ΒΙΝΤΕΟ
Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ που μάγεψε τον Πελέ!
Θεόδωρος Μανιατέας… με όνομα βαρύ σαν ιστορία

Θεόδωρος Μανιατέας… O τερματοφύλακας της ΑΕΚ της δεκαετίας του 1960 που έμεινε χαραγμένος στη μνήμη του Πελέ για δεκαετίες!
Είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε το γιο του Γιώργο (ένα από τα 3 παιδιά του) και παράλληλα να μιλήσουμε διαδικτυακά με τη γυναίκα του Αιμιλία από τον Καναδά όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Οι αναμνήσεις και οι ανέκδοτες ιστορίες πολλές…
Ο Μανιατέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σε μικρή ηλικία μετακόμισε στη Ζυρίχη της Ελβετίας και φιλοξενήθηκε σε συγγενείς του για να ζήσει σε καλύτερες συνθήκες. Δύσκολα χρόνια τότε στην Ελλάδα… Παράλληλα με το σχολείο ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο που του άρεσε πολύ. Ήταν ιδιαίτερα ταλαντούχος και τράβηξε τα βλέμματα ακαδημίας ιταλικής ομάδας! Μεγάλη ευκαιρία… Όμως η νοσταλγία για την οικογένεια και την πατρίδα υπερίσχυσαν και επέστρεψε πίσω.
Στην εφηβική του ηλικία εντάχθηκε στον Πανθησειακό και αγωνιζόταν αρχικά στην επίθεση. Όμως τελικά φόρεσε τα γάντια του τερματοφύλακα καθώς βοηθούσαν και τα σωματικά του προσόντα. Γρήγορα τράβηξε τα βλέμματα των μεγάλων συλλόγων της χώρας. Συμμετείχε σε προπονήσεις του ΟΣΦΠ αλλά τελικά η ΑΕΚ κατάφερε να τον εντάξει στο δυναμικό της το 1963. Έπαιξε με τη δεύτερη ομάδα και φιλικούς αγώνες με την πρώτη μέχρι να κάνει την παρθενική του επίσημη συμμετοχή το 1966. Έμεινε στην ΑΕΚ μέχρι το 1969 και συμμετείχε σε 22 επίσημους αγώνες (18 για το πρωτάθλημα και 4 για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA), ξέχωρα από τη συμμετοχή του σε αγώνες του Βαλκανικού κυπέλλου. Υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός εκείνα τα χρόνια στη θέση του γκολκίπερ με την παρουσία του μεγάλου Σεραφείδη, του Πετράκη και στη συνέχεια του Κωνσταντινίδη.
Στην ιστορία έχουν μείνει τα φιλικά που έδωσε η ΑΕΚ στη Νέα Υόρκη το 1966 με τη Σάντος του Πελέ, την Μπενφίκα του Εουσέμπιο και την ομογενειακή Γκρικ Αμέρικαν. Ο Μανιατέας έπαιξε στα ματς με Σάντος και Μπενφίκα και είχε εκπληκτική απόδοση στον αγώνα με τους Βραζιλιάνους, οι οποίοι έκαναν πρόταση στην ΑΕΚ για να τον αποκτήσουν! Η διοίκηση της Ένωσης δεν δέχθηκε να τον παραχωρήσει… Πολλά χρόνια μετά, στα πλαίσια του Μουντιάλ του 1994 στην Αμερική, ο Πελέ όταν συνάντησε τον Αλκέτα Παναγούλια τον ρωτούσε να μάθει νέα για τον Μανιατέα!
Στο πρωτάθλημα που κατέκτησε ο Δικέφαλος το 1968 ο Μανιατέας διαδραμάτισε ενεργότατο ρόλο υπερασπίζοντας την εστία της ομάδας σε 11 αγώνες. Επιπρόσθετα είχε συμμετοχή στην πορεία της ΑΕΚ μέχρι τους “8” του κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1968-69. Το 1969, επί δικτατορίας, του ζητήθηκε μέσω πολιτικής παρέμβασης να μετεγγραφεί στον ΟΣΦΠ. Ο Μανιατέας αρνήθηκε και αγωνίστηκε μόνο σε φιλικούς αγώνες με τα ερυθρόλευκα. Η ποδοσφαιρική του καριέρα ολοκληρώθηκε σε ηλικία μόλις 25 ετών…
Στη συνέχεια πήρε δίπλωμα προπονητή και κάθισε στον πάγκο αρκετών ομάδων ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονταν ο Άρης Σκάλας, ο Αστέρας Αμαλιάδας, η Αναγέννηση Καρδίτσας και ο Ανταγόρας Κω. Επίσης από την περίοδο που ήταν ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ διατηρούσε στην Αθήνα πρακτορείο ΠΡΟΠΟ μαζί με τον Κωνσταντινουπολίτη συμπαίκτη του στην Ένωση Αλέκο Ιορδάνου.
Ο Μανιατέας και μετά την αποχώρησή του από την ΑΕΚ ποτέ δεν έπαψε να παρακολουθεί την ομάδα και να αγωνιά για την πορεία της. Έφυγε σε ηλικία 69 ετών το 2014 λόγω προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε. Όλοι έχουν να λένε για τον αδαμάντινο χαρακτήρα του και την ταπεινότητά του.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είχαμε την τύχη να δούμε πολλά αντικείμενα του πόθου, κειμήλια της οικογένειας Μανιατέα από την παρουσία στα γήπεδα του αείμνηστου τερματοφύλακα, η συλλογή των οποίων οφείλεται κυρίως στην αγάπη της μητέρας του Θεόδωρου Μανιατέα. Παπούτσια από την εποχή που φορούσε το Δικέφαλο στο στήθος, χειρόγραφα σχεδιαγράμματα του προπονητή Τρύφωνα Τζανετή για το σύστημα που θα ακολουθούσε η ομάδα στους αγώνες με Σάντος και Μπενφίκα, δίσκους με τραγούδια της Ένωσης της δεκαετίας του 1960, λαβαράκια, φωτογραφίες, εφημερίδες της εποχής…
Το επίθετο Μανιατέας είναι βαρύ όχι μόνο εξαιτίας του τερματοφύλακα της ΑΕΚ. Η ιστορία που κουβαλά η οικογένεια είναι πολύ μεγάλη… Οι ρίζες της οικογένειας βρίσκονται στη Μικρά Ασία όπου γεννήθηκαν τα αδέρφια Θεόδωρος, Γιώργος (ο πατέρας του ποδοσφαιριστή της Ένωσης) και Γιάγκος (σκοτώθηκε από τους Τούρκους…). Ο Θεόδωρος και ο Γιώργος μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή βρέθηκαν στην Κόρινθο και ασκούσαν το επάγγελμα του τσαγκάρη. Ο Θεόδωρος Μανιατέας ήταν ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, ένας από τους 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές στην Καισαριανή την 1η Μάη του 1944… Μάλιστα επειδή είχε μόνο κόρες, δόθηκε το όνομά του στον ανιψιό του και μετέπειτα τερματοφύλακα της ΑΕΚ, για να παραμείνει το ονοματεπώνυμο Θεόδωρος Μανιατέας. Ο Γιώργος Μανιατέας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου βρέθηκε στη Βουλγαρία και πυροβολήθηκε στο πόδι. Υπήρξε πληροφορία στην Ελλάδα ότι ήταν νεκρός, αλλά τελικά επέστρεψε πίσω.
Νίκος Αγγελίδης
Χάρης Αναστασιάδης
Νικόλας Κολυτάς