NON AEK
Kinder-έκπληξη στον ρατσισμό! (pics)
Πώς συνδέονται μια σοκολάτα, οι πρόσφυγες και η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Γερμανίας..
Μια σοκολάτα, οι πρόσφυγες και η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Γερμανίας. Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται άσχετα μεταξύ τους, αλλά συνδέονται στην παρακάτω ιστορία:
Στη Γερμανία έχει δημιουργηθεί κίνημα εναντίον των προσφύγων, ονόματι Pegida (αρχικά που στα γερμανικά μεταφράζονται ως Ευρωπαίοι Πατριώτες εναντίον της Ισλαμοποίησης της Δύσης). Η πιο πρόσφατη ρατσιστική τους αντίδραση ήταν κατά της σοκολάτας Kinder που κυκλοφόρησε με νέα συσκευασία.
Αντί για ξανθά γαλανομάτικα παιδάκια, εμφανίζονται παιδιά με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε ρίζες από την Αφρική ή τη Μέση Ανατολή. Τα σχετικά σχόλια των μελών του Pegida στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν πολύ αιχμηρά, τόσο κατά της εταιρείας όσο και κατά των παιδιών.
Το μένος τους δεν μειώθηκε ούτε όταν πληροφορήθηκαν ότι τις νέες συσκευασίες κοσμούν οι παιδικές φωτογραφίες μελών της εθνικής ομάδας της Γερμανίας, όπως του Ζερόμ Μπόατενγκ και του Ιλκάι Γκιντογκάν. Πρόκειται για τη νέα διαφημιστική καμπάνια εν όψει του Euro 2016.
Τότε λοιπόν η συζήτηση εκτροχιάστηκε τελείως, καθώς άρχισε να αμφισβητείται και ο εθνικός χαρακτήρας της «νατσιοναλμάνσαφτ», την οποία όπως φαίνεται το Pegida επιθυμεί να βλέπει μόνο με ποδοσφαιριστές άριων χαρακτηριστικών, όπως ο Μάνουελ Νόιερ.
Το θέμα όμως είναι ότι στη Γερμανία, ο ένας στους 5 κατοίκους (σύμφωνα με στοιχεία του 2015) έχει ρίζες εκτός της χώρας, είτε από τον έναν γονέα ή και από τους δύο. Και η εθνική ομάδα της χώρας δεν θα μπορούσε παρά να είναι μια φυσιολογική μικρογραφία της.
Για παράδειγμα, ο Ζερόμ Μπόατενγκ είναι γεννημένος στο Βερολίνο από Γερμανίδα μητέρα και Γκανέζο πατέρα.
Ο Σκοντράν Μουστάφι γεννήθηκε στο Μπαντ Χέρσφελντ της Εσης από Αλβανούς γονείς μετανάστες. Μάλιστα είχε εκφράσει την επιθυμία να αγωνιστεί με τα αλβανικά χρώματα προς τιμή της καταγωγής του, όμως πρόλαβε ο Γιόαχιμ Λεβ και τον έχρισε διεθνή με τη Γερμανία.
Ο Αντόνιο Ρίντιγκερ γεννήθηκε στο Βερολίνο από Γερμανό πατέρα και μητέρα από τη Σιέρα Λεόνε. Στην ίδια πόλη ήρθε στη ζωή και ο Καρίμ Μπελαράμπι, από Γερμανίδα μητέρα και Μαροκινό πατέρα.
O Σάμι Κεντίρα έχει και αυτός Γερμανίδα μητέρα, αλλά ο πατέρας του είναι Τυνήσιος.
Τόσο ο Εμρέ Τζαν όσο και οι Ιλκάι Γκιντογκάν και ο Μεσούτ Οζίλ γεννήθηκαν από Τούρκους γονείς μετανάστες, ο πρώτος στη Φρανκφούρτη και οι άλλοι δύο στο Γκελζενκίρχεν.
Ο Λούκας Ποντόλσκι γεννήθηκε στο Γκλίβιτσε από Πολωνούς γονείς και μετακόμισε με την οικογένειά του στο Μπεργκχάιμ της Βεστφαλίας όταν ήταν δύο ετών.
Ο Λιρόι Σανέ γεννήθηκε στο Εσεν και είναι γιος του πρώην διεθνούς Σενεγαλέζου ποδοσφαιριστή Σουλεϊμάν Σανέ και της Γερμανίδας πρώην πρωταθλήτριας ρυθμικής γυμναστικής Ρεγκίνα Βέμπερ.
Ατομα σαν τους υποστηρικτές του Pegida χαρακτηρίζουν όλους τους προαναφερθέντες «μονομάχους, μισθοφόρους και σκλάβους, που δεν παίζουν για τη Γερμανία λόγω ιδεολογίας, αλλά για τα χρήματα».
Το πιθανότερο όμως είναι πως όλοι αυτοί είχαν βγει στους δρόμους προ διετίας για να πανηγυρίσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο που οι… μισθοφόροι, με τη διαφορετικότητά τους, χάρισαν στη χώρα τους.
Οπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Ράινχαρντ Γκρίντελ: «Η εθνική μας ομάδα είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της επιτυχημένης κοινωνικής ένταξης. Εκατομμύρια άτομα στη Γερμανία είναι περήφανα για την ομάδα αυτή, επειδή είναι έτσι ακριβώς όπως είναι»…
Πηγή: left.gr