Όταν η ΑΕΚ βοήθησε τον Ολυμπιακό να αποκτήσει δικό του γήπεδο

0

25-3-1962. Παλαιότερα η αντιπαλότητα των ομάδων υπήρχε μόνο μέσα στο γήπεδο, σπάνια έβγαινε εχθρότητα και έξω από αυτό, άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως τα παλιά τα χρόνια στα ντέρμπι υπήρχαν οπαδοί και των δυο ομάδων μαζί σε μια κερκίδα

Σαν σήμερα, ημέρα θρησκευτικής και Εθνικής εορτής, συνηθίζεται να μην υπάρχει αγωνιστική δραστηριότητα. Ωστόσο πριν 58 χρόνια η ένωση είχε παίξει φιλικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Ο αγώνας αυτός είχε κάποιο σκοπό, όλα τα έσοδα του θα πήγαιναν υπέρ της ανέγερσης του νέου γηπέδου των ερυθρολεύκων στη περιοχή του Ρέντη, άλλωστε το ίδιο είχε πράξει και η ομάδα του Πειραιά δυο μήνες νωρίτερα σε φιλικό του με την Μπαρτσελόνα, όταν δώρισε όλα τα έσοδα του στην ΑΕΚ, για την ανακαίνιση του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας, το όποιο χρησιμοποιούσε συχνά ως έδρα, όπως και αυτό της Λεωφόρου αλλά και της Νέας Σμύρνης, μιας και το “Γ.Καραϊσκάκης” εκτός του ότι δεν είχε μεγάλη χωρητικότητα, τότε, υπαγόταν στη δικαιοδοσία του τέως βασιλιά και της Ολυμπιακής επιτροπής και έκλεινε συχνά για έργα.
Ο αγώνας αυτός υπήρξε σημαντικός για τον Ολυμπιακό, έτσι η διοίκηση του ολόκληρη την εβδομάδα έκανε εκκλήσεις προς τους κόκκινους οπαδούς να πάνε στο γήπεδο και να ενισχύσουν την προσπάθεια να αποκτήσει ο Ολυμπιακός δική του έδρα, μάλιστα αρκετοί φίλαθλοι άλλων ομάδων βοήθησαν οικονομικά σε αυτή τη προσπάθεια.
Παρά τις παρακλήσεις το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν άδειο, λιγοστοί φίλοι των δυο ομάδων βρέθηκαν στις εξέδρες, ο αγώνας δεν προσέφερε ιδιαίτερες συγκινήσεις και η ΑΕΚ με δυο γκολ του Γιώργου Πετρίδη (19΄, 47΄) επικράτησε 2-1 του Ολυμπιακού, που μείωσε το σκορ με τον Ψύχο (60΄) και τις δυο ομάδες να έχουν από ένα δοκάρι.
Η ένωση είχε μπροστά της το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα, στην εμβόλιμη αγωνιστική που δεν έγινε λόγω Εθνικής εορτής, έτσι η σύνθεση του Τρύφωνα Τζανετή είχε αρκετές αλλαγές, Φακής (46΄Βερνέζης), Σταματελόπουλος, Σοφιανίδης, ΚαραγιάννηςΤζανέραςΣκευοφύλαξΖάγκυλοςΖαγκότσης, Πετρίδης (75΄Κρυστάλλης), ΆμποςΓκούβας.
Πάρης Αρωνιάδης

Comments are closed.