Ατενίζοντας τον Ναό στο μυαλό σου έρχονται νότες από Τσιτσάνη

0

Σκηνικό από συννεφιασμένη Κυριακή κατέγραψε η κάμερα του ΑΕΚ LIVE στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Γράφει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης 

Το ραντεβού με την ιστορία είναι καθιερωμένο κάθε Κυριακή. 15:30 το μαύρο Chevrolet έχει ήδη παρκάρει στη Σμύρνης, έξω από την Αγιατριάδα. Ο οδηγός κατεβαίνει και αναζητά κάτι στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου. Ξαφνικά κλείνει την πίσω πόρτα και ξεπροβάλλει στα χέρια του μία μικρή κάμερα.

Το μαγικό ταξίδι στο χώρο του εργοταξίου της Αγιά Σοφιάς έχει ξεκινήσει για μία ακόμα μέρα του Κυρίου. Ο φακός στοχεύει παντού, εντός εκτός και επι ταυτά, όπως λέγαμε στη γεωμετρία, στο σχολείο. Γιατί από τότε προέρχονται οι θύμισές του από τον χώρο. Τότε δέσποζε μπροστά η Σκεπαστή. Σήμερα περιμένει ο ίδιος χώρος την ύψωση της νότιας εξέδρας του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η πορεία είναι η ίδια κάθε φορά. Αριστερά στη Φωκών, στα καπάκια, δεξιά στην Καππαδοκίας και περπάτημα γοργό μέχρι το τέλος του δρόμου. Η κάμερα καταγράφει τα οικοδομικά υλικά που έχουν ξεπροβάλλει. Η εικόνα της άμορφης μάζας μπάζων που υπήρχε στο μυαλό κάθε Ενωσίτη από την κατεδάφιση του παλιού «Νίκος Γκούμας» έχει αρχίζει να ξεθωριάζει, σαν τις παλιές εικόνες που κρατούσαν σαν κειμήλια οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας από τα νιάτα τους.

Σίδερα και τσιμέντα αγκαλιασμένα, με… επιστημονικό και συνάμα μαστόρικο τρόπο, δίνουν μορφή σε αυτό που από το 2003 έχουμε ονειρευτεί. «Ναι», λες από μέσα σου, «εδώ χτίζεται ένα γήπεδο» και αρχίζεις να αναπολείς το παρελθόν με τη ματιά στο μέλλον. Γιατί έτσι χτίζονται οικοδομήματα και εμπειρίες. Με μεράκι, μνήμες και τεχνογνωσία. Μαγικός συνδυασμός.

Στο τέλος του δρόμου η είσοδος του Άλσους δίνει μία γεύση για τον παλμό που αναμένεται να ξαναζήσει με ένταση η περιοχή. Οπαδοί της ΑΕΚ έχουν καταλάβει τον παράνομο χώρο των απορριματοφόρων και προστατεύουν το δάσος μέχρι την κατεδάφιση του αυθαιρέτου που αναμένεται να γίνει μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Η κάμερα ανοίγει ξανά και η εικόνα μπροστά αρχίζει να παίρνει μεγαλύτερο σχήμα. Από την άκρη βλέπεις τη νέα Θύρα 21, εκεί που θα δίνουν τον ρυθμό οι οργανωμένοι. Βλέπεις την κεντρική εξέδρα να ετοιμάζεται να υποδεχτεί το δεύτερο διάζωμα. Απέναντι τα επίσημα περιμένουν καρτερικά να φορτωθούν την επόμενη πλάκα μετά τη θεμέλια για να ξεκινήσει η ανύψωσή τους. Στη γωνιά στο βάθος υπάρχει η ίδια αναμονή, λόγω υπογειοποίησης.

Και κάπου εκεί ο παρατηρητής ρίχνει μία ματιά ξανά στο κίνητό του. Ψάχνει τη φωτογραφία της Αγιά Σοφιάς σε τελική μορφή. Και σκέφτεται από μέσα του: «όλο το γήπεδο θα είναι σαν τη Σκεπαστή» και φαντάζεται κάθε γιορτή που θα στηθεί. Στο μέλλον και για πάντα…

Η κάμερα κλείνει και η ματιά του παρατηρητή απολαμβάνει το σκηνικό που ζωγραφίζεται μπροστά του. Οι κερκιδοφόροι αναμένουν τις εξέδρες με φόντο το γκρίζο του ουρανού της Νέας Φιλαδέλφειας. «Σαν τη συννεφιασμένη Κυριακή του Τσισάνη μοιάζει», λέει από μέσα του ο παρατηρητής με το υποσυνείδητό του να φέρνει στο μυαλό του τους γνωστούς, γλυκούς ήχους του μπουζουκιού από το ομώνυμο τραγούδι που υγιαίνει τις καρδιές των πικραμένων.

Η κατάληξη της ιστορίας είναι η ίδια, επιστροφή στη Σμύρνης, επιβίβαση στο μαύρο Chevrolet και υπόσχεση, ότι την επόμενη Κυριακή, οι τροχοί θα οδηγήσουν τον οδηγό του στο ίδιο σημείο. Δεν ακυρώνονται ποτέ τα ραντεβού με την ΑΕΚ άλλωστε… Εκεί κάθε Κυριακή νιώθουμε πως είναι η ζωή…

Δείτε το βίντεο του AEK LIVE:


Comments are closed.