Ο αγώνας του θανάτου

0

Βρισκόμαστε πίσω στο 1942 στο υπό ναζιστική κατοχή Κίεβο. Η πείνα, η εξαθλίωση,οι εκτελέσεις και οι φυλακίσεις είναι πλέον καθημερινότητα στην ουκρανική πόλη.

Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Στογιάννος

Ανάμεσα στους φυλακισμένους υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές της τοπικής Ντιναμό Κιέβου, ομάδα που ιδρύθηκε το 1927 από δύο νεαρούς αστυνομικούς προκειμένου να υπάρχει και στην πόλη παράρτημα του σωματείου Ντινάμο κλάμπ που είχε ιδρύσει η Σοβιετική Αστυνομία.

Οι κατάκτητες προκειμένου να δείξουν στον κόσμο ότι η ζωή… συνεχίζεται και στην προσπάθεια τους να εκτονώσουν την οργή του κόσμου , αποφασίζουν να οργανώσουν πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, όπου θα συμμετέχουν τοπικές ομαδες και ομάδες ναζί στρατιωτών καθώς και δοσίλογων Ουκρανών.

Η τύχη έπαιξε ένα καθοριστικό παιχνίδι. Ο επικεφαλής ενός αρτοποιείου που είχαν ανοίξει οι ναζί για τις ανάγκες του στρατού και δούλευαν Ουκρανοί εργάτες ,Γιόζεφ Κόρντιτς είχε μια απρόοπτη και καθοριστική συνάντηση. Ξαφνικά συνάντησε ένα πρωί σε άθλια κατάσταση , το μεγαλύτερο όνομα της προπολεμικής ποδοσφαιρικής Ντιναμό Κιέβου (αλλά και του τότε σοβιετικού ποδοσφαίρου) τον Κόλια Τρούσεβιτς.

Τον πήρε στο αρτοποιείο όπου ανάμεσα στους εργάτες υπήρχαν αρκετοί αθλητές της ομάδας του Κιέβου, ο Τρούσεβιτς άρχισε να ψάχνει για πρώην συμπαίκτες που ίσως να είχαν επιζήσει της γερμανικής επιδρομής όπως και για υπόλοιπους γνωστούς του παίκτες από άλλες ομάδες.

Οι ναζί για προπαγανδιστικούς λόγους ήθελαν τους ποδοσφαιριστές της Ντιναμό να αγωνίζονται στην ομάδα τους και με τη βοήθεια ενός δοσίλογου του Ουκρανού εθνικιστή και πρώην ποδοσφαιριστή του Γκιόργκι Σφετσόφ προσπάθησαν να πείσουν τους ποδοσφαιριστές να παίξουν στην ομάδα τους,οι ποδοσφαιριστές που αποτελούσαν τον κορμό της παλιάς Ντιναμό Κιέβου,. δε θέλουν να ενταχθούν σε κάποια από τις ομάδες που έχουν ναζιστική έγκριση.

Οι πρώην Σοβιετικοί ποδοσφαιριστές με μπροστάρη τον Τρούσεβιτς αρνήθηκαν να αγωνιστούν σε ομάδα με δοσίλογους και ναζιστές, δημιούργησαν τον δικό τους σύλλογο που ονόμασαν FC START.

Τον Ιούνιο του 1942 ορίζεται η έναρξη του πρωταθλήματος, πρώτος αγώνας για την START είναι με τους ουκρανούς εθνικιστές του Σφέτσοφ.Για τον Σφετσόφ το παιχνίδι είναι ένα μεγάλο στοίχημα, προκειμένου να τιμωρήσει την άρνηση των σοβιετικών αθλητών αλλά και να γίνει πιο αρεστός στους ναζί, η ομάδα του απολάμβανε όλες τις ανέσεις απο το καθεστώς( Αδειες από τις δουλειές τους, καλύτερο υλικό εξοπλισμό, οργανωμένη προπόνηση),ενώ οι ποδοσφαιριστές της START πέρα από τις εμφανίσεις που είχαν βρει μόνοι τους δεν είχαν τίποτα παραπάνω αφού προπόνηση έκαναν στα διαλείμματα της δουλειάς (το αρτοποιείο οι ναζί το ήθελαν ανοιχτό 24 ώρες).

Είχαν όμως το πάθος να υπερασπιστούν τα ιδανικά τους και να πραγματοποιήσουν μια πράξη αντίστασης για τον λαό της πόλης! Οι παίκτες για τον λόγο αυτό επέλεξαν το κόκκινο χρώμα για την εμφάνισή τους, απο το χρώμα της σημαίας της Σοβιετικής Ένωσης!

Το τελικό σκορ 7-2 υπέρ της START μαρτυράει το τι έγινε στο γήπεδο. Και ήταν μόνο η αρχή. Ακολούθησαν οι νίκες επί μιας ομάδας Ούγγρων στρατιωτών (συνεργάτες των Ναζί) με 6-2, μιας αντίστοιχης Ρουμάνων στρατιωτών (επίσης συνεργάτες) με 11-0 και μιας επίλεκτης του γερμανικού στρατού με 6-0.

Ο λαός του Κιέβου ενθουσιάζεται με τα κατορθώματα της START και τα βλέπει συμβολικά ως πράξη αντίστασης που ανυψώνει το ηθικό του απέναντι στους κατακτητές.

Oι ναζί δεν άντεξαν την ξεφτίλα και βλέποντας την απήχηση που είχε στον κόσμο η όμαδα διατάζουν 3 μέρες αργότερα ρεβάνς, τον αγώνα του θανάτου

Γι’ αυτό και αποφάσισαν να ορίσουν αντίπαλο της START μια ομάδα επίλεκτων της Λουτβάφε.Την ίδια ώρα ζητούν διπλασιασμό της παραγωγής του αρτοποιείου, με αποτέλεσμα στους παίκτες να μένει κάτι λιγότερο από τρεις ώρες τη μέρα για ύπνο. Αρχίζουν να απειλούν με εκτελέσεις και επιβάλλουν κλίμα τρομοκρατίας στους εργαζόμενους του αρτοποιείου έχοντας σαφή στόχο να τρομάξουν τους ποδοσφαιριστές που εργάζονται εκεί.

Ο διαιτητής της αναμέτρησης είναι στέλεχος των Ες-Ες αλλά οι παίκτες της Σταρτ αγνοούν τις απειλές και ξανακερδίζουν φροντίζοντας μόνο να κρατήσουν τη διαφορά σε αξιοπρεπή για τον αντίπαλο επίπεδα (5-3).

Πριν την έναρξη του αγώνα οι παίκτες μπροστά στο κατάμεστο γηπεδό της Ζενίτ, αρνούνται να χαιρετήσουν ναζιστικά!

Ο Βενιαμίν Κλιμένκο, ποδοσφαιριστής της START, λίγο πριν τη λήξη,  περνάει όλη την άμυνα της αντιπάλου, και τον αντίπαλο τερματοφύλακα κι αντί να σκοράρει κλοτσάει περιφρονητικά τη μπάλα προς το κέντρο.

Με την λήξη της αναμέτρησης, ο κόσμος έφυγε από το γήπεδο κοροϊδεύοντας τους ναζί αξιωματικούς που είχαν καταλάβει την κεντρική κερκίδα.Αυτή την φορά η ξεφτίλα ήταν ασυγχώρετη για τους ναζί!

Διατάσσουν «έκτακτη ανάκριση» και αμέσως μετά το παιχνίδι οι ποδοσφαιριστές οδηγούνται στα γραφεία της γερμανικής διοίκησης. Δυο μέρες μετά, κάποιοι θα τους δουν να φορτώνονται σε στρατιωτικό φορτηγό με ισχυρή συνοδεία. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που κάποιος πολίτης του Κιέβου είδε τους ήρωες παίκτες της START.

Το ημερολόγιο έγραφε 9 Αυγούστου 1942, σήμερα 76 χρόνια μετά βρίσκει το Κίεβο με ναζιστική κυβέρνηση, την εξέδρα της Ντιναμό να κατακλύζετε από ναζιστικές ομάδες και να ονομάζετε ως η πιό ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ εξέδρα της Ευρώπης.

Ευτυχώς υπάρχει ακόμα στο Κίεβο, έξω από το γήπεδο της Ντιναμό, ένα μνημείο για τους ήρωες ποδοσφαιριστές που ύψωσαν το ανάστημά τους ενάντια στο φασισμό και τον ταπείνωσαν με τη στάση τους μέσα στο γήπεδο.

 


Comments are closed.