ΡΕΤΡΟ
Όταν ΠΑΟΚ και ΠΑΟ έπεσαν κατηγορία…
H Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως φέτος διένυσε την πιο οδυνηρή χρονιά της ένδοξης ιστορίας της δεχόμενη μαχαιριές από παντού… Όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε σε δεινή θέση.
H Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως τη σεζόν 2012-13 διένυσε την πιο οδυνηρή χρονιά της ένδοξης ιστορίας της… Όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε σε δεινή θέση. Συγκεκριμένα τη σεζόν 1931-32 απέφυγε τον υποβιβασμό σε αγώνες μπαράζ. Οι μόνες ομάδες που δεν είχαν γνωρίσει μέχρι το 2013 ποτέ τον υποβιβασμό ήταν η ΑΕΚ και ο ΟΣΦΠ, σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ και τον ΠΑΟ που είχαν υποβιβαστεί!
Ας τα δούμε λοιπόν όλα αυτά αναλυτικά. Την εξαετία 1930-1936 έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο θεσμός της Εθνικής Κατηγορίας, που ανασυστάθηκε από τη σεζόν 1959-60. Η διεξαγωγή των πρωταθλημάτων εκείνη την περίοδο γινόταν συνοπτικά ως εξής: Οι μεγαλύτερες ομάδες έπαιζαν απευθείας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, χωρίς να παίζουν πρώτα στα τοπικά των πόλεων. Κάποιες σεζόν το πρωτάθλημα Ελλάδας διεξαγόταν με ενιαία δομή απαρτιζόμενο από 8 ομάδες, και άλλες χρονιές διεξαγόταν σε 2 ομίλους, Νότου και Βορρά, με τους νικητές να μονομαχούν μεταξύ τους για τον τίτλο του πρωταθλητή. Επομένως η πρώτη τη τάξει κατηγορία ήταν το πρωτάθλημα Ελλάδας και η δεύτερη τη τάξει κατηγορία ήταν ουσιαστικά τα τοπικά πρωταθλήματα Αθηνών, Πειραιώς και Μακεδονίας. Μετά το πέρας του πανελλήνιου πρωταθλήματος, η τελευταία στην κατάταξη αθηναϊκή ομάδα έπαιζε αγώνες διαβάθμισης με την πρώτη ομάδα του τοπικού πρωταθλήματος της Αθήνας, η τελευταία “εθνικοκατηγοριακή” ομάδα από τον Πειραιά έπαιζε μπαράζ με την πρωταθλήτρια Πειραιά και τέλος η τελευταία ομάδα από τη Μακεδονία αντιμετώπιζε την πρωταθλήτρια του αντίστοιχου τοπικού πρωταθλήματος.
Το 1931-32 συμμετείχαν στο πρωτάθλημα Ελλάδας 8 ομάδες. Η τελική κατάταξη/βαθμολογία ήταν η ακόλουθη:
1.Άρης………………………………………22
2.ΠΑΟ………………………………………18
3.Απόλλωνας……………………………16
4.Εθνικός………………………………….12
5.ΟΣΦΠ…………………………………….12
6.Ηρακλής…………………………………12
7.ΠΑΟΚ……………………………………..11
8.ΑΕΚ………………………………………….9
Η ΑΕΚ λοιπόν σε εκείνο το πρωτάθλημα τερμάτισε 8η και τελευταία, κάνοντας 4 νίκες, 1 ισοπαλία και 9 ήττες με συντελεστή γκολ 13-35. Πιο αναλυτικά, εντός έδρας (στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας) σημείωσε νίκες με ΠΑΟΚ 2-0, Εθνικό 3-1 και Ηρακλή 2-1 και ήττες με ΠΑΟ 0-1, ΟΣΦΠ 0-4, Απολλώνα 0-2 και Άρη 0-3. Εκτός έδρας, νίκη με Άρη 1-2, ισοπαλία με ΠΑΟΚ 2-2 και ήττες με Ηρακλή 5-0, ΠΑΟ 3-1, Απόλλωνα 2-1, ΟΣΦΠ 4-0 και Εθνικό 6-0.
Η ΑΕΚ ως τελευταία έπαιξε διπλούς αγώνες διαβάθμισης με την ομάδα του Γουδή, που ήταν πρωταθλήτρια Αθηνών. Τα αποτελέσματα ήταν 2-2 και 3-1 υπέρ της ΑΕΚ, που παρέμεινε στην εθνική κατηγορία. Ο ΠΑΟΚ, όντας τελευταίος από τις ομάδες της Μακεδονίας, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον πρωταθλητή ΕΠΣ Μακεδονίας Μ. Αλέξανδρο. Όμως δεν κατέβηκε στους αγώνες και υποβιβάστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα και τη θέση του στο πρωτάθλημα Ελλάδας την επόμενη χρονιά πήρε ο Μέγας Αλέξανδρος. Ο ΟΣΦΠ που τερμάτισε τελευταίος από τις πειραϊκές ομάδες, έπαιξε αγώνες μπαράζ με την Άμυνα Πειραιώς και επικράτησε με 6-1 και 2-0.
Ο υποβιβασμός του ΠΑΟ έλαβε χώρα την επόμενη σεζόν 1932-33. Ο ΠΑΟ τερμάτισε τελευταίος στο νότιο όμιλο του πρωταθλήματος Ελλάδας, πίσω απο τους ΟΣΦΠ, ΑΕΚ, Απόλλωνα και Εθνικό. Όμως αρνήθηκε να παίξει αγώνα μπαράζ με το Γουδή και υποβιβάστηκε στο πρωτάθλημα Αθηνών. Τότε η ΕΠΟ θέλοντας να βοηθήσει τον αγαπημένο της ΠΑΟ να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα Ελλάδας και την επόμενη χρονιά, με τη στήριξη του δήθεν “αιώνιου” αντιπάλου ΟΣΦΠ, άλλαξε σκανδαλωδώς το σύστημα διεξαγωγής ειδικά για τη σεζόν 1933-34! Έτσι ουσιαστικά “υποβίβασε” όλες τις “εθνικοκατηγοριακές” ομάδες. Πρώτα έπαιξαν όλες οι ομάδες στα τοπικά πρωταθλήματα και στη συνέχεια προκρίθηκαν στο πρωτάθλημα Ελλάδας 4 ομάδες από την Αθήνα (ΠΑΟ, Απόλλωνας, ΑΕΚ, Γουδή), 2 από τον Πειραιά (ΟΣΦΠ, Εθνικός) και 4 απο Μακεδονία (Άρης, Ηρακλής, ΠΑΟΚ, Μ. Αλέξανδρος).
Χάρης Αναστασιάδης