Πιστεύω στο πρωτάθλημα, πιστεύω στο θαύμα της ΑΕΚ, το θαύμα των προσφύγων

0

 

Οι νόμοι τη αγοράς, το ποδόσφαιρο των αφεντικών που νομοτελειακά δημιουργεί οικονομικά μονοπώλια, καταλήγει σε καταστάσεις σαν του Ολυμπιακού που δεν χάνει το πρωτάθλημα ακόμα και αν έχει δημιουργήσει ολόκληρη βιομηχανία απόκτησης υπερτιμημένων ποδοσφαιριστών, ακόμα και όταν αλλάζουν τέσσερεις προπονητές μέσα στην ίδια χρονιά. Είναι τόσο αηδιαστικά αντιποδοσφαιρικό το οικοδόμημα των “χρυσών” χορηγών, που μπορεί να στέψει πρωταθλητή ακόμα και τον φετινό Ολυμπιακό του εμπλεκόμενου σε δικαστικές περιπέτειες Μαρινάκη, που έχει χάσει τον έλεγχο της ΕΠΟ και έχει προπονητή τον Λεμονή. Και είναι τόσο τραγικά προβλέψιμο το επαγγελματικό – κερδοσκοπικό πρωτάθλημα της αγοράς, που αν τελικά δεν το πάρει ο Ολυμπιακός, θα το πάρει κατά πάσα πιθανότητα ο ΠΑΟΚ του εκλεκτού επενδυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα για την στελέχωση της ομάδας του μετά τον Ολυμπιακό.

 

Και μέσα σε όλο αυτό οι ποδοσφαιριστές και ο προπονητής της ΑΕΚ να παλεύουν για την υπέρβαση, έχοντας είδη πετύχει να βρίσκονται ακόμα στην Ευρώπη την ώρα που οι άλλοι δύο έχουν αποχαιρετίσει… Τραγελαφικό: στο πρώτο ανάποδο αποτέλεσμα να ακούνε από τον κάθε πιθανό και απίθανο φουκαρά για «έλλειψη ιδικού βάρους», «εμμονές του προπονητή» «λυγίζουν στα δύσκολα», «δεν αντέχουν στον πρωταθλητισμό» και λοιπές χαριτωμένες σαχλαμάρες.

 

Αγαπημένε μου οπαδέ της ΑΕΚ, μη παρασύρεσαι από πονηρούς και κουτοπόνηρους. Κάθε στιγμή εσύ είσαι αυτός που διαλέγει την ΑΕΚ, διαλέγεις όμως τη δική σου ΑΕΚ; Το σώμα και η ψυχή του οπαδού διαθέτουν χιλιάδες δυνητικότητες, από τις οποίες μπορείς να φτιάξεις πολλές διαφορετικές «ΑΕΚ». Μόνο όμως σε μία απ’ αυτές υπάρχει ειλικρινή επικοινωνία ανάμεσα σε εσένα και σε εκείνη, μόνο μία, που δε θα τη βρεις ποτέ παρά μόνο αν αποκλείσεις όλα τα επιφανειακά συναισθήματα του επαγγελματικού αθλητισμού και τις πιθανότητες αποδοχής της ύπαρξης των κερδοσκόπων και της επιχειρηματικής πράξης, καταστάσεις με τις οποίες παίζεις από περιέργεια ή απορία ή απληστία ή οπαδικό καιροσκοπισμό ή οπαδική μισαλλοδοξία ή γιατί όχι από άγνοια ή από απόγνωση, κάτι που σε εμποδίζει να ρίξεις άγκυρα στην εμπειρία του μυστηρίου της ΑΕΚ και στη συνείδηση που σε οδήγησε στην αγκαλιά της και στο θαύμα που είναι ο πραγματικός κόσμος της ΑΕΚ.

 

Η ύπαρξη της ΑΕΚ βρίσκεται πέρα από τη δυνατότητα ορισμού των λέξεων. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν διάφοροι όροι για να περιγράφει η ΑΕΚ, αλλά κανείς τους δεν θα είναι απολύτως ακριβείς. Όλες οι λέξεις που χρησιμοποιούμε για μια περιγραφή, έχουν βγει από την ύλη της μήτρας. Στην αρχή του κόσμου δεν υπήρχαν λέξεις. Κάπως έτσι… Είτε ένας οπαδός της ΑΕΚ ατενίζει ατάραχα τον πυρήνα του συλλόγου, είτε ατενίζει με πάθος την επιφάνεια της επικαιρότητας του, πυρήνας και επιφάνεια είναι το ίδιο, οι λέξεις τα κάνουν να φαίνονται διαφορετικά, μόνο και μόνο για να εκφράσουν την φαινομενικότητα. Αν χρειάζεται ένα όνομα για να περιγράψεις την ΑΕΚ, ας είναι το όνομα αυτό θαύμα, το θαύμα των προσφύγων, το θαύμα της αντίστασης στην θηριωδία των τουρκικών παρακρατικών μηχανισμών, το θαύμα της μνήμης για το που οδηγούν οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές ιδέες, το θαύμα της επιβίωσης απέναντι στο φασισμό των Ελλήνων νοικοκυραίων στις πόλεις υποδοχής, κι από θαύμα σε θαύμα ανοίγεται η ύπαρξη της ΑΕΚ. Της μεγαλύτερης ομάδας του κόσμου. Κι αν πιστεύω στην κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος, το πιστεύω γιατί πιστεύω στο θαύμα της ΑΕΚ, πιστεύω ότι το θαύμα των προσφύγων μπορεί να νικήσει τους νόμους της αγοράς.

 

ΥΓ. Δεν θα βρεις την ΑΕΚ πουθενά, αν δεν κουβαλάς λίγη μαζί σου.

 

Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017

 

Παναγιώτης Αλιατάς

 

Mail: [email protected]

 

twitter

 

facebook

 

Αν σας εκφράζει η διαφορετική οπτική στα θέματα του αθλητισμού. Αν αισθάνεσαι την ανάγκη να εκφράσετε την διαφωνία σας. Μπορείτε να μας βρείτε και στη σελίδα της στήλης στο Facebook

 


Comments are closed.