ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΒΙΝΤΕΟ

Ο Ζαμπέλας με τα μακριά χέρια… (vid)

Συνέντευξη με το σέντερ της πρώτης μεταπολεμικής ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ

Published

on

Συνέντευξη με το σέντερ της πρώτης μεταπολεμικής ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ!

Συναντήσαμε έναν από τους πιονέρους της μπασκετικής ΑΕΚ, το Μανώλη Ζαμπέλα. Στο σπίτι του στον Άλιμο, μας ταξίδεψε σε ένα μπάσκετ εντελώς διαφορετικό από το σημερινό, των δεκαετιών 1940 και 1950.

Γεννήθηκε στις 6/11/1930 στο Πορτ-Σάιντ της Αιγύπτου από γονείς καταγόμενους από το Καστελλόριζο. Η οικογένεια του, είχε έξι αδέλφια, μετακόμισαν στην Αθήνα και από την ηλικία των 9 ετών μεγάλωσε στην πλατεία Αμερικής. Η ενασχόληση του με το μπάσκετ ξεκίνησε το 1944, σε ηλικία 14 ετών. Μαζί με άλλα παιδιά της γειτονιάς δημιουργούν μια ομάδα, την “Αστραπή” και αντιμετωπίζουν άλλες ομάδες της περιοχής. Παράλληλα αγωνίζεται στο σχολικό πρωτάθλημα με το 8ο Γυμνάσιο Aθηνών κατακτώντας πρωταθλήματα στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1940, με την ομάδα του να βραβεύεται από τον Υπουργό Παιδείας κ. Τσάτσο.

Σε επίσημο επίπεδο αγωνίστηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 1945-46 στον Τρίτωνα.  Το 1947 μετεγγράφηκε στον ΠΑΟ, όμως δεν έμελλε να αγωνιστεί για μεγάλο διάστημα με την πράσινη φανέλα. Το μέλλον του ήταν κιτρινόμαυρο, καθώς την ίδια χρονιά με πρωτοβουλία του Κωνσταντινουπολίτη Χρήστου Λιάσκου, επανιδρύθηκε μετά από αρκετά χρόνια αδράνειας η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ. Ο Ζαμπέλας εντάχθηκε στην Ένωση και αποτέλεσε τον πρώτο σέντερ της μεταπολεμικής ΑΕΚ. Το δώρο για τη μεταγραφή του ήταν ένα ζευγάρι παπούτσια…

Η ΑΕΚ ξεκίνησε την πορεία της από τη χαμηλότερη βαθμίδα, την τρίτη κατηγορία του Κέντρου. Βήμα-βήμα ανέβηκε τα σκαλιά για να φτάσει σε μερικά χρόνια να γίνει η Βασίλισσα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Στα πρώτα χρόνια, μέχρι την έλευση του σπουδαίου Κώστα Καραμανλή, τη μπασκέτα της σκέπαζε ο Ζαμπέλας με τα μακριά χέρια…

Άλλες εποχές τότε… Ο ύψους 1μ.82 σέντερ Μανώλης Ζαμπέλας και οι συμπαίκτες του αγωνίζονταν σε χωμάτινο γήπεδο μπάσκετ με ξύλινες μπασκέτες, δίπλα στο τερέν του ποδοσφαιρικού γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο Ζαμπέλας φόρεσε την κιτρινόμαυρη φανέλα συνολικά 4 χρόνια, έως το 1951, με την Ένωση να έχει ανέβει ήδη στη δεύτερη κατηγορία του Κέντρου.

Μανώλης Ζαμπέλας

Η αθλητική δράση του Ζαμπέλα ήταν πολυσχιδής. Παράλληλα με το μπάσκετ, το 1948 κατακτά την πρώτη θέση με τον αδερφό του στους Διασυλλογικούς Αγώνες Κωπηλασίας Πειραιώς, εκπροσωπώντας το Ναυτικό Όμιλο Παλαιού Φαλήρου.

Την αποχώρησή του από την ΑΕΚ ακολούθησε η μακροχρόνια θητεία του στο Ναυτικό (1951-54), όπου ανέλαβε και την οργάνωση της ομάδας μπάσκετ του Ναυτικού. Μετά το πέρας της θητείας του έφυγε για την Αμερική, όπου σπούδασε αρχιτεκτονική με ειδίκευση στη διαμόρφωση εσωτερικών χώρων κτιρίων. Αργότερα εξειδικεύτηκε στη διαμόρφωση χώρων επιβατών και πληρωμάτων σε πλοία.

Η επαγγελματική του καριέρα ήταν πολύχρονη και σημαντική, σε Αμερική και Ελλάδα. Μάλιστα εκτός των άλλων, ασχολήθηκε και με την κινηματογραφική σκηνογραφία. Πέρα από την καθαρά επαγγελματική του απασχόληση, έχει πάθος με τη ζωγραφική, παρουσιάζοντας ατομικές εκθέσεις. Είναι παντρεμένος με τη Θεανώ και έχει ένα γιο, το Γιώργο.

ΑΕΚ 1947. Όρθιοι από αριστερά: Ιωάννης Πλαγιώτης, Θεόδωρος Φουφούνης, Περικλής Ρηγόπουλος, Τάκης Μανάρας, Μανώλης Ζαμπέλας. Καθιστοί από αριστερά: Τάκης Συμεωνίδης, Στέφανος Στρατηγός, Μάριος (αγνοείται το επώνυμο).

ΑΕΚ 1948. Όρθιοι από αριστερά: Γιάννης Βεζυργιάννης, Τάκης Μανάρας, Γιώργος Μπαρδής, Γιάννης Αγγέλου (προπονητής), Τριανταφυλλίδης, Μανώλης Ζαμπέλας. Καθιστοί από αριστερά: 3ος ο Ρούσσος, 4ος ο έφορος Χρήστος Λιάσκος, 6ος ο Παναγιώτης Ευαγγελάτος.

ΑΕΚ 1951. Όρθιοι από αριστερά: 1ος Γιάννης Βεζυργιάννης, 3ος Τάκης Μανάρας, 5ος Μανώλης Ζαμπέλας. Καθιστοί από αριστερά: 1ος Παναγιώτης Ευαγγελάτος, 6ος Γιώργος Μπαρδής.

Η “Αστραπή” – η ανεπίσημη ομάδα που δημιούργησε ο Ζαμπέλας ως έφηβος

Η ομάδα μπάσκετ του 8ου Γυμνασίου Αθηνών

Τιμητικό δίπλωμα για την κατάκτηση του σχολικού πρωταθλήματος μπάσκετ το 1949

Σκίτσο Μανώλη Ζαμπέλα

Τιμητικό δίπλωμα για την πρωτιά σε αγώνες Κωπηλασίας το 1948

 

 

Νίκος Αγγελίδης
Χάρης Αναστασιάδης

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement