Ωωω… δεν υπάρχει άλλος σαν τον Βαλεντίνο της ΑΕΚ!

0

ΟΛΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ… ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ…

Έρευνα – κείμενο: Νικόλας Αγγελίδης

Ο θρυλικός Γιώργος Γιάμαλης ήταν ο πρώτος μεγάλος τερματοφύλακας που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Λόγω της απαράμιλλης ομορφιάς του, τον φώναζαν Βαλεντίνο, στις εποχές που μεσουρανούσε στον παγκόσμιο κινηματογράφο ο Ροδόλφο Βαλεντίνο.

Γεννήθηκε στην Πόλη το 1907 και ξεκίνησε σε ηλικία 14 ετών να παίζει μπάλα στον ιστορικό Ήφαιστο Κωνσταντινούπολης, πριν “μεταγραφεί” ως χαφ (!) στη διάσημη Ροβέρτειο Σχολή, όπου φοιτούσε… Στη Σχολή εκτός από ποδοσφαιριστής ήταν και αξιόλολογος αθλητής του Στίβου, στα 400 μέτρα!

Η Μικρασιατική καταστροφή και τα θλιβερά γεγονότα του ’22, τον έφεραν στην Ελλάδα το 1925… Ένα χρόνο νωρίτερα είχε κάτσει κατά τύχη κάτω από τα γκολπόστ σε έναν αγώνα που η Ροβέρτειος είχε έλλειψη τερματοφύλακα… Από το 1924, έτος ίδρυσης της ΑΕΚ μας, καθιερώθηκε ως γκολκίπερ. Το ’26 μέσα στον πόνο και την αγωνία της Προσφυγιάς, θυμήθηκε τα όμορφα χρόνια της Πόλης και δεν εγκατέλειψε αυτό που ήξερε να κάνει καλύτερα από τον καθένα. Να υπερασπίζεται την εστία του…

Στην Ένωση αγωνίστηκε έξι χρόνια, χρίστηκε διεθνής, αλλά σταμάτησε την καριέρα του πολύ νέος σε ηλικία 25 ετών! Τον συμπλήρωσε όμως… ο μεγάλος Χρήστος Ρίμπας που τον διαδέχθηκε. Συνυπήρξαν και οι δυο ως τερματοφύλακες της ΑΕΚ, οι δυο καλύτεροι στην Ελλάδα, και οι δυο διεθνείς!

Ο Γιάμαλης έπαιξε 10 φορές με το εθνόσημο στο στήθος. Τις τέσσερις από τις συμμετοχές του τις έκανες ως αρχηγός! Πρώτος του αγώνας στην Εθνική το 1929 στις 7 Απριλίου κόντρα στην Ιταλία (Β’ ομάδα), στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Με την Ένωση κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της, το Κύπελλο Ελλάδας το 1931-1932


Comments are closed.