ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

EDITORIALS

Μια άλλη προσέγγιση…

Published

on

Γράφει στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Ενωσίτης υπερμαραθωνοδρόμος Γιώργος Ζαχαριάδης, γνωστός ως ΤΕΜΟΝΑΕΚ

Μία άλλη προσέγγιση της υπόθεσης Δολοφονίας από τους εισβολείς Κροάτες!

Μακάρι να μην υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να επαληθεύει αυτήν την σκέψη. Όμως τα πράγματα σε οδηγούν και σ΄ αυτήν, την πολιτική πλευρά της υπόθεσης, η οποία ενδεχομένως να έχει και σχέση με «Ρατσιστικά» στοιχεία, κατάλοιπα του παρελθόντος!

Συγκεκριμένα, αν σκεφτούμε ότι ο Τίτο, ήταν Κροάτης, ήταν όμως και επικεφαλής των ανταρτών στη μάχη κατά του Ναζισμού, αψηφώντας τις απειλές της Μόσχας που μέχρι τότε ήταν σύμμαχοι των Γερμανών Ναζί. Παρ΄ όλ΄ αυτά όμως το μικρόβιο του Ναζισμού πέρασε στις φλέβες των Εθνικιστών. Η κληρονομιά σε κάποιους κύκλους παραμένει.

Έτσι λοιπόν, διαβάζοντας στο διαδίκτυο, διαπιστώνω ότι ο πρώην επικεφαλής των Bad Blue Boys, Ντένις Σέλερ, με ανάρτησή του, στέλνει ένα «μήνυμα προς όλα τα media των Orjuna (Οργανισμός Γιουγκοσλάβων Εθνικιστών), τους αυτοαποκαλούμενους αντίφα σταλινικούς και λάτρεις των γκούλαγκ»: «Για τους Τούρκους πρόσφυγες (εννοεί τους φίλους της ΑΕΚ) στην Ελλάδα και τους βρικόλακες Ρώσους, τους λέμε ότι έχουμε καλά κρεμμύδια, ντομάτες, πιπεριές, πάπρικα και πατάτες σε αφθονία, για ένα καλό γκούλας. Χρειαζόμαστε μόνο το κρέας».

Ο Σέλερ, που έχει πολεμήσει και στην Ουκρανία με το τάγμα Αζόφ, θεωρείται ένας από τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.
Ο Μιχάλης, ο δολοφονημένος οπαδός της ΑΕΚ, προερχόταν από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που είχαν εγκατασταθεί στα εργατικά Προσφυγικά της Ελευσίνας και οι λόγοι για την επιλογή αυτής της ομάδας οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στη σύγχρονη μικρασιατική ταυτότητα όπως αυτή εκφράζεται 100 χρόνια μετά από τη Μεγάλη Καταστροφή.

Η επίθεση στην ΑΕΚ από τους ανοιχτά Νεοναζί οπαδούς της Δυναμό Ζάγκρεμπ, μαζί με κάποιους οπαδούς του Παναθηναϊκού, είναι μια πρωτοφανής πράξη γιατί ξεπερνά τα όρια της παραδοσιακής χουλιγκανικης βίας που βλέπουμε να εισχωρεί σε όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες.
Στο συγκεκριμένο γεγονός, η χουλιγκανική βία έχει πολιτικό πρόσημο. Και ακριβώς αυτό μας θυμίζει ένα μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία των οργανωμένων οπαδών. Την δημιουργία της ΝΟΠΟ, δηλαδή της “Ναζιστικής Οργάνωσης Παναθηναϊκών Οπαδών”. Δηλαδή τη δημιουργία μιας ξεκάθαρα νεοναζιστικής οργάνωσης φιλάθλων, που ιδρύθηκε το 1977. Ευτυχώς, η μεγάλη πλειονότητα των φιλάθλων του Παναθηναϊκού ήταν εξ αρχής αντίθετη με την ύπαρξη και δράση της ΝΟΠΟ, όπως και η διοίκηση της ομάδας, που τελικά κατάφερε να διαλύσει την οργάνωση σε συνεργασία με τον αρχηγό της Αστυνομίας, Νίκωνα Αρκουδέα, και τον διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής, Μανώλη Μποσινάκη.
Ο πολιτικός Μάκης Βορίδης υπήρξε μέλος της οργάνωσης με το ψευδώνυμο Mavor, καθώς και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος.

Ο προσφιλής χαρακτηρισμός των οπαδών της ΑΕΚ από τις αντίπαλες ομάδες είναι ο υποτιμητικός, με τον όρο: “Χανουμάκια”, εφόσον η ΑΕΚ (Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών) θεωρείται η συμβολική ποδοσφαιρική έκφραση των προσφύγων του 1922.
Ακριβώς στο σημείο αυτό οι χούλιγκαν του Παναθηναϊκου “μετακένωσαν” το συγκεκριμένο στερεότυπο και στους φίλους τους Νεοναζί Κροάτες. Και ακριβώς για αυτό ο πρώην επικεφαλής των Bad Blue Boys, Ντένις Σέλερ, σκληροπυρηνικός που έχει πολεμήσει και στην Ουκρανία με το τάγμα Αζόφ, αποκαλεί τους οπαδούς της ΑΕΚ “Τούρκους πρόσφυγες” σε μια φρικτή ανακοίνωση.

Γιώργος Ζαχαριάδης – TEMONAEK

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement