ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

NON AEK

Κορωνοϊός: Φάρμακο για την αρθρίτιδα θεράπευσε ασθενείς

Published

on

Ένα φάρμακο για την αρθρίτιδα που χρησιμοποείται για τη θεραπεία του κορωνοϊού στην Κίνα θεράπευσε το 95% των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση, ισχυρίζονται επιστήμονες


Σύμφωνα με την Daily Mail, η τοσιλιζουμάμπη (Tocilizumab), που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Actemra, λαμβάνεται από ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα για να μειώσει τις φλεγμονές.

Κινέζοι γιατροί το έδωσαν σε 20 ασθενείς κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της επιδημίας στη χώρα, και ισχυρίζονται ότι οι 19 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο μέσα σε δύο εβδομάδες.
Τα ευρήματα αυτά έρχονται καθώς επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αναζητούν νέους τρόπους να καταπολεμήσουν  την θανατηφόρα λοίμωξη, η οποία μέχρι στιγμής έχει πλήξει σχεδόν 450.000 ανθρώπους και έχει σκοτώσει σχεδόν 20.000 ανθρώπους.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, η τοσιλιζουμάμπη επειδή είναι ένα ήδη υπάρχον φάρμακο,θα μπορούσε να μπει γρήγορα σε πειραματικό στάδιο.

Υγειονομικοί υπάλληλοι στην Κίνα έχουν έκτοτε εγκρίνει το Actemra για τη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό με σοβαρές βλάβες στα πνευμόνια ως αποτέλεσμα φλεγμονών.

Ήδη μάλιστα, πήρε το «πράσινο φως» για δοκιμές σε ασθενείς στις ΗΠΑ, όπως αποκαλύφθηκε την Τρίτη, ενώ κανένας ασθενής δεν πιστεύεται ότι το έχει λάβει ακόμα.

Πως λειτουργεί το συγκεκριμένο φάρμακο
Όπως εξηγεί η Daily Mail, η τοσιλιζουμάμπη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενηλίκων με ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς και για ορισμένους τύπους παιδικής αρθρίτιδας. Διατίθεται συνήθως στο εμπόριο με τα ονόματα RoActemra και Actemra, που παράγονται από την ελβετική φαρμακευτική εταιρία Roche.

Το συνταγογραφούμενο φάρμακο λειτουργεί μειώνοντας τα επίπεδα της IL-6 πρωτεΐνης στο σώμα, την οποία οι άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή άλλες αυτοάνοσα νοσήματα αναπτύσσουν σε μεγάλο βαθμό.

Εάν η συγκεκριμένη πρωτεΐνη υπάρχει σε ποσότητα στο σώμα, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβες. Η τοσιλιζουμάμπη εμποδίζει τις επιδράσεις και επιλέγεται για τη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου.

Το φάρμακο ωστόσο είναι αμφιλεγόμενο επειδή έχει συνδεθεί με μία έξαρση θανάτων.

Ειδικοί δήλωσαν ότι ο FDA θα πρέπει να εξετάσει αμέσως κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι το Actemra μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, παγκρεατίτιδα, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια και διάμεση πνευμονοπάθεια.

Πως χρησιμοποιήθηκε το φάρμακο στην Κίνα
Γιατροί στην Κίνα δοκίμασαν την τοσιλιζουμάμπη για να αποτρέψουν την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που παρατηρήθηκε σε ορισμένους ασθενείς με κορωνοϊό η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή.

Η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος θεωρείται σημαντικός παράγοντας πίσω από την καταστροφική ανεπάρκεια οργάνων και τον θάνατο ορισμένων ασθενών με κορωνοϊό.

Δεν είναι ξεκάθαρος ο βαθμός στον οποίο τα πραγματικά σοβαρά συμπτώματα πνευμονίας που παρατηρούνται σε ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση οφείλονται στον κορωνοϊό ή σε επιπλοκές με την αντίδραση του σώματος.

Γιατροί στην Κίνα ήταν οι πρώτοι που προσπάθησαν να δοκιμάσουν την τοσιλιζουμάμπη ενάντια στον θανατηφόρο κορωνοϊό που προκαλεί την νόσο COVID-19, στις αρχές Φεβρουαρίου. Οι ασθενείς, στους οποίους δόθηκαν συνήθεις θεραπείες μαζί με το φάρμακο, είχαν διαγνωσθεί ως σοβαρές ή κρίσιμες, και νοσηλεύονταν σε δύο νοσοκομεία στην ανατολική επαρχία Anhui της Κίνας.

Μέσα σε λίγες μέρες, ο πυρετός των ασθενών επέστρεψε στο φυσιολογικό και όλα τα άλλα συμπτώματα βελτιώθηκαν αξιοσημείωτα, αναφέρουν ο Δρ. Xiaoling Xu και οι συνεργάτες του.

Δεκαπέντε από τους 20 ασθενείς που συμμετείχαν στη δοκιμή ήταν σε θέση να μειώσουν την πρόσληψη οξυγόνου, ενώ ένας ασθενής βγήκε εντελώς από την αναπνευστική βοήθεια.

Παράλληλα, 17 απο τους ασθενείς παρουσίασαν πτώση στα επίπεδα των λεμφοκύτταρα, αλλά την πέμπτη μέρα, επανήλθαν σε κανονικα επίπεδα για 10 ασθενείς. Τέλος, σύμφωνα με την μελέτη, μετά από 13 σχεδόν μέρες, 19 ασθενείς, το 95%, πήρε εξιτήριο, ενώ ο ένας αναρρώνει.

Οι αξονικές εξετάσεις έδειξαν επίσης ότι η βλάβη στους πνεύμονες μειώθηκε σημαντικά κατά την 4η και 5η μέα της θεραπείας.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η «τοσιλιζουμάμπη είναι μια αποτελεσματική θεραπεία σε ασθενείς του COVID-19 σε σοβαρή κατάσταση, η οποία παρείχε μια νέα θεραπευτική στρατηγική για αυτή τη θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια».

Οι ερευνητές στη μικρή αυτή μελέτη δεν συνέκριναν το φάρμακο με ένα placebo ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ChinaXiv, μια ιστοσελίδα που φιλοξενεί επιστημονικές έρευνες που δεν έχουν αξιολογηθεί από ειδικούς.

Όπως σημειώνει η Daily Mail, sτις αρχές Μαρτίου, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας δημοσίευσε μια κατευθυντήρια γραμμή που επιτρέπει τη χρήση τοσιλιζουμάμπης για τη θεραπεία ασθενών με κορωνoϊό που έχουν υψηλά επίπεδα IL-6 και παρουσιάζουν σοβαρές πνευμονικές βλάβες.

Ο Karsten Kleine, εκπρόσωπος της Roche, δήλωσε στο NBC News ότι η φαρμακευτική εταιρεία «βρίσκεται σε ενεργό συζήτηση με το FDA καθώς και  κυβερνήσεις και κρατικούς φορείς σε όλο τον κόσμο για να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές που αξιολογούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του Actemra (tocilizumab) για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρή ασθένεια COVID-19 »

Πηγή: iefimerida.gr 

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement