Τα γκολπόστ ήταν αντίθετα στο γήπεδο της ΑΕΚ το 1928!

0

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρχή της δημιουργίας του γηπέδου της ΑΕΚ μέχρι το 1930 που έγιναν τα εγκαίνια.

Το λεύκωμα “Πορεία μέσα στο χρόνο, Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα” του Γεώργιου Κακάτσου που εκδόθηκε το 1997, φέρνει στο φως γεγονότα από τη δημιουργία του γηπέδου στη Ν. Φιλαδέλφεια που δεν είναι ευρέως γνωστά.

Ο χώρος που καταλαμβάνει σήμερα το γήπεδο της Ένωσης, στις παρυφές του προσφυγικού συνοικισμού της Νέας Φιλαδέλφειας, είχε χαρακτηριστεί το 1926 ως χώρος γυμναστηρίου για τα παιδιά των προσφύγων. Δύο χρόνια αργότερα, το 1928, κάτοικοι του συνοικισμού αποψίλωσαν δέντρα και θάμνους και δημιούργησαν ένα πρόχειρο γήπεδο. Μάλιστα τα τέρματα ήταν από τη αντίθετη πλευρά σε σχέση με τη μεταγενέστερη διαμόρφωση του γηπέδου: Το ένα βρισκόταν ανατολικά (προς τη σημερινή Πατρ. Κωνσταντίνου) και το άλλο δυτικά (οδός Καππαδοκίας). H AEK στη συνέχεια άλλαξε φορά στον αγωνιστικό χώρο.

Ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαρτυρία του Θάνου Βοϊλή που απεικονίζεται στη θέση του τερματοφύλακα στη φωτογραφία-ντοκουμέντο του 1928. Ο Βοϊλής αναφέρει ότι το γήπεδο ήταν δημιούργημα των παιδιών της τοπικής ανεπίσημης ποδοσφαιρικής ομάδας “Αήττητος” και στη συνέχεια πήρε το γήπεδο η ΑΕΚ και το αναβάθμισε.

Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, του Γιώργου Φέξη από τα Βουρλά της Μ. Ασίας που ήταν από τους πρώτους κατοίκους τους προσφυγικού συνοικισμού, το γήπεδο χρησιμοποιήθηκε αρχικά από ακόμα δύο τοπικούς συλλόγους: Την Προοδευτική Ένωση Νέων που την αποτελούσαν Κωνσταντινουπολίτες και τον Ιωνικό που είχε ιδρυθεί από Σμυρνιούς.

Απόσπασμα από αναμνήσεις Θάνου Βοϊλή

Απόσπασμα αναμνήσεων Γ. Φέξη εκ Βουρλών

Χάρης Αναστασιάδης


Comments are closed.