Λατρεία για τον δικέφαλο στο Καλλιφώνι

0

Μετά την ΑΕ Καππαδοκικού και την ΑΕ Καρποχωρίου, ένας ακόμη δικέφαλος αετός με κιτρινόμαυρα… δοξάζει το τοπικό ποδόσφαιρο της Καρδίτσας. Είναι ο Αετός Καλλιφωνίου που αγωνίζεται στην Β’ κατηγορία (2ος όμιλος) της ΕΠΣ Καρδίτσας

Ο ΑΟ Αετός Καλλιφωνίου ιδρύθηκε το 1971 και πρωταγωνίστησε για πολλά χρόνια στην Α Ερασιτεχνική Κατηγορία. Κορυφαία στιγμή υπήρξε η διεκδίκηση, μέσω αγώνων μπαράζ, της ανόδου στην Δ Εθνική Κατηγορία το 1997. Σήμερα βασίζεται στα δικά του παιδιά και στόχος του Δ.Σ. είναι η ανάδειξη νέων ταλέντων με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του τοπικού ποδοσφαίρου.

Το Καλλιφώνι στα μέσα του 19ου αιώνα αποτελούσε τσιφλίκι του Τούρκου Μουχεδίν Βέη, ενώ παλαιότερα ήταν τσιφλίκι του Αλή Πασά. Το κονάκι του Μπέη βρισκόταν μέσα στο χωριό, κοντά στο Κεφαλόρεμα. Το τσιφλίκι κληρονόμησε ο γιος του Πετριδίν Βέης και μετά τον πρόωρο θάνατό του, η χήρα του, Ναδιρέ, εγκαταστάθηκε στη Λάρισα το 1882. Μετά την αποχώρηση των μουσουλμάνων από τη Θεσσαλία, μέρος του τσιφλικιού αγόρασε ο Δημήτριος Γιαννακόπουλος. Το τσιφλίκι απαλλοτριώθηκε το 1923.

Μετά το 1881, το Καλλιφώνι έγινε έδρα δήμου και δημιουργήθηκε σε αυτό αστυνομικός σταθμός. Κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, στο χωριό κατέφυγε ο Νικόλαος Πλαστήρας, καθώς ξυλοκόπησε ένα τουρκόπουλο ως εκδίκηση στη συμπεριφορά του γιου του Τούρκου διοικητή, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ η προφορική παράδοση στο Καλλιφώνι αναφέρει ότι το είχε σκοτώσει.

 


Comments are closed.