Ο κύβος του Μελισσανίδη και ο Νικόλας ο “κασεράτος”…

0

Ο κύβος ερρίφθη αδέρφια. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο επονομαζόμενος και “τίγρης ” αποφάσισε να εμπιστευτεί τη διακυβέρνηση του “σκάφους”
(παροιμειώδης η παιδιόθεν αδυναμία του στα σκάφη ) στο Νικόλα

Είδε και απόειδε ο ηγέτης της κιτρινόμαυρης στρατιάς με τους τυχάρπαστους , φιλόσοφους και μη, του ποδοσφαίρου, που παρέλασαν απο τον πάγκο της ομάδας και, θέλοντας και μη, παρέδωσε τα κλειδιά στον έμπιστο “στρατιώτη” Κωστένογλου. Χρειάστηκε, βεβαίως, να περάσει από … σαράντα κύματα (θαλάσσια και ερτζιανά) για να αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα. Α, όλα κι όλα φίλοι μου, και δεν δεχομαι αντιρρήσεις. Ο Δημήτρης δεν λαμβάνει αποφάσεις στο πόδι και εν βρασμώ ψυχής. Σταθμίζει τα γεγονότα , τα υπολογίζει με βάση την τρεχουσα τιμή του ευρώ σε σχέση με το δολάριο και αν συμφέρει οικονομικά τότε και μόνο τότε αποφασίζει. Και καλά κάνει γι αυτό κι έκτισε μια οικονομική αυτοκρατορία απο το … πουθενά των φτωχογειτονιών της Νίκαιας.

Περιμένει να ωριμάσει το …” σύκο”, ακούει πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του και μετά αποφασίζει. Βεβαίως τα πράγματα θα ήταν απλά, και θα είχε ανακαλύψει τη συνταγή της επιτυχίας αν καποιοι συμβουλάτορες λειτουργούσαν ψυχρά επαγγελματικα και δεν ακολουθούσαν την τακτική του … άγγελου – εξάγγελου που, σύμφωνα με το Νιόνιο, ” ήρθε από μακριά, και είχε μόνο γλώσσα για να γλείφει”. Αλλά αυτό είναι ενα ξεχωριστό κεφάλαιο και δεν τυχγχάνει, για την ώρα τουλάχιστον, περαιτέρω αναλύσεως. Εξάλλου ο “τίγρης” αναλαμβάνει την ευθύνη και θα πληρώσει το τίμημα των επιλογών του.


Με τη διαφορά ότι η επιλογή Κωστένογλου δεν εμπεριέχει κανένα ρίσκο για το Δημήτρη Μελισσανίδη. Ο κουτς Νίκος, ο “κασεράτος” είναι το γνήσιο τέκνο της “οργής και απογοήτευσης” των απανταχού Αεκτζήδων που είδαν μέσα στον Αύγουστο την ομάδα τους να κατρακυλά στην άβυσο της ευρωπαϊκής ανυπαρξίας και ταυτόχρονα να ταλαντεύεται στην άκρη του γκρεμού του ελληνικού πρωταθλήματος.
Η λύση Κωστένογλου επιβλήθηκε από τα αποτελέσματα (2-0 στην Τραπεζούντα, 3-2 στη Τρίπολη με θαυμάσιες εμφανίσεις), τον κόσμο της ΑΕΚ (φάνηκε στο χειροκρότημα και την αποθέωση που γνώρισε λιγο πριν την έναρξη του αγώνα με τη Λαμία στο Ολυμπιακό στάδιο) και τον Τύπο (ακόμα και οι “ξενομανείς” εκπρόσωποι των ΜΜΕ υποδέχθηκαν με διθυραμβικά σχόλια τη απόφαση του “τίγρη”).

Η επιλογή Κωστένογλου υιοθετήθηκε απο τους πάντες. Δεν υπάρχει έστω κι ένας που να εξέφρασε έστω και την παραμικρή αντίρηση. Ο “τίγρης” μπορεί να “κοιμάται”, τώρα πια, ήσυχος και να ονειρεύεται εκ του ασφαλούς. Σε περίπτωση που ο Νικόλας πετύχει στο έργο του θα είναι έργο Μελισσανίδη. Θα στηθεί το γνωστό επικοινωνιακό παιχνίδι από τους καθ’ ύλην και καθ’ υπαγόρευση αρμόδιους, θα παραλάβουν τη σκυτάλη οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι λειτουργοί του Τύπου και από κει πάν κι άλλοι για… Φαληράκι και Μοσχάτο.
Στην, απευκταία για μας, περίπτωση που δεν υλοποιήσει τους στόχους της η ομάδα, το βάρος της αποτυχίας θα κληθούν να σηκώσουν ο Κωστένογλου και οι συνεργάτες του. Θα στηθούν στο γνωστό τοίχο και θα εκτελεστούν με συνοπτικές διαδικασίες. Οι καλοθελητές για την ώρα έχουν λουφάξει αλλά, είναι σίγουρο, ότι παραμένουν σε ετοιμότητα, αποφασισμένοι και ορκισμένοι, να στηρίξουν τον ηγέτη ρίχνοντας το ανάθεμα στον άσχετο, τον ανίκανο, τον άμπαλο Νικόλα.

Ως “profesor” απο την πρώτη στιγμή και μάλιστα ανεπιφύλαχτα, στήριξα την επιλογή Κωστένογλου. Και δεν ήταν, μόνο, οι εμφανίσεις και τα αποτελέσματα στους εκτός έδρας αγώνες με Τραμπζονσπόρ και Αστέρα. Ηταν η κούραση από την παρέλαση ” φιλοσόφων προπονηταράδων” από την τεχνική ηγεσία της ομάδας, που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, διέθεταν όλα τα στοιχεία για να μεταμορφώσουν την ομάδα σε … υπερομάδα.  Η ατυχέστατη επιλογή Καρντόσο ξεχύλισε το ποτήρι. Και ήρθε ο Κωστένογλου ως “μάννα εξ ουρανού”. Για να ακολουθήσουν τα “ωσσανά” που μπορεί να αποτελέσουν προάγγελο … αμάν και βασάνων αν ο νέος κόουτς δεν ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα.
Κυρίως, αν δεν ξεκαθαρίσει τον βασικο στόχο της ομάδας. Γιατί με βάση την υλοποίηση αυτού του στόχου θα κριθεί τόσο αυτός όσο και οι συνεργάτες του. Κι αν βασικός στόχος είναι αποκλειστικά και μόνο ο τίτλος, τότε απο τώρα ας ψάξουμε το διάδοχο του φίλου μας του Νικόλα. Εκτός κι αν βασικός στόχος ειναι να παίξει θεαματικό, ελκυστικό ποδόσφαιρο η ομάδα , να παλέψει για τη καλύτερη δυνατή θέση και με βάση την συγκομιδή βαθμών να κριθεί και τη λαϊκή ρήση ότι ο εχθρός του καλύτερου είναι ο… κάλλιστος ή ο “νταβατζής”.  Σε αυτή τη περίπτωση, έχω την αίσθηση, ότι η προσπαθεια του Κωστενογλου θα στεφθεί με επιτυχία. Τεράστιο το θέμα στο οποίο αναφέρομαι, το αφήνω για την ώρα, με την υπόσχεση – δέσμευση ότι θα αναφερθώ λίαν προσεχώς.

Η προχθεσινή εμφάνιση με την Λαμία άφησε ανικανοποίητο τον κόσμο της ΑΕΚ. Η ομάδα κινήθηκε σε ρηχά νερά, θυμίζοντας σε μεγάλα διαστήματα, ημέρες Καρντόσο, χωρίς πάθος, σαφείς αγωνιστικούς προσανατολισμούς κι αν δεν υπήρχε ο Λιβάγια να κάνει τη διαφορά και δεν έβαζε το… ποδαράκι του ο Πλιάτσικας τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Προσωπικά δεν με προβλημάτισε η αγωνιστική εικόνα της ομάδας. Ήταν αναμενόμενη καθώς θεωρώ οτι βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και θα υπάρξουν αρκετές μεταπτώσεις (ελπίζω ανώδυνες και… ειρηνικές ).
Με προβλημάτισαν, όμως, τα πρόσωπα. Επιλέχτηκαν στο αρχικό σχήμα ποδοσφαιριστές ανέτοιμοι και … “ανένταχτοι”, “ξένα” σώματα απο το πρώτο εως το τελευταίο λεπτό της αγωνιστικής τους παρουσίας. Θεωρώ ότι είναι μεγάλο το ρίσκο κι αν συνεχιστεί δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να το πληρώσει η ομάδα.

Ο Νίκος Κωστένογλου Θα πρέπει να αντιληφθει ότι δεν υπάρχει χρόνος για πειραματισμούς. Δεν είμαστε σε περίοδο προετοιμασίας. Η απώλεια έστω και ενός βαθμού μπορεί να αποδειχτεί μοιραία για την υλοποίηση των στόχων. Οι ποδοσφαιριστές που ανήκουν στην ομάδα, ανεξέρτητα από το βάρος του ονόματος που κουβαλούν, θα πρεπει καθημερινά, στις προπονήσεις να αποδεικνύουν ότι είναι ικανοί να σηκώσουν το βάρος των απαιτήσεων της ομάδας και το ουσιαστικότερο ότι είναι καλύτεροι απο τους ανταγωνιστές τους για τη θέση που καλούνται να καλύψουν.
Δεν θα σταθώ σε ονόματα, εξάλλου όποιος είδε τον αγώνα, κατάλαβε σε ποιους αναφέρομαι. Θα σταθώ όμως στο γεγονός ότι ο κόουτς θα πρέπει, εδώ και τώρα, να αποφασίσει για το βασικό σχήμα της ομάδας με το οποίο θα πορευτεί. Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνονται με φειδώ και αν λόγοι ανωτέρας βίας τις επιβάλλουν. Ας αναλογιστεί την εποχή του και ας θυμηθεί ότι 9, για να μην πω 10, από τους 11 συμπαίχτες του ήταν βασικοί και αναντικατάστατοι. Κυρίως, όμως, να μην αντιμετωπίζει με “υπεροψία” κάποιες από τις μικρομεσαίες ομάδες. Με προβλημάτισε η τοποθέτηση του κόουτς “θα διαμορφώνω το σχήμα ανάλογα με την αντίπαλο.” Δεν θα πρέπει να ξεχνά ο Νικόλας ο “κασεράτος” οτι υπάρχουν βραδιές που ακόμα και “τελειωμένες” αγωνιστικά ομάδες μετατρέπονται σε… ομαδάρες. Τα παραδείγματα άπειρα…

El Profesor

La casa de AEK


Comments are closed.