Oι εξελίξεις στην Ομόνοια – Πράξη αντίστασης στο σύγχρονο ποδόσφαιρο!

0

Πολλοί Ενωσίτες, συνοπαδοί μας, θεωρούν ως την αρχή του τέλους της κανονικότητας της Α.Ε.Κ, μιας ομάδας που γεννήθηκε να πρωταγωνιστεί, έναν αγώνα που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως το πρώτο «χαστούκι» για την ομάδα που λίγους μήνες πριν κέρδισε τον τίτλο στα γήπεδα, αλλά έμελλε να τον χάσει στις δικαστικές αίθουσες με την περιβόητη υπόθεση Βάλνερ!Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Στογιάννος

Βρισκόμαστε πίσω στο 2008 η Α.Ε.Κ ψυχολογικά καταρρακωμένη από τον τρόπο που χάνεται ο τίτλος αγωνίζεται στα προκριματικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με την Κυπριακή Ομόνοια.

Αποτέλεσμα εικόνας για αεκ ομονοια 0-1

Πρώτος αγώνας στο Ολυμπιακό Στάδιο, παρουσία 15.000 περίπου ΑΕΚτζήδων, η Ομόνοια σοκάρει το ΟΑΚΑ και κερδίζει με 1-0, το αποτέλεσμα στον επαναληπτικό δεν άλλαξε τις ισορροπίες (2-2) και η ομάδα μας αποκλείεται! Ακολουθούν κατά σειρά η αποχώρηση του Ριβάλντο, του Ντέμη από την προεδρία και του Δώνη από προπονητή. Η ομάδα από τότε πήγαινε κάθε χρόνο και χειρότερα φτάνοντας ως τον υποβιβασμό.

Σήμερα τα πράγματα για τις 2 ομάδες είναι διαφορετικά! Η ομάδα μας βρίσκεται πρωταθλήτρια και στους ομίλους του CHAMPIONS LEAGUE ύστερα από 12 χρόνια, ενώ η Ομόνοια…

…Η ιστορική ομάδα της Ομόνοιας διάγει μια περίοδο μεταβατική, μια σπάνια για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα! Όλα ξεκινούν από την απόφαση της ηγεσίας να προχωρήσει στην πώληση της Ομόνοιας στον Αμερικανό επιχειρηματία Σταύρο Παπασταύρου. Η πράξη αυτή χαρακτηρίστηκε από τον κομματικό έλεγχο της ομάδας, ως «διαχείριση ποδοσφαιρικού τμήματος», όμως ας μην γελιόμαστε όταν μια ομάδα αλλάζει καθεστώς από Σωματείο σε Εταιρεία και το 100% του μετοχικού κεφαλαίου περνά σε ένα άτομο για 20 χρόνια, αυτό είναι ξεκάθαρα πώληση.

Η Θύρα 9 αποφάσισε να μην υποστηρίξει το ποδοσφαιρικό τμήμα από τώρα και στο εξής! Αντ’ αυτού οι οργανωμένοι οπαδοί της Ομόνοιας μαζί με το κόσμο που αντιδρούσε προτίμησαν να ξεκινήσουν την δική τους ομάδα και να δώσουν ποδοσφαιρική στέγη σε όσους ένιωσαν πως τους κλέψανε την ομάδα.  Η απόφαση να μην στηριχτεί το ποδοσφαιρικό τμήμα, βασίστηκε μεταξύ άλλων στο γεγονός πως η πώληση στον επενδυτή καταπατά τα ιδανικά και τις αξίες του Σωματείου ενώ μερικές αποφάσεις κρίθηκαν αντικαταστατικές.

Η Ομόνοια ιδρύθηκε το ιστορικό από πολλές απόψεις έτος 1948. Όταν ο τοπικός αντίπαλος ΑΠΟΕΛ πήρε το μέρος των δεξιών στον εμφύλιο πόλεμο και εξέδωσε ανακοίνωση κατά των κομμουνιστών, αριστερά μέλη και παίκτες έφυγαν από τον ΑΠΟΕΛ και ίδρυσαν την Ομόνοια. Την ίδια εποχή στην Κύπρο έγιναν οι πιο μεγάλες απεργίες που δεν αφορούσαν τον Αθλητισμό αλλά είχαν κοινωνικό υπόβαθρο. Από εκείνη την εποχή, η Ομόνοια θεωρήθηκε ομάδα του λαού και έγινε ο πιο πετυχημένος σύλλογος στη χώρα και με διαφορά ο πιο δημοφιλής. Αγκαλιάστηκε από την μάζα του αδικημένου λαού και αποτελούσε σύμβολο αντίστασης και επαναστατικότητας. Για αυτό το λόγο πολεμήθηκε από τα πρώτα της βήματα μέχρι και σήμερα, σε κάποιες περιπτώσεις ακραία.

Αποτέλεσμα εικόνας για λαικο σωματειο ομονοια 1948

Η Θύρα 9 έχει την άποψη ότι η ομάδα δεν είναι πλέον, ομάδα του λαού, αφού πέρασε για πρώτη φορά σε ιδιώτη αντί στα μέλη του. Οι οργανωμένοι οπαδοί της Ομόνοιας, παραλληλίζουν την πώληση στον κ. Παπασταύρου, με την κατάσταση πριν 70 χρόνια. Οι απειλές και οι εκβιασμοί της τότε εποχής οδήγησαν τους ιδρυτές της Ομόνοιας στην ίδρυση νέου Σωματείου, μένοντας πιστοί στα ιδανικά τους.

Σε ψηφοφορία που διεξήχθη σε ανοικτή συγκέντρωση στο οίκημα της Θύρα 9, οι οπαδοί στην συντριπτική τους πλειοψηφία 75% υπέρ 22% κατά και 3% άκυρα ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ δημιουργία νέου σωματείου. Το ποσοστό αυτό μικρή σημασία έχει καθώς πολύ περισσότερος είναι ο αγνός φίλαθλος κόσμος της Ομόνοιας που διαφωνούσε με τις ετσιθελικές αποφάσεις των συμβουλίων των τελευταίων καταστροφικών ετών, αλλά δεν είχε δικαίωμα άποψης. .

Το νέο Σωματείο λοιπόν με όνομα «Αθλητικό Λαϊκό Σωματείο ΟΜΟΝΟΙΑ 1948» θα ξεκινήσει από το χαμηλότερο πρωτάθλημα της Κύπρου. Έμβλημα θα έχει το ιστορικό τριφύλλι, με κάποιες παραλλαγές από το έμβλημα της Ομόνοιας (Α.Σ.Ο.Λ: Αθλητικός Σύλλογος Ομόνοια Λευκωσίας).

Πριν μια εβδομάδα, η νεοσύστατη ομάδα πραγματοποίησε την πρώτη συγκέντρωση ενόψει της νέας χρονιάς και όπως αναμένονταν επικράτησε πανικός!

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: σύννεφο, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, παπούτσια

Gepostet von People's Athletic Club "Omonia 1948" am Samstag, 8. September 2018

 

Να σημειώσουμε πως η πρόθεση της νέας ομάδας, είναι να παραδώσει στην νέα γενιά την ομάδα που παράλαβε από τους ιδρυτές η δική μας γενιά. Αυτά μας μετάφεραν φίλοι της Ομόνοιας από την Κύπρο.

ΟΜΟΝΟΙΑ 1948, Γιατί 1948;

ΙΟΥΝΙΟΣ 1948: Η Ελλάδα ζει το δράμα του Εμφυλίου. Στην Κύπρο οι περισσότεροι «αθλητικοί παράγοντες» ασχολούνται με την… πολιτική και βάζουν στόχο την υποταγή των προοδευτικών αθλητών, με την καταπάτηση της αξιοπρέπειας τους, η ακόμη και την εκδίωξη τους από τα διάφορα σωματεία. Ζήτησαν από τους αθλούμενους να υπογράψουν δηλώσεις αποκήρυξης των αρχών τους, εγκατάλειψης της δημοκρατικής ιδεολογίας τους και την πλήρη υποταγή τους.

Είναι η εποχή που μερικοί ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στο ΑΠΟΕΛ δεν ανέχθηκαν τον εξευτελισμό και προχώρησαν, με μερικούς άλλους δημοκρατικούς ανθρώπους στην ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Είχε προηγηθεί, στις 7 Μάρτη, η ίδρυση της Νέας Σαλαμίνας στην Αμμόχωστο, στις 10 Απρίλη η Αλκή στη Λάρνακα και τον Μάη ο Ορφέας Λευκωσίας.

Η προσπάθεια κατευνασμού των συνειδήσεων απέτυχε παταγωδώς. Οι περισσότεροι από τους προοδευτικούς αθλητές και ποδοσφαιριστές δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό. Με περηφάνια, θάρρος και γενναιότητα δεν υπόγραψαν τις «δηλώσεις», με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν και να αποχωρήσουν από τα σωματεία.

Τα πιο πάνω σωματεία, μαζί με τον ΑΜΟΛ Λεμεσού και τον Νέο Αστέρα Μόρφου ιδρύουν την ΚΕΠΟ και διοργανώνουν για μία πενταετία ανεξάρτητο πρωτάθλημα. Η ΟΜΟΝΟΙΑ κυριαρχεί στην πενταετία αυτή, με 4 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα. Στους αγώνες, οι φίλοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ προσέρχονται κατά χιλιάδες. Παρόλο που μπορούσαν να δουν τον αγώνα δωρεάν, έδιναν τον οβολό τους σε κάθε αγώνα για να στηρίξουν την ΟΜΟΝΟΙΑ.

Eν κατακλείδι, τι μας διδάσκει το παράδειγμα της ομόνοιας;

Ότι η κάθε ομάδα κρύβει πίσω της μια ιδέα, κάποια ιδανικά, που εισχωρούν στο DNA της και την κάνουν να διαφέρει από τις υπόλοιπες. Αυτές οι ιδέες δεν χωρούν επιχειρηματικά συμφέροντα, παρά μόνο ΑΓΝΗ ΟΠΑΔΙΚΗ ΑΓΑΠΗ.


Comments are closed.