Η συνέχεια της θρυλικής φωτογραφίας του ’68

0

Πέρασαν 51 χρόνια από αυτή την εικόνα… που πέρασε στην ιστορία… Οι αμερικανοί 200άρηδες, Tommie Smith και John Carlos υψώνουν τις γροθίες τους στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων του Μεξικό, ενάντια στον ρατσισμό…

Γράφει ο Νίκος Αγγελίδης

Ποια ήταν όμως η συνέχεια αυτής της ιστορικής φωτογραφίας;

Η ζωή του Smith έγινε ντοκιμαντέρ. Τιμήθηκε από Ακαδημαϊκούς οργανισμούς και Αντιρατσιστικές οργανώσεις εντός και εκτός ΗΠΑ. Το 2008 έδωσε το παπούτσι με το οποίο έγραψε ιστορία στο Μεξικό… στον Usain Bolt ως ένδειξη σεβασμού προς τον αξεπέραστο Τζαμαϊκανό σπρίντερ.
Το 2010 αναγκάστηκε να βγάλει σε δημοπρασία το Ολυμπιακό του μετάλλιο του! Σήμερα είναι 75 ετών.

Ο Carlos μετά την ιστορική στιγμή στο Μεξικό, ασχολήθηκε επαγγελματικά με το αμερικανικό football και στη συνέχεια έγινε προπονητής στίβου. Συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1984 στο Λος Άντζελες. Έγραψε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο The John Carlos Story: The Sports Moment That Changed the World. Έχει έντονη πολιτική και κινηματική δραστηριότητα και είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ. Σήμερα είναι 74 ετών.

Ο τρίτος της παρέας, ο λευκός Peter Norman, είχε κι αυτός τη δική σου συμμετοχή στη διαμαρτυρία του ’68, φορώντας στη φόρμα του το έμβλημα της οργάνωσης “Olympic Project for Human Rights”. Μετά την επιστροφή του στην Αυστραλία, ο Νorman έζησε τον Εφιάλτη της επιλογής του. Τέθηκε στο περιθώριο, έζησε μια ζωή ολόκληρη ως ο τρίτος της φωτογραφίας που έγραψε ιστορία και χρειάστηκε να φτάσουμε μετά θάνατον στο 2012 για να του ζητήσει επίσημα συγγνώμη το Αυστραλιανό κράτος. Ο τολμηρός… Νorman έφυγε από τη ζωή το 2006 από καρδιακή προσβολή.


Comments are closed.