Οι 18 καρατίων «χρυσές» θύμησες, για ένα «8ο θαύμα»!

0

Ο ΦΡΙΞΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ ξετυλίγει το κουβάρι, για την βραδιά 5-6-2002, όταν η «Βασίλισσα» στεφόταν ξανά Πρωταθλήτρια, μετά από 32 χρόνια!

• Απίθανα περιστατικά με τον αξέχαστο ΦΙΛΙΠΠΟ ΣΥΡΙΓΟ, τους ΝΤΡΑΓΚΑΝ ΣΑΚΟΤΑ, ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΙΟΥΖΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ!
• ΄Οταν η ιστορία της ΑΕΚ «γράφεται» , δια ζώσης, με ανεξίτηλο μελάνι

@@@ ENNOEITAI, ότι ήμασταν παρόντες , κατά τις 5 Ιουνίου 2002, στην 11χιλιάνθρωπη ολο«κιτρινόμαυρη» … «πρωτεύουσα του Αμαρουσίου»! Στο ΟΑΚΑ. Θυμόμαστε πολλά χαρακτηριστικά «ενσταντανέ», σαν να ήταν απόψε, θαρρείς χωρίς να παρεμβλήθηκε ούτε μία μέρα από όσες έχουν περάσει στα εδώ και 18 χρόνια. Τόσο έντονα ήταν τα συναισθήματα, που μας κυριάρχησαν, πριν, κατά και μετά την λήξη του «5ου, στην αλυσιδωτή σειρά, τελικού», όπου το θαυματουργό «ΑΕΚ- ΟΣΦΠ 3-2 νίκες, από 0-2»! ΄Οπου και η επιστροφή της «Βασίλισσας» με την κατάκτηση του… «18 καρατίων χρυσού» Πρωταθληματικού Τίτλου, ξαπόστειλε στον «΄Αδη» τα…32 χρόνια (!) της «ξηρασίας», των «απογοητεύσεων», των «δακρύων λύπης και πένθους»!

@@@ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ «σαν να ήταν απόψε», τις στιγμές, που μπήκαμε στην μεγάλη αίθουσα αναμονής του γηπέδου. Φιγούρες πασίγνωστες, φιλικές, «αδελφικές» , ακόμη και συναδελφικές. ΑΞΕΧΑΣΤΗ η εικόνα, που χαράχθηκε πιο εμφαντικά από τις άλλες. ΄Ηταν ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ, όρθιος περιφερόταν ανάμεσα σε άλλους παρόντες και λόγω της καθολικής καταξίωσης του, ως «μπασκετικός Νο 1», τα «πηγαδάκια» άνοιγαν σε καρδιά τριαντάφυλλου, όλοι «διψούσαν» για να μάθαιναν την δική του πρόβλεψη, για το αποτέλεσμα, μετά το «2-2 νίκες στα τέσσερα προηγούμενα ματς» (=τα σκορ, κατά σειρά : 74-82 στο Οακά, 75-74 στο ΣΕΦ, 85-78, στο Οακά, 60-61 στο ΣΕΦ…)!


• ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΜΕ ένα θερμό «καλησπέρα» όχι μόνο γιατί «ήμασταν στην ίδια πλευρά», «ανήκαμε στο ίδιο στρατόπεδο». ΑΛΛΑ και γιατί (= το επικαλούμαστε και περηφανευόμαστε) ο Φίλιππος έγραψε το πρώτο χειρόγραφό του, όταν , ως μόνιμος σχεδόν, επισκέπτης, στο γραφείο μας, στο «Φως»,τον παρακαλέσαμε- παροτρύναμε μια μέρα, για να μας εξυπηρετούσε, επειδή «μας είχε πνίξει» ο χρόνος, να έγραφε εκείνος, αντί για μας, ένα θέμα(συνεντευξιακό), που είχαμε πάρει για τον «ΔΙΚΕΦΑΛΟ»! Δέχτηκε. Κατανόησε αμέσως το νόημα του θέματος και το απέδωσε «καλύτερα κι από ό,τι, αν εμείς το χειρογραφούσαμε»! ΄Ηταν «ο σπόρος», από τον οποίο «φύτρωσε- ξεπετάχτηκε» το «τεράστιο δένδρο» του δημοσιογράφου, ο οποίος συμμετείχε στο τιμ «των πρωταθλητών»,που ξεκινήσαμε (1971-72) το – λόγω μηδαμινών συνθηκών- το θεωρούμενο «8ο Θαύμα» του εβδομαδιαίου αθλητικού Τύπου, τον «Δ»!


• ΕΥΟΛΟΓΟ ήταν να ζητούσαμε κι εμείς … για «να μας ξεδιψούσε», από το άγχος, την αγωνία, το «σπάσιμο καρδιάς» για το τελικό αποτέλεσμα. Ο Φίλιππος Συρίγος, με το πασίγωστα συνθετικό και πολλές φορές δυσκολο-ερμήνευτο χαμόγελο του, μας απάντησε, κατά λέξη: «ΜΗ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ. Ο Ολυμπιακός έχει πάθει ψυχολογικό ταράκουλο, από το «60-61» στην έδρα του και την ισοφάριση του «σκορ». ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να μας νικήσει για δεύτερη φορά, σε διάστημα λίγων ημερών, μέσα στο Μαρούσι. ΟΙ ΄Ελληνες παίκτες της ΑΕΚ είναι το «σημείο υπεροχής», θα γίνουν και το «σημείο αναφοράς» της ιστορικής, μετά από «μηδέν-δύο, σε δύο-δύο» νίκη»!

• « Ξεδιψάσαμε»! Και βγήκαμε, από την αίθουσα, για την θέση μας, στα δημοσιογραφικά έδρανα, «ανακυκλώνοντας» ασταμάτητα, τα λόγια της πρόβλεψης του τόσο πολύ χαρισματικού δημοσιογράφου, που δικαιούμαστε να τόχουμε για καμάρι μας, ότι υπήρξε ένα «από τα παιδιά μας» (= μάλλον, όπως και τόσοι άλλοι)!

ΤΟ «ΣΠΑΣΙΜΟ»- ΚΑΚΙΟΥΖΗ
@@@ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ (= αυτό: δυστυχώς…) από εκείνη την βραδιά ένα γεγονός, από τον «επίλογο». Είχαμε συγκεντρωθεί στην αίθουσα των συνεντεύξεων, με τις δηλώσεις για την αγώνα. Ο ΝΤΡΑΓΚΑΝ ΣΑΚΟΤΑ, ως προπονητής και ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΙΟΥΖΗΣ, από τους παίκτες ανέλαβαν να μιλήσουν για το αποτέλεσμα- μνημειώδες κατόρθωμα, σαν «8ο Θαύμα», της «ΑΝΑΣΤΗΘΕΙΣΑΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ»!

• ΚΡΕΜΑΣΤΗΚΑΜΕ από τα χείλη του τρισευτυχισμένου Σερβοέλληνα κόουτς, που είχε αριστεύσει στη μονομαχία του με τον Λευτέρη Σούμποτιτς (= από τους μεγαλύτερους τζέντλεμεν, που ήλθαν από την πρώην Γιουγκοσλαβία κι έκαναν υψηλού επιπέδου καριέρα στην Ελλάδα, πρώτα ως παίκτης της επίλεκτης ομάδας του ΄Αρη, με Γιαννάκη, Γκάλη, Ρομανίδη, Φιλίππου, κόουτς Γιάννη Ιωαννίδη, επίσης με πέρασμα κι από τον πάγκο της ΑΕΚ). Ρεσιτάλ, από τον Ντράγκαν. Γενικός ενθουσιασμός, στην αίθουσα, που κατά 90% είχε «κιτρινόμαυρους» δημοσιογράφους. Οι ερωτήσεις, παρά το προχωρημένο της ώρας και τον περιορισμένο χρόνο, που είχαν οι εφημερίδες, για το κλείσιμο των σελίδων τους, «δεν είχαν τελειωμό»…


• … «ΚΑΤ΄ΑΝΑΓΚΗ» τελείωσαν (= για την ακρίβεια διακόπηκαν), επειδή όλοι αντιληφθήκαμε, ότι ο διπλανός του ευγενέστατου, προθυμότατου γιια το … «εδώ, μαζί, ως αύριο το πρωί». κόουτς, δηλαδή ο Κακιούζης είχε αρχίσει να δείχνει, πως δυσφορούσε. Το πρόσωπο του, αντί «να αντιφεγγίζει» λάμψη φεγγαριού, είχε «συνεφιάσει», είχε σκυνθρωπιάσει! Αν ήταν δυνατό, σε μια τέτοια πανηγυρική βραδιά, με ένα τέτοιο γεγονός όπου έπρεπε να είχε, για «συντροφιά του» και τους 13 πόντους, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί από 2 τρίποντα.

@@@ ΚΑΙ ΟΜΩΣ …ήταν δυνατό! Μάθαμε το «γιατί;» αμέσως μετά, μόλις «πήρε το μικρόφωνο» από τον Ντράγκαν. Και , αντί για τις εντυπώσεις του, για την κριτική του, για την χαρά του προκειμένου για το «επικό 3-2 νίκες», άρχισε ένα απίστευτο «ΦΙΛΙΠΠΙΚΟ» εναντίον της «΄Ωρας για Σπορ» και «φωτογραφίζοντας» τον Διευθυντή της, που ήταν στην αίθουσα! Τον ΔΙΟΝΥΣΑΡΟ ΑΒΟΥΡΗ, «δεδηλωμένο» ΑΕΚΑΡΑ, όσο « ούτε δέκα – είκοσι μαζί Κακιούζηδες! Και μάλαμα, ως χαρακτήρας.


• Μουγγαμάρα στην αίθουσα. «Μας την έσπασε» (κατά την αργκό) ο παίκτης , ο οποίος επέλεξε αυτή την ώρα, ως την πιο κατάλληλη του, για «να εκδικηθεί» εφημερίδα και δημοσιογράφο, επειδή είχαν χαρακτηρίσει με πολύ καυτό τρόπο την αρνητική απόδοση του κατά τον πρώτο (ή τον τρίτο) «τελικό με τον Οσφπ»! ΄Εχοντας, για «μη αντιμετωπίσιμα όπλα του», από τους «υπό βουβαμάρα» θιγέντες, το νικηφόρο τελικό αποτέλεσμα , προσπάθησε «να πάρει …ρεβάνς» (;) κατά του έγκυρου, τίμιου, «φανατικού Ενωσίτη», Διονύση Αβούρη.

• ΄Ολο «το μέλι», που ρουφήξαμε από τις δηλώσεις του Ντράγκαν Σάκοτα, αναποδογυρίστηκαν, μέσα σε ελάχιστα λεπτά, από «το φαρμάκι», που μας πότισε ο καλαθοσφαιριστής.


• Αξίζει να θυμήσουμε κάτι ακόμη, σχετικό, με τη «μαύρη βραδιά- Κακιούζη». Πριν από δύο-τρία χρόνια, κατά την θεαματική βραδιά της ΠΑΕ ΑΕΚ, στο Αθλητικό Κέντρο στα Σπάτα, προσκαλεμένοι ήταν και οι επικεφαλής της ΚΑΕ. Δίπλα στον Μάκη Αγγελόπουλο, ο Ντράγκαν Σάκοτα. Τους επισκεφτήκαμε, στο τραπέζι τους, για τις εθυμοτυπικές χαιρετούρες . Στα όσα ανταλλάξαμε με τον κορυφαίο κόουτς , αναφερθήκαμε και σ΄εκείνη την παράλογη, την εντελώς ακατάλληλη , ως κι απαράδεκτη στάση του Μιχάλη. Θα το πιστέψετε; Η αντίδραση του Ντράγκαν ήταν … «σαν να του καρφώσαμε μαχαίρι στην καρδιά»! Βέβαιο, πως «δεν το έχει ξεπεράσει» ούτε ως σήμερα, που με την ευκαιρία της 18χρονης επετείου, δηλώνει από το Βελιγράδι (κι ενώ ακόμη θεωρείται προπονητής του Ερυθρού Αστέρα, όπου πιθανό να τον αντικαταστήσει , λόγω υγείας και μόνο, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς), ότι: Η ΚΑΛΗ ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΜΕ ΣΥΝΕΔΕΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ! Και δεν το λέει «για να πεί κάτι». Αλλά γιατί ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ. Μεταφορικά θα τον παραλληρήσουμε , ως «Ενωσιταρά», όσο ακριβώς είναι και ο Ζακυνθινής καταγωγής πολύ σπουδαίος συνάδελφος μας, ο αδαμάντινος ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΒΟΥΡΗΣ (= κατοικεί μόνιμα πλέον στο Λουτράκι, όπου συναντιέται και «τα λένε» με τον «λεον»Τόλη Ρίμπα- τον γιό του αξέχαστου γκολκίπαρου Μιχάλη και άλλοτε γενικό αρχηγό του ποδοσφαιρικού τμήματος)!

@@@ ΕΠΙΛΟΓΟΣ: ΄Ενα ακόμη «πολύ σημαδιακό», που δεν το βγάζουμε από το θυμητικό μας, για το θρυλικό «3-2 νίκες, από 0-2 και κατάκτηση του Πρωταθλήματος, στις 5 Ιουνίου 2002» είναι σχετικό με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ! Με τον «ερυθρόλευκο» τότε άσο (=έπαιξε και σε Παό, ΑΕΚ) , που είχε πραγματοποιήσει «Αντιντοκούμπιες» εμφανίσεις, κατά το 0-2 και γι΄αυτόν προβληματιζόμασταν, αυτόν «φοβόμασταν», μη τυχόν και στο 5ο παιχνίδι «μας βάλει στα καλάθια»! Τελικά , ποιά ήταν η απόδοση του «Παπ.» , κατά την παραδεισένια «κιτρινόμαυρη» βραδιά; «Κάτω από το μηδέν»! Πρόλαβε και σημείωσε 7 πόντους, αλλά τίποτε, μα τίποτε, άλλο. Από φρικτούς (παράξενους;) πόνους στο στομάχι δεν μπόρεσε να συνέχιζε κι αποχώρησε από το παρκέ! ΄Αραγε, όχι μόνο γιατί ο (= «Πόποβιτς της ΑΕΚ), ο Σάκοτα φρόντισε και «τον κλείδωσε» με την τέλεια άμυνα του; ΄Η και γιατί ο παίκτης «πλήρωσε τόσο πολύ ακριβά» την υπερβολικότατα «φανταστική απόδοση του στα προηγούμενα ματς; Στο μυστήριο αυτό ποτέ δεν δόθηκε εξήγηση . Και βέβαια ούητε εμείς, προσωπικά, «το ψάξαμε» μετά, για να ξετρυπώναμε τη «λύση»…


@ Σ.Σ.: ΓΙΑ την ιστορία του γεγονότος «3-2, από 0-2, σε τελική φάση πρωταθλήματος μπάσκετ», που υπήρξε από τα πιο λαμπρά, από όσα έχουμε ζήσει κι εμείς «on air», άμεσα, «δια ζώσης», πρέπει να αναφέρουμε τιμής ένεκεν την σύνθεση της Πρωταθλήτριας 2002, στον 5ο Τελικό: Ντράγκαν Σάκοτα (κόουτς), Ντικούδης 23 (1 τρίποντο), Χατζής 20 (3), Χόλντεν 14, Κακιούζης 13 (2),Μπιλμπά 4, Μπετς 3, Κικίλιας, Ταπούτος (= «ο ΄Ελληνας Κούκοτς», που δεν κατόρθωσε να μεσουρανήσει, λόγω συνεχών τραυματισμών), Παντελιάδης.

• ΙΣΩΣ κάτι ανάλογο .ή ακριβώς το ίδιο να επαναλαμβανόταν εφέτος, αλλά ΔΥΣΤΥΧΩΣ το πρωτάθλημα διακόπηκε «με αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της Παναθηναϊκό-Παοκτζίδικης διοικητικής ηγεσίας του τρισκακόμοιρου ελληνικού μπάσκετ. Για «να χριστεί»- διοριστεί «πρωταθλήτρια» η «δηλητηριασμένη» ομάδα του μεγαλο-φαρμακοεπιχειρηματία και για «να αποφύγουν, μέσω τεχνητής «χαραμάδας» τον υποβιβασμό οι κρατικοπροστατευόμενοι (= όπως και στο ποδόσφαιρο) ουραγοί Παόκ, ΄Αρης. Από την Κυπελλούχο 2020 ΑΕΚ «κλάπηκε» κάθε πιθανότητα για «και πρωταθλήτρια»! ΄Ητοι, όπως «μαστορεύτηκε» και στο χάντμπολ σε βάρος της «στα χαρτιά» (λόγω διακοπής) Πρωταθλήτριας ΑΕΚ, μια ανάσα πριν από την κατάκτηση και του Κυπέλλου, στον Τελικό του Οακά, με αντίπαλο τον (ασφαλώς αθλητικό ιππότη) Διομήδη Άργους!

• Ιστορία μου (όπως την έχουμε ζήσει άμεσα στην ΑΕΚ), ευτυχία μου, αθεράπευτο πάθος μου μεγάλο!

ΦΡΙΞΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ


Comments are closed.