ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΒΙΝΤΕΟ

Ο θρυλικός ιπτάμενος στιπλίστας της ΑΕΚ (vid)

Είχαμε τη μεγάλη τιμή να επισκεφτούμε το θρύλο της ΑΕΚ και του κλασικού αθλητισμού, Γιώργο Παπαβασιλείου

Published

on

Είχαμε τη μεγάλη τιμή να επισκεφτούμε το θρύλο της ΑΕΚ και του κλασικού αθλητισμού, Γιώργο Παπαβασιλείου, στο σπίτι του στο Χαϊδάρι. Χειμαρρώδης, μας μετέφερε σε άλλες εποχές, τότε που μεσουρανούσε στους αγωνιστικούς στίβους.

Γεννήθηκε το 1930 στο νομό Θεσσαλονίκης και μεγάλωσε σε δύσκολες εποχές, στις ταραγμένες δεκαετίες του 1930 και του 1940. Πρώτη φορά εντάχθηκε σε αθλητικό σύλλογο σε ηλικία 20 ετών, παρότι η έφεση του στον αθλητισμό είχε φανεί από μικρότερη ηλικία. Το 1950 ενεγράφη  στον τοπικό Άρη και έκανε τα πρώτα του βήματα στα άλματα, αλλά γρήγορα το ενδιαφέρον του στράφηκε προς τους δρόμους ημιαντοχής (800 μ. και 1500 μ.).

Το 1951 έτρεξε για πρώτη φορά σε αγώνα δρόμου 3000 μέτρων με φυσικά εμπόδια (στιπλ), αγώνισμα στο οποίο έμελλε να γράψει χρυσές σελίδες δόξας. Το 1952 κατατάχθηκε στη Χωροφυλακή για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, συμμετέχοντας σε στρατιωτικούς αγώνες με σημαντικές επιδόσεις.

Τελικά το 1953 μετεγγράφηκε στην ΑΕΚ και μέχρι το 1965 φόρεσε τη φανέλα της. Τίμησε όσο ελάχιστοι τα χρώματά της, αλλά και τα εθνικά χρώματα στους διεθνείς αγώνες. Άφησε εποχή με το εκπληκτικό πέρασμα του στο εμπόδιο της λίμνης, που τερμάτιζε με τα παπούτσια του στεγνά. Η αφοσιώση του στον αθλητισμό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος Έλληνας αθλητής των δρόμων αντοχής που καθιέρωσε τη διπλή καθημερινή προπόνηση.

Ο Ούγγρος προπονητής του Όττο Σίμιτσεκ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αθλητική του εξέλιξη. Ο Παπαβασιλείου με σκληρή δουλειά κατάφερε να γεμίζει το Καλλιμάρμαρο με χιλιάδες κόσμο που ήθελαν να τον θαυμάσουν.

Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 (Μελβούρνη) και του 1960 (Ρώμη) στα 3000 στιπλ. Μάλιστα στην Ολυμπιάδα της Ρώμης κατετάγη 10ος και λόγω συγκυριών δεν έκανε καλύτερο πλασάρισμα. Επίσης είχε 2 συμμετοχές (3000 στιπλ) σε Πανευρωπαϊκούς αγώνες, το 1958 (8ος) και το 1962. Επιπρόσθετα κατέγραψε 14 νίκες σε Βαλκανικούς αγώνες (7 πρώτες, 2 δεύτερες, 5 τρίτες στα 3000 στιπλ & 5 χλμ.). Τέλος είχε 2 πρώτες Μεσογειακές νίκες στα 3000 στιπλ.

Τα κατορθώματα του Παπαβασιλείου δεν σταματούν εδώ. Πέτυχε 16 φορές πανελλήνια ρεκόρ (3000 στιπλ, 1500 μ., 5 χλμ.) και αναδείχθηκε πρώτος πανελληνιονίκης 12 φορές (3000 στιπλ & 5 χλμ.) και 6 φορές στον ανώμαλο δρόμο.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 μέχρι πρόσφατα ασχολήθηκε με την προπονητική και ανέδειξε σημαντικούς αθλητές. Τα περισσότερα χρόνια ήταν στην ΑΕΚ, με την οποία έχει ταυτιστεί, αλλά δούλεψε και ως ομοσπονδιακός προπονητής δρόμων, καθώς και στον Εθνικό για ένα διάστημα. Παράλληλα εξελέγη πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Κριτών και μέλος τους ΔΣ του ΣΕΓΑΣ. Εργάστηκε στη ΔΕΗ και είναι συνταξιούχος.

 

Νίκος Αγγελίδης
Χάρης Αναστασιάδης

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement