικό μας και πως μπορούσαμε να έχουμε ό,τι θέλουμε για τον Στέλιο. Δεν πλήρωσα ούτε μισό ευρώ για τη νοσηλεία του! Τον ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Όπως και τον Νίκο Ζαμπόγλου, που είναι και φανατικός ΑΕΚτζής, τον γιατρό που τον κούραρε στη Γερμανία. Γίναμε και κουμπάροι, του βάφτισα το παιδί”.

Στον ύμνο μας… ο Στέλιος Καζαντζίδης έγραψε τη μουσική, και τους στίχους ο Χρήστος Κολοκοτρώνης

Επιλογή όλων… ήταν να τραγουδήσει τον ύμνο ο Μίμης Παπαϊωάννου που είχε μαγέψει τους πάντες γιατί εκτός από τα κόλπα που έκανε στα γήπεδα, ήξερε μοναδικά κόλπα… και με τη φωνή του… Και παραλίγο να τον κερδίσει το λαϊκό τραγούδι και ο φίλος του Στέλιος από το ποδόσφαιρο…

Αμφιβολίες και για τη μεγάλη φωνή του Ρεμπέτικου
Κλείνω με μια ακόμη αμφισβήτηση. Αυτή έρχεται όμως ανάποδα. Αναφέρομαι στην πιο χαρακτηριστική φωνή του Ρεμπέτικου, τον αξεπέραστο Στράτο Παγιουμτζή… Ας κρατήσουμε ως δεδομένο όπως είδαμε και πιο πάνω, ότι εκείνη την εποχή, τα τραγούδια και οι ύμνοι γίνονταν κατά παραγγελία. Ο Περπινιάδης είχε τραγουδήσει για ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό για παράδειγμα… Ο Στράτος Παγιουμτζής ήταν Μικρασιάτης, από το Αϊβαλί. Έφτασε στον Πειραιά, στα προσφυγικά, όπου γνώρισε τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Ανέστο Δεληά και τον Γιώργο Μπάτη, συνθέτοντας την κουφαία τετράδα της ιστοριάς του ελληνικού τραγουδιού. Τετράς, η Ξακουστή του Πειραιώς… Ο μύθος θέλει τον Στράτο με τη μοναδική λαχαναγορίτικη φωνή… να αγαπάει την ΑΕΚ λόγω καταγωγής. Ωστόσο το 1961 ηχογραφεί τον ύμνο του Ολυμπιακού, λίγο μετά τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Σάντος του Πελέ στις 4 Ιουλίου 1961.

Στίχοι και μουσική του  Μαρίνου Γαβριήλ Μαρινάκη
Αυτός ο ύμνος του Ολυμπιακού προυπήρχε του άλλου που τραγούδησε ο Περπινιάδης, τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1965…


Comments are closed.