ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Η φετινή ΑΕΚ και το έργο… με τον κορονοϊό

Published

on

Ο προπονητής της ΑΕΚ παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής συνέντευξη σε ραδιοφωνική εκπομπή, όπου και μίλησε για την κατάσταση της καραντίνας, για την φετινή σεζόν και για πολλά άλλα

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου παραχώρησε συνέντευξη σε ραδιοφωνική εκπομπή, μιλώντας για το πως περνάει η καραντίνα, για τον κορμό της ομάδας, για την απόφαση που πήρε η ομοσπονδία για την διεξαγωγή του BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE, με την μορφή Final-8 τον Σεπτέμβρη.

Αναλυτικά όσα είπε ο Έλληνας τεχνικός των “κιτρινόμαυρων”:

Για το πώς κυλάει η καραντίνα: «Πολλά πράγματα μπορείς να κάνεις στο σπίτι. Είναι περίεργη η κατάσταση γιατί είχαμε συνηθίσει να ταξιδεύουμε, να παίζουμε και να κάνουμε προπονήσεις. Έχουμε αυτό το διάστημα τη δυνατότητα να είμαστε με την οικογένεια και ταυτόχρονα εκμεταλλεύεσαι την αποχή, επιμορφωτικά. Βλέποντας παιχνίδια ή κάνοντας ανασκόπηση τι έγινε φέτος και τι μπορείς να διορθώσεις. Να ξοδέψεις τον χρόνο και να κάνεις υπομονή μέχρι να επιτρέψουμε την κανονικότητα».

Για το αν έχει «τελειώσει» η φετινή σεζόν για την ΑΕΚ: «Το τυπικό μέρος για την Α1 δεν έχει ολοκληρωθεί, γιατί δεν έχει παρθεί ακόμη η απόφαση από την κυβέρνηση. Υπάρχει η συμφωνία των ομάδων να διακοπεί το πρωτάθλημα. Περιμένουνε την κυβέρνηση. Στο μυαλό μας έχει τελειώσει η σεζόν. Η συνέχεια του BCL λέει οριστεί, οπότε είναι απίθανο να συνεχιστεί αυτή η χρονιά».

Για το αν υπάρχει το «γαμώτο» για τη φετινή σεζόν: «Όταν έγινε η διακοπή και την επομένη εβδομάδα που διαπιστώσαμε όταν δεν θα συνεχιστεί, τα συναισθήματα ήταν στεναχώρια και λύπη. Με την έννοια ότι η ομάδα είχε ήδη ένα τρόπαιο και ήταν σε καλή κατάσταση. Είχαν επιστρέψει οι τραυματίες, είχαμε βρει ταυτότητα και είχαμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να διεκδικήσουμε περισσότερα πράγματα. Να παίξουμε για κάποια διάκριση. Είχαμε τον τελικό Κυπέλλου, τη συμμετοχή στους “8” του BCL και στο πρωτάθλημα σε μεγάλο βαθμό είχαμε εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση και είχαμε μεγάλο πλεονέκτημα να παίξουμε στους τελικούς. Σίγουρα σε πιάνει το γαμώτο. Όταν βλέπεις ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό ου συνειδητοποιείς ότι ο αθλητισμός έρχεται δεύτερος».

Για την απόφαση του BCL να μεταφερθεί τον Οκτώβρη: «Έχει τα υπέρ και τα κατά. Το αρνητικό είναι σίγουρα ότι η ομάδα που θα παίξει εκείνη την περίοδο, δεν θα είναι ίδια. Θα είναι διαφορετικοί οι πρωταγωνιστές. Εμείς, θα θέλαμε αλλά είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε όλους τους αθλητές μας. Δεν βλέπω κάτι άλλο αρνητικό. Όλα τα άλλα είναι θετικά. Για τον κόσμο και τις ομάδες θα υπάρχει νικητής και πρώτα ο Θεός σε γεμάτα γήπεδα και θα τελειώσει μία διοργάνωση. Για όλους εμάς στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν θα υπάρχει ένας μεγάλος στόχος. Οι παίκτες και ο κόσμος θα έχουν μεγάλο χρονικό διάστημα και θα έχουν μεγάλη δίψα».

Για τον κορμό: «Θέλαμε να δημιουργούσαμε έναν κορμό. Από πέρυσι είχαμε κρατήσει δύο ξένους τον Ματσιούλις και τον Ρος. Αυτό θέλουμε να συμβεί και φέτος. Η φιλοσοφία και το σκεπτικό της δημιουργίας είναι ο ίδιος. Όσα περισσότερα καλά στοιχεία κρατάς, τόσο πιο έτοιμος θα είσαι την καινούρια χρονιά. Είμαστε τυχεροί και έχουμε κάνει αυτή την αξιολόγηση και έχουμε πολλά παιδιά που θέλουμε να συνεχίσουν και την επόμενη σεζόν. Όλα είναι θεωρητικά, όμως, γιατί οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές και δεν ξέρεις ποια παιδιά θα είναι στην ομάδα».

Για τη Νίμπουρκ: «Είναι μία ομάδα που είναι η βάση της εθνικής Τσεχίας. Κρατάει πάντα τους καλύτερους Τσέχους παίκτες στο σύνολό της και φαντάζομαι θα κρατήσει κάποιους ξένους. Συνήθως επιλέγουν ρούκι ξένους. Το θέμα είναι να ξεπεραστεί γρήγορα το πρόβλημα και να φτάσουμε υγιείς να ξεκινήσουμε την καθημερινότητά μας».

Για το πώς θα διατηρηθεί ο κορμός στην Ένωση: «Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που είναι στο περιβάλλον μίας ομάδας. Έχουμε κάνει όλες τις επιλογές με βάση δύο κριτήρια. Το κίνητρο του κάθε παίκτη, ανεξαρτήτου ηλικίας. Έχουμε μεγάλους παίκτες και πιο νεαρούς. Εάν υπάρχει το κίνητρο και το αναγνωρίσουμε και στην επαφή που θα έχουμε με τους παίκτες, είναι ένα από τα στοιχεία που μας δίνει το κίνητρο να συνεχίσουμε. Το επόμενο κομμάτι, η αθλητική ποιότητα. Η ομάδα έχει στόχους. Δεν είναι εύκολο να διεκδικήσεις έναν υψηλό στόχο, όχι μόνο να κατακτήσεις. Με αυτά τα στοιχεία θα πάρουμε παίκτες. Ένας αθλητής κάνει μία διαδρομή. Άλλα παιδιά είναι στο τέλος. Θέλουν να συνδυάσουν αυτό με την ομάδα που θα έχει στόχους και θα είναι σε καλό περιβάλλον. Το σημαντικό, επίσης, για τα παιδιά που είναι σε μεγαλύτερη ηλικία, αυτό που τους κρατάει είναι το κίνητρό τους και η διάθεση για διάκριση. Εάν βρουν μεγαλύτερο κίνητρο δεν θα διστάσουν να το πάρουν. Δεν έχουν βολευτεί που είναι στην ΑΕΚ».

Για την εμπιστοσύνη του κόσμου: «Αυτό έχει να κάνει με τα αποτελέσματα. Δεν ασχολούμαστε με αυτό το κομμάτι. Θέλω να παρουσιάζω μία ομάδα που θα αρέσει και θα διεκδικεί. Αυτό το καταφέραμε φέτος. Η αρχή που κάναμε δεν ήταν κατάλληλη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήμασταν μία ομάδα με νέο προπονητή και δέκα νέους παίκτες. Θέλαμε χρόνο για τη χημεία. Πήραμε τον χρόνο, δουλέψαμε και παρ’ όλα τα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία, με τραυματισμούς (Λάνγκφορντ και Γκίκα) και αποχώρηση Σαντ-Ρος, ήταν πολύ δύσκολο, αλλά τα καταφέραμε».

Για τον Ζήση: «Ο Σαντ-Ρος ήταν ξεχωριστός παίκτης για εμάς και δεν καλύφθηκε ουσιαστικά το κενό του αγωνιστικά. Εμείς ψάξαμε τι θα μπορούμε να καλύψουμε περισσότερο. Η πραγματικότητα είναι ότι οι σκέψεις αρχικά ήταν να πάμε σε Αμερικανό παίκτη. Έναν αθλητικό. Ξαφνικά εμφανίστηκε ο Ζήσης. Είχαμε συζητήσει το καλοκαίρι και δεν καταλάβαμε ότι ήθελε να γυρίσει. Αλλά, μετά ήθελε να φύγει και ήθελε να πάει σε μία ομάδα που θα διεκδικεί στόχους. Ο Ζήσης είναι παίκτης που πρέπει να τον… ζήσεις για να καταλάβεις τι προσφέρει. Μας έδωσε πολλά παραπάνω από όσα περιμέναμε. Τυχεροί που ήρθε. Εξαιρετικός αθλητής, πολύ καλός και παίκτης και κατάλληλος συμπαίκτης για όλους».

Για την κλειστή Ευρωλίγκα και πως επηρεάζει το κίνητρο μίας ομάδας: «Αυτό επηρεάζει σχεδόν όλες τις ομάδες, το 95% των ομάδων. Δεν αφήνει τη δυνατότητα να κάνει κάτι παραπάνω, αφού είναι κλειστή. Έχουμε μπροστά μας πολύ μεγάλους στόχους. Δεν θέλουμε μία ομάδα-πυροτέχνημα και να παίξουμε μία φορά στην Ευρωλίγκα. Η ομάδα είναι έξι ετών. Έχει πολλά πράγματα και μεγάλους στόχους. Πρώτος στόχος είναι το νέο γήπεδο, που θα αλλάξει προοπτική και θα δώσει κίνητρο. Θα οργανωθεί πολύ καλύτερα ως ομάδα και όχι ως φωτοβολίδα. Ο τελικός πρωταθλήματος είναι στόχος, γιατί έχει να παίξει πολλά χρόνια. Να καθιερωθούμε στις καλύτερες ομάδες στο επίπεδο που παίζουμε, είναι πολύ μεγάλος στόχος. Δεν είναι μόνο η Ευρωλίγκα για το κίνητρο, αλλά εάν υπήρχε αξιοκρατία θα μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο».

Για τι πρέπει να γίνει για να ανέβει ξανά το ελληνικό πρωτάθλημα: «Είμαι υπέρ μίας λίγκας που οι ομάδες θα κάνουν αυτά που υπόσχονται. Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα με την κρίση και είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν και τώρα μετά τον κορωνοϊό. Αλλά, θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες και οι κανόνες αυτοί δεν τηρούνται. Υπάρχουν ομάδες με αμφίβολες διοικήσεις και μπάτζετ. Αυτό κάνει κακό στην αξιοπιστία του πρωταθλήματος. Αυτό πρέπει να το δουν οι μεγάλοι του πρωταθλήματος. Οι Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Προμηθέας και Περιστέρι θα πρέπει να δουν εάν θέλουν να παίζουν με ομάδες αμφιβόλου ποιότητας. Είναι ένα κομμάτι που πρέπει να παρέμβει η πολιτεία και όχι μόνο ο ΕΣΑΚΕ».

Για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι προπονητές και άλλοι υπάλληλοι των ομάδων: «Οι προπονητές πρέπει να βρούμε κοινή γραμμή για τα δικά μας θέματα. Υπάρχουν οι αθλητές που είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές. Μετά οι προπονητές και μετά όλοι οι υπάλληλοι των ΚΑΕ. Δεν νομίζω ότι θα βρεθεί κοινή λύση για όλους. Ο καθένας δυστυχώς θα κοιτάξει τον εαυτό του. Αλλιώς είναι για έναν παίκτη της Ρεάλ μην πληρωθεί για δύο μήνες και αλλιώς για έναν της Νίκαιας. Αυτό ισχύει για άλλους. Υπάρχει πρόβλημα και θα πρέπει να υπάρξει καλή διάθεση από όλους και να βρεθεί μια κοινή χρυσή τομή για να λειτουργήσει το μπάσκετ ξανά».

Για το πλάνο με τους νεαρούς παίκτες: «Το πλάνο είναι συγκεκριμένο και το έχω πει στη διοίκηση. Η ομάδα δεν είναι ομάδα ανάδειξης παικτών ή ευκαιρίας. Κάποιος για να παίξει πρέπει να το αξίζει γιατί η ΑΕΚ διεκδικεί τίτλους. Για να σταθεί στη δωδεκάδα θα πρέπει να το αξίζει. Ο Ρογκαβόπουλος για παράδειγμα είχε την υπομονή και δούλεψε πολύ στην προπόνηση και όταν πήρε την ευκαιρία την αξιοποίησε. Αλλά, θα πρέπει να κάποιος να το αποδεικνύει. Εκείνος που μπορεί να σταθεί στην ΑΕΚ θα παίζει. Δεν διαχωρίζουμε μικρούς και μεγάλους, είναι ποιος αξίζει. Η ομάδα στηρίζει τον Έλληνα παίκτη και προσπαθούμε κάθε χρόνο να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές με βάση τις ανάγκες της ομάδας μας».

 

 

ΤΑ 'ΚΑΛΥΤΕΡΑ'

Exit mobile version