Πέρα Κλουμπ: Με όνομα βαρύ σαν ιστορία

0

Επισκεφτήκαμε την Πέρα Κλουμπ στο σπίτι της! Τα γραφεία ένα μικρό καμαράκι όλο κι όλο στους Αμπελόκηπους, κοντά στην Πανόρμου. Στη γειτονιά που βρίσκεται το γήπεδο του ΠΑΟ, μια ταμπέλα με τον κιτρινόμαυρο δικέφαλο …αντιστέκεται! Δεν είναι λίγες οι φορές που περαστικοί από την περιοχή, βλέπουν το Δικέφαλο – πανομοιότυπο με αυτόν της ΑΕΚ – και αναρωτιούνται περί τίνος πρόκειται!

Μέσα στα γραφεία, κυριαρχεί το κιτρινόμαυρο χρώμα. Ανάμεσα στις παλιές φωτογραφίες, όπως η φωτογραφία από τη συμμετοχή σε τουρνουά ακαδημιών στη Δανία το 1995, υπαρχουν και κάποια σκουριασμένα κύπελλα. Το κύπελλο για τη 2η θέση στο πρωτάθλημα ανεξάρτητων σωματείων της Αθήνας του 1939, είναι ένα από αυτά.

Εκεί συναντήσαμε την ψυχή της ομάδας, τον τεχνικό διευθυντή που προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σύλλογο πάνω από 20 χρόνια. Επίσης γνωρίσαμε 2 νεαρούς ποδοσφαιριστές, το μέλλον της ομάδας. Στην απλώστρα ήταν κρεμασμένες οι φρεσκοπλυμμένες φανέλες όλων των ποδοσφαιριστών, έτοιμες για τον επόμενο αγώνα. Κιτρινόμαυρες με το δικέφαλο αετό, όπως της μεγάλης ΑΕΚ…

Τα οικονομικά προβλήματα πολλά… Ο σύλλογος δυστυχώς λόγω των πολλών αλλαγών έδρας, δε διαθέτει οπαδική βάση. Για χορηγούς ούτε λόγος. Το ενοίκιο των γραφείων και τα λοιπά λειτουργικά έξοδα βγαίνουν από το υστέρημα των περίπου πενήντα ενεργών μελών του συλλόγου και από κάποιες συνδρομές παιδιών των ακαδημιών ποδοσφαίρου.

Παρόλο που ποτέ δεν κατάφερε η Πέρα Κλουμπ να αναρριχηθεί στα ψηλά δώματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, εντούτοις λόγω της …προϊστορίας και του ονόματός της, θεωρείται εξαιρετική τιμή σε κάθε νέο να φορά τα χρώματά της. Πάντως κατά καιρούς έβγαλε από τα σπλάχνα της σπουδαίους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στη μεγάλη κατηγορία, όπως ο Γιώργος Πετρίδης που πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ το 1958.

Η ίδρυση και τα πρώτα χρόνια

Η Πέρα Κλουμπ των Αθηνών ιδρύθηκε στους Αμπελόκηπους το 1924. Στην περιοχή βρήκαν στέγη αρκετοί πρόσφυγες. Τα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας ξυπνούν ακόμα και σήμερα έντονες μνήμες.

Οι ιδρυτές της, προερχόμενοι από το Πέρα της Κωνσταντινούπολης, με πρωτοστάτη τον Αντώνη Γρηγοριάδη, ήθελαν να συνεχίσουν επί αθηναϊκού εδάφους την παράδοση της ιστορικής Πέρα Κλουμπ της Πόλης.

Αρχικά η Πέρα Κλουμπ ήταν ανεξάρτητο σωματείο και δεν ανήκε στη δύναμη της ΕΠΣΑ. Το 1944 κατέκτησε το τοπικό πρωτάθλημα Αμπελοκήπων με τη συμμετοχή της Νίκης, του Ηφαίστου, του Βυζαντίου, του Ιέρακος, της Καταιγίδος, της ΑΕ Διαβολορέματος και της Μικρασιατικής. Στη συνέχεια ο σύλλογος διασπάστηκε λόγω εσωτερικών έριδων.

Επανίδρυση και ένταξη στην ΕΠΣΑ

Το 1955 επανιδρύθηκε και έγινε επίσημο σωματείο. Έλαβε μέρος στη δόκιμη κατηγορία της ΕΠΣΑ. Το 1957 εντάχθηκε στη Γ’ Κατηγορία Αθηνών και το 1964 τερμάτισε πρώτη στον 3ο όμιλο της Γ’ Αθηνών ανεβαίνοντας πανηγυρικά στη Β’ Κατηγορία της ΕΠΣΑ.

Αλλαγή ονόματος

Το καλοκαίρι του 1967 η Πέρα Κλουμπ εξακολούσε να αγωνίζεται στη Β’ κατηγορία, όμως οι σαρωτικές αλλαγές που πραγματοποίησε η χούντα δεν την άφησαν ανεπηρέαστη. Συγχωνεύτηκε υποχρεωτικά με το γειτονικό Φειδιππίδη Αμπελοκήπων και πήρε την ονομασία “Βυζάντιο”. Η νέα ομάδα τοποθετήθηκε στη Γ’ κατηγορία, στην οποία αγωνίστηκε ανελλιπώς και χωρίς ιδιαίτερες διακρίσεις έως το καλοκαίρι του 1976.

Τότε το “Βυζάντιο” ανέκτησε το όνομα του ιστορικότερου από τους δύο προγόνους του και από τότε μέχρι και σήμερα ονομάζεται και πάλι Πέρα Κλουμπ. Το 1978 κατόρθωσε να τερματίσει στην 3η θέση του 3ου ομίλου της Γ’ Αθηνών, πίσω από τους ΑΟ Παλαιού Ηρακλείου και Ελπιδοφόρο Ν. Κηφισιάς και ανέβηκε πανηγυρικά στη Β’ Αθηνών, όπου αγωνίστηκε για επτά συναπτά έτη εως το 1985, οπότε και υποβιβάστηκε ξανά στην Γ’ Κατηγορία.

Ακολούθησε μια εικοσαετία συμμετοχών της Πέρα Κλουμπ πότε στη Β’ και πότε στη Γ’ Αθηνών, με εμβληματικές φυσιογνωμίες την οικογένεια Παυλόπουλου. Αυτή ήταν η δεύτερη γενιά της συγκεκριμένης οικογένειας, δηλαδή τα ξαδέρφια, καθώς παλαιότερα είχαν αγωνιστεί στην ομάδα και οι πατεράδες τους.

Η σεζόν 2005-06 βρήκε την Πέρα Κλουμπ στον 4ο όμιλο της Γ’ Αθηνών. Τέσσερις ομάδες μάχονταν όλη τη χρονιά για την άνοδο και όλα κρίθηκαν κυριολεκτικά στο νήμα. Το τέλος του πρωταθλήματος βρήκε την Πέρα Κλουμπ τέταρτη, πίσω από τους ΑΟ Ανθούπολης, ΑΟ Βύρωνα και Άτλαντα Κυψέλης. Ιδιαίτερα δραματικό ήταν το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής στο γήπεδο του Παπάγου ανάμεσα στην Πέρα Κλουμπ και τον Άτλαντα, που έληξε ισόπαλο με ουσιαστικό κερδισμένο τον ΑΟ Βύρωνα.

Νέα εποχή

Ο ερχομός του Κωνσταντινουπολίτη Σάκη Κυριαζή στον προεδρικό θώκο το 2006 έφερε νέα δεδομένα στην ομάδα, καθώς τα επόμενα πέντε χρόνια διαδραματίστηκαν γεγονότα που δεν είχαν συμβεί τις προηγούμενες δεκαετίες. Την περίοδο 2006-07 η Πέρα Κλουμπ κατέκτησε την πρώτη θέση στον 3ο όμιλο της Γ’ Κατηγορίας ΕΠΣΑ. Την επόμενη περίοδο, η Πέρα Κλουμπ αναδείχθηκε πάλι πρωταθλήτρια στον 1ο όμιλο της Β’ Αθηνών.

Η περιπλανώμενη “Πολίτισσα”

Το 2008 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετακόμιση. Ο πρόεδρος της ομάδας τη μετέφερε στο Παλαιό Φάληρο, περιοχή με αρκετούς Κωνσταντινουπολίτες. Η περίοδος 2008-09 συνοδεύτηκε πάλι με πρωτάθλημα. Ύστερα από σκληρή μάχη με την πανίσχυρη τότε Αναγέννηση Πετρούπολης, η “Πέρα Κλουμπ Π. Φαλήρου” όπως πλέον ονομαζόταν, κέρδισε τον επίζηλο τίτλο του πρωταθλητή του 2ου ομίλου της Α’ ΕΠΣΑ και την άνοδο στη Δ’ Εθνική. Για πρώτη φορά στην ιστορία της θα ξέφευγε από τα “στενά” όρια της Αθήνας και θα αγωνιζόταν σε ένα πανελλήνιο πρώτάθλημα!

Μπορεί (και) εκείνη τη χρονιά ο στόχος της ανόδου να επιτεύχθηκε, όμως η ομάδα δεν κατάφερε να εδραιωθεί στη νέα της γειτονιά. Ο “ζωτικός χώρος” της περιοχής του Π. Φαλήρου ήταν ήδη κατειλημμένος, κυρίως από τον ΠΑΣ Π. Φαλήρου και τη Δάφνη Π. Φαλήρου. Και αν υπήρχε η ελπίδα ότι η νέα ομάδα του Π. Φαλήρου θα αποκτούσε σιγά-σιγά φιλάθλους λόγω της συμμετοχής της σε ανώτερη κατηγορία, δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να συγκροτηθούν αξιόλογες ομάδες υποδομών, καθώς οι ήδη οργανωμένες ακαδημίες που είχαν οι παραπάνω δύο ομάδες, το απέκλειαν.

Η λύση στο θέμα των ακαδημιών, πρόβλημα επιτακτικό για τη Δ΄ εθνική καθώς ομάδα χωρίς συμμετοχή στο πρωτάθλημα νέων αυτόματα αποβαλλόταν από το πρωτάθλημα, δόθηκε με μια νέα μετακόμιση! Η νέα περιοχή ήταν αυτή της Κηπούπολης Περιστερίου. Οι ακαδημίες του ΑΟ Κηπούπολης για την περίοδο 2009-10 θα αγωνίζονταν ως “Πέρα Κλουμπ Κηπούπολης”, όπως και η πρώτη ομάδα της Πέρα Κλουμπ, με έδρα το γήπεδο της Χρυσούπολης. Η Πέρα Κλουμπ Κηπούπολης κατάφερε να τερματίσει έκτη στον 8ο όμιλο της Δ΄ Εθνικής. Όμως η συγχώνευση χάλασε μεσούσης της περιόδου και από ένα σημείο και μετά οι ακαδημίες στα πρωταθλήματα υποδομών της ΕΠΣΑ αγωνίζονταν ξανά σαν …ΑΟ Κηπούπολης.

Η περίοδος 2010-2011 βρήκε την Πέρα Κλουμπ να απουσιάζει παντελώς από τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Βάσει των κανονισμών, ομάδα η οποία για δύο χρόνια δεν παρουσιάζει καμιά αθλητκή δραστηριότητα, διαλύεται.

Εμπρός στο φάσμα της διάλυσης, το Σεπτέμβριο του 2011, έγινε κατορθωτό η ομάδα να δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα του 3ου ομίλου της Β΄ Αθηνών. Βέβαια η ομάδα δεν κατάφερε να κρατηθεί στην κατηγορία, αφού στελεχώθηκε την ύστατη ώρα. Το σημαντικό όμως ήταν ότι αποφεύχθηκε η διάλυση. Eπίσης κατέκτησε το Κύπελλο Ήθους 2011-12.

Η Πέρα Κλουμπ σήμεραpera7

Η Πέρα Κλουμπ, αγωνιζόμενη στην Γ’ Κατηγορία ΕΠΣΑ, χρησιμοποιεί συνήθως για έδρα το γήπεδο Αλεπότρυπας (Κυψέλη). Το ίδιο γήπεδο χρησιμοποιούν ακόμα 7 ομάδες! Όταν δεν είναι διαθέσιμο αγωνίζεται στο γήπεδο του Ρουφ, όπως και σε άλλα γήπεδα…

Κατά καιρούς η Πέρα Κλουμπ, παρότι εδρεύει στους Αμπελόκηπους, έχει χρησιμοποιήσει διάφορα γήπεδα, όπως του Παπάγου και της Αγίας Παρασκευής. Είναι γνωστό βέβαια ότι στο λεκανοπέδιο υπάρχει έλλειψη γηπέδων. Αλλά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η συνεχής περιπλάνηση είναι και συμβολική με βάση την καταγωγή της ομάδας: Μια ζωή προσφυγοπούλα…

pera8Τμήμα μπάσκετ

Το 1987, χρονιά ορόσημο λόγω της κατάκτησης του Πανευρωπαϊκού Κυπέλλου από την Εθνική ομάδα μπάσκετ, η Πέρα Κλουμπ δημιούργησε τμήμα μπάσκετ. Το τμήμα αγωνιζόταν στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ. Η έδρα της ομάδας βρισκόταν στην πλατεία Βέμπο στους Αμπελόκηπους, στο χώρο που υπήρχαν παλιότερα οι παράγκες των προσφυγικών. Εκεί αγωνίζονταν οι ακαδημίες, η παιδική και η εφηβική ομάδα. Η ανδρική ομάδα αγωνιζόταν στο κλειστό γυμναστήριο του Ο.Ν.Α. στο Γουδή. Όμως λόγω οικονομικών δυσκολιών (ίσως η κοινή μοίρα των ομάδων με Δικέφαλο!…) δε λειτουργεί πλέον το τμήμα και η Πέρα Κλουμπ είναι αμιγώς ποδοσφαιρικός σύλλογος.

Νίκος Αγγελίδης
Χάρης Αναστασιάδης
Ανδρέας Ψάλτης


Comments are closed.