Να πως η ΑΕΚ, γέννησε… τον ΠΑΟΚ!!!

0

ΑΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Με την ανταλλαγή πληθυσμών, ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού της Πόλης και όχι μόνο… εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη. Έναν χρόνο μετά την δημιουργία της ΑΕΚ, ιδρύεται στην Θεσσαλονίκη, το αδερφάκι της, η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως Θεσσαλονίκης’

Από το βιβλίο ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, του Νίκου Αγγελίδη

Η ιδρυτική συνέλευση της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται τον Δεκέμβριο του 1925… Η ΑΕΚ ξεκινά έτσι το μικρό… της ταξίδι με αθλητές από την Κωνσταντινούπολη, αλλά και με την προσθήκη δυο αθλητών από τον Άρη, τον Βεντουρέλη και τον Μαλτέζου και ενός από τον Ηρακλή, τον Γεωργιάδη.
Γρήγορα ξεσπούν στις τάξεις της Ένωσης, διοικητικές ίντριγκες με κάποια μέλη να επιθυμούν να ανοίξει η βεντάλια και να συμμετέχουν στην ΑΕΚ αθλητές από όλη την Θεσσαλονίκη και όχι μόνο πρόσφυγες. Κάποια μέλη με πρωτεργάτες τους Φανούριο Βυζάντιο και Παντελή Καλπακτσόγλου, προχωρούν σε απόσχιση, δημιουργώντας τον Πανθεσσαλονίκειο Αθλητικό Όμιλο Κωνσταντινουπολιτών. Έμβλημα του νέου σωματείου που προκύπτει από την διασπαστική αυτή κίνηση, είναι το τετράφυλλο και το πέταλο, σε αντίθεση με το έμβλημα της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης που είναι ο δικέφαλος αετός, με χρώματα το κίτρινο και το μαύρο… Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του χρησιμοποιεί το μαύρο και το λευκό στις εμφανίσεις του… Η διαφορά των δυο ομάδων πέρα από το έμβλημα είναι και η λέξη Πανθεσσαλονίκειος που χρησιμοποιεί ο ΠΑΟΚ για να συγκεντρώσει στις τάξεις του αθλητές από όλη την πόλη και όχι μόνο πρόσφυγες.

Η ομάδα της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης ξεκινά δυναμικά δημιουργώντας τμήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, κολύμβησης, ποδηλασίας και στίβου. Έδρα της ο χώρος που στεγάζει σήμερα την Θεολογική Σχολή.
Η ποδοσφαιρική ομάδα παραμένει ισχυρή μόνο για μια χρονιά μιας και η αποχώρηση μελών του σωματείου και η δημιουργία του ΠΑΟΚ αποδυναμώνει τους κιτρινόμαυρους. Το φθινόπωρο του 1927 η ΑΕΚ αναγκάζεται να αποχωρήσει από τις διοργανώσεις λόγω έλλειψης καλών παικτών.
Στο μπάσκετ η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης αποτελεί μεγάλη δύναμη της εποχής, όπως και στην κολύμβηση και την Ποδηλασία, αλλά και τον Στίβο με πανελλήνιες επιτυχίες!

Η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης αφήνει το τελευταίο της στίγμα τον Φεβρουάριο του 1929 συμμετέχοντας σε επίσημους αγώνες ανωμάλου δρόμου της ΧΑΝΘ.
Στις 20 Μαρτίου του 1929 μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του πολιτικού σωματείου των προσφύγων, γιατρού Καραμαούνα, επιτυγχάνεται συμφωνία συγχώνευσης της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και του ΠΑΟΚ. Η γερή κόντρα των δυο σωματείων παίρνει τέλος. Ένα σημαντικό στοιχείο όμως είναι ότι η συνένωση ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δεν περνά ποτέ από το Πρωτοδικείο. Απλά η ΑΕΚ παύει να υφίσταται.
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο ΠΑΟΚ αλλάζει έμβλημα, τρία χρόνια μετά την ίδρυση του… Ο δικέφαλος με κατεβασμένα τα φτερά, λόγω πένθους, αντικαθιστά το πρώτο έμβλημα του ΠΑΟΚ, ενώ τα χρώματα παραμένουν ίδια…

Για να προμηθετείτε την 2η εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, επικοινωνήστε με το [email protected]


Comments are closed.