Πολύ απλά συζητάει την πώληση Μπάρκα η ΑΕΚ

0

Μέρα με τη μέρα τα σέναρια πώλησης του βασικού τερματοφύλακα της ΑΕΚ, Βασίλη Μπάρκα, πληθαίνουν… ανησυχητικά. Μπορεί τα ποσά που έχουν ακουστεί να είναι διόλου ευκαταφρόνητα, ειδικά για τα κιτρινόμαυρα standards, όμως το ρίσκο μίας τέτοιας κίνησης μάλλον κοστολογείται πιο ακριβά απο μερικά εκατομμύρια, τα οποία μάλιστα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αξιοποιηθούν όπως πρέπει για την αντικατάσταση του 26χρονου με έναν άλλο πορτιέρο ανάλογης αξίας και potential.

Άλλωστε ως γνωστόν, η θέση του τερματοφύλακα είναι αναμφισβήτητα η πιο κομβική σε μια ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστήσει και το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελεί μια συνιστώσα απαγορευτική για πειράματα. Ενδεικτικά, την τελευταία μόνο 20ετία, τα ονόματα που «στέριωσαν» κάτω από τα κιτρινόμαυρα γκολποστ, δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού αν και πέρασε… κόσμος και κοσμάκης, σε ένα πόστο μάλιστα που οι περισσότερες μεγάλες ομάδες του ευρωπαϊκού στερεώματος δύσκολα θα κάνουν αλχημείες στο πέρασμα των δεκαετιών.

Την τελευταία δεκαετία δε, εξαιρώντας κανείς τον Σεμπάστιαν Σάχα που φόρεσε τη φανέλα του Δικεφάλου έως το 2011 και που χαρακτηριζόταν από μια σχετική σταθερότητα, βάζοντας στην άκρη κάποιες συγκεκριμένες «ατυχείς» εμφανίσεις του, η Ένωση μέχρι να αποκτήσει τον Βασίλη Μπάρκα δεν είχε καταφέρει να βρει ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης για να ασφαλίσει τα γκολπόστ της. Παραβλέποντας τις όποιες αδυναμίες μπορεί να έχει και τα ψυχολογικά του ups and downs στις περιόδους που ντεφορμαρίζεται, ο Μπάρκας χαρακτηρίζεται από όλα τα προσόντα που απαιτείται να διαθέτει ένας σύγχρονος τερματοφύλακας υψηλού επιπέδου.

Είναι κοντά στα δύο μέτρα, ογκώδης ώστε να γεμίζει την εστία με το «άπλωμά» του δυσκολεύοντας τους αντίπαλους επιθετικούς ακόμα και σε φάσεις τετ α τετ, αρκετά ψύχραιμος με τη μπάλα στα πόδια και με εξαιρετικά ρεφλέξ, ενώ και οι έξοδοί του αποπνέουν ως επί το πλείστον σιγουριά.

Το κυριότερο όμως είναι ότι ο Έλληνας πορτιέρο διανύει μόλις το 26ο έτος της ηλικίας του σε μια θέση που το peak των δυνατοτήτων του εκάστοτε πορτιέρο έρχεται πολλές φορές μετά τα 30. Παράλληλα, με την καριέρα του Αλέξανδρου Πασχαλάκη να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση τον τελευταίο χρόνο, Μπάρκας και Βλαχοδήμος είναι δεδομένο ότι θα αποτελέσουν το αναντικατάστατο δίδυμο της Εθνικής Ομάδας για την επόμενη δεκαετία. Για τους λόγους αυτούς, η ΑΕΚ μάλλον θα πρέπει να σκεφτεί διπλά προτού αποδεσμεύσει τον βασικό της πορτιέρο, μπαίνοντας πάλι στη ζόρικη διαδικασία να βρει κάποιον αντάξιο αντικαταστάτη, σε μια σεζόν μάλιστα που οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ θα είναι και πρέπει να είναι ουκ ολίγες σε όλες τις γραμμές του γηπέδου.


Comments are closed.